„Viața pe care am visat-o” a fost plăcerea mea vinovată din acest weekend! Nici nu știu când am întors paginile, nici nu știu când am terminat cartea! Ăsta este modul în care autoarea Agnes Martin Lugand ar fi trebuit să scrie poveștile sale. Este o carte cât o lecție de viață! Are un subiect trist, dar are o candoare aparte. Este un roman „lipicios”, se lipește de sufletul cititorului. Sau așa l-am simțit eu.

Mi-a plăcut modul în care povestea a fost asambaltă, m-a surprins finalul! Mi-a rămas gândul la ea și abia aștept să fie traduse și următoarele volume!

Această carte de debut extraordinară este plină de suspans și de răsturnări de situație. Nu vă faceți alte planuri când veți deschide Viața pe care am visat-o; o veți citi dintr-o suflare. – Redbook Magazine

Cam așa mi s-a întâmplat și mie. Nu voiam să  las cartea deoparte, nu voiam să o las singură pe Aimee. Aș fi vrut să o strâng tare în brațe, să o iau la un ceai și să nu o las să plece câteva zile bune. Atât de mult mi-a atins sufletul povestea ei! Nu este vreo poveste alambicată, nu există nu știu ce dramă complicată. Dar are un flow aparte. E caldă, e plăcută și pare ruptă din viața de zi cu zi.

Viața pe care am visat-o
Viața pe care am visat-o

„Viața pe care am visat-o” – un roman sfâșietor

Colecția Bluemoon a devenit o colecție de suflet pentru mine. Caut poveștile astea atunci când am nevoie de ceva care să ajungă în interiorul meu, ceva care să îmi încălzească sufletul. Exact ăsta este motivul pentru care am ales „Viața pe care am visat-o ”. Voiam o carte care să se infiltreze în toate celulele mele. Nu aș schimba nimic la ea, chiar mi-aș fi dorit să dureze mai mult.

Aimee este o tânără frumoasă, hotărâtă să aibă propriul restaurant. Iubea să frământe aluat și să prepare cafea. Își găsise jumătatea alături de care voia să îmbătrânească. James fusese prietenul ei încă de când Aimee avea opt ani.

Crescuseră amândoi, împărțiseră dorințe și visuri. Aimee învățase de-a lungul anilor să îl ajute și să îl sprijine pe James. Familia din care el provenea era una foarte strictă. Nu erau admise preocupările artistice. James iubea să picteze, dar nu era loc pentru asta în planurile de afaceri ale familiei Donato.

De ce v-am spus toate astea? Pentru a înțelege starea lui Aimee când James dispare cu două luni înainte de nunta lor. Este găsit și înmormântat în ziua în care Aimee trebuia să își îmbrace rochia de mireasă. E dureros episodul în care ea privește biserica decorată cu florile cumpărate pentru marele eveniment.

„Viața pe care am visat-o” – o poveste cât o lecție de viață

Distrusă de moartea lui James, Aimee mai primește o lovitură. Lacy, o doamnă care se recomandă a fi medium, îi spune că James trăiește și face apel la sentimentele ei. Nu ar simți dacă el este mort? Ce simte Aimee cu adevărat?

Aimee este confuză, nu vrea să se agațe de posibilitatea aceasta. James a murit și ea trebuie să accepte. Dar dacă e adevărat? Care ar fi motivul pentru care el nu ar veni acasă? Uitase de tot ceea ce îi legase?

Nu, James este mort și ea trebuie să învețe să lupte cu amintirile cu ei doi. Fuseseră împreună atâția ani, nu putea să elimine atât de ușor urmele prezenței lui. Nu era corect să se îndoiască de el.

E norocoasă că are prieteni care o susțin. Sunt gata să o ajute să treacă prin toate fazele durerii. Sunt acolo atunci când ea își caută noua direcție în viață. Nu pun presiuni asupra ei, dar au grijă să îi ghideze pașii. Și asta m-a înduioșat teribil! Și părinții ei sunt o prezență liniștitoare, o prezență de care ar trebui să avem parte și noi în momentele grele.

Ocupată să își refacă viața, Aimee pare să fi depășit perioada tulbure din viața ei. Dar ceva o tot cheamă în trecut. Simte să nu știe tot, simte că există întrebări fără răspuns. Numai că, pe calea pe care vrea să pornească există adevăruri care o pot distruge sau o pot elibera.

„Viața pe care am visat-o” – un roman plin de candoare

Mi-a plăcut tare mult modul de scriere! Este plin de unghiuri și curbe, de momente pline de emoții de toate felurile. Nu se așterne pelicula dramei peste toate acțiunile personajului feminin, din contră! Se subliniază importanța depășirii momentului, se pune accent pe frumusețea vieții și pe oportunitățile care apar la momentul oportun. Faptul că sunt alternate momentele din prezentul lui Aimee și episoade din trecutul ei cu James dă o lumină specială întregii povești. Înțelegem mai bine sentimentele ei, relația lor.

Încercasem eu să intuiesc deznodământul, dar punctul culminant m-a luat prin surprindere. Regret că nu pot face nici cea mai mică aluzie la el, dar abia aștept să îmi spuneți ce ați crezut voi despre toată situația de la final.

Viața pe care am visat-o este asemeni unei călătorii pentru cunoaștere. Adevărurile păstrate sub cheie ne pot condamna pentru totdeauna. Recomand iubitorilor de povești frumoase!

Poate că este numai plăcerea mea vinovată, poate că a fost cartea mănușă pentru starea mea, dar eu mă bucur mult că am citit-o! Un debut extraordinar!

Romanul a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici, asta dacă ați ratat-o la chioșc.

 

Autor: Kerry Lonsdale

Editura: LITERA

Nr. pagini: 320

Titlu Original: Everything We Keep

Traducator: Valentina Georgescu

Wonder Woman Book Tag

 

 

7 COMENTARII

  1. Am primit cartea cadou de ziua mea. Deja titlul ma captivase. Ai descris perfect in articol.. ,,nu-mi venea sa las cartea jos”. Abia daca am mancat, abia daca am putut sa fac altceva prin casa. Este captivanta, te tine in suspans pana la final. Abia astept si restul volumelor desi recunosc ca am aruncat un ochi pe cele scrise in engleza. Daca nu apar traduse curand.. ma vad nevoita sa le citesc in engleza.

    • Ce mă bucur că ți-a plăcut și ție! Am pățit-o și zilele astea cu „Dragoste in contratimp”.

      Și eu mă gândesc la continuări, sper să le traducă repejor.

  2. O carte deosebita, după cum se pare… Îmi place recenzia, iar subiectul este unul promițător. Astăzi a ajuns si la mine si abia aștept sa o citesc! Felicitări, Anca! Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns