Sarek – ești gata pentru aventură? Pregătește-ti bagajele: ia cu tine pioleți și corzi, mâncare liofilizată și băuturi calde, butelii cu gaz și hărți, oameni pe care te poți baza și în care poți avea încredere. Dar ai grijă, vitregia muntelui poate scoate la suprafață și ce este mai rău în oameni, nu doar empatie și grijă. Și asta nu se poate traduce decât prin pericol, alegeri riscante, nervi întinși. Oare o fi posibilă și o crimă? Sau vreun accident nefericit?
Parcul Național Sarek este situat în Jokkmokk, Laponia, în nordul Suediei. Înființat în 1909, parcul este printre cele mai vechi parcuri naționale din Europa. Cele mai remarcate caracteristici ale parcului național sunt șase dintre cele treisprezece vârfuri ale Suediei de peste 2.000 m (6.600 ft) situate la limitele parcului. (Sursa aici). În Sarek intenționează să ajungă și patru oameni curajoși. Însă, așa cum ne-au obișnuit autorii nordici, planurile de acasă nu sunt întotdeauna cele mai bune. Iar când sângele rece se amestecă bine și cu descrierile ample ale muntelui, rezultatul nu poate fi decât spectaculos, nu?
Deși știam că ne vom lansa într-un nou blog tour dedicat acestui titlu, am evitat să-i citesc descrierea. Inițial, doar admirând coperta, am crezut că Sarek este vreun personaj (iertate să îmi fie slabele cunoștințe din domeniul geografiei!). Apoi, când mi-am dat seama că am nimerit în toiul pregătirilor pentru o expediție pe munte, mi-a fost clar că Sarek este o destinație turistică. Iar drumul către ea va fi unul plin de pericole, aventuri și răsturnări de situație.
Evident, pentru că nu cunoșteam pe nimeni, mi-am păstrat o doză de neîncredere și nu mi-am lăsat bagajele pe mâna nimănui. Eu am pus în el tot ce mi-ar fi fost necesar: atenție, empatie, disponibilitate emoțională. Doar nu credeați că am condiția fizică pentru o astfel de expediție… Slavă Domnului că eu rămân, aproape de fiecare dată, în confortul casei mele!
Sarek – om versus natură
Niciodată nu am fost într-o expediție pe munte, nu într-un mod așa organizat și pe o durată atât de mare. Am urcat câțiva metri (pe cei mai mulți cu telecabina) și am coborât repede la cote mai puțin amețitoare, acolo unde am simțit că pot prelua și stăpâni din nou controlul. Dar, dacă mi-ar fi propus cineva să plecăm într-o expediție, sunt sigură că nu m-aș fi gândit la atât de multe lucruri.
Recunosc, la început nici nu am înțeles reticența personajelor în fața posibilității de a mai primi încă un om în sânul grupului lor. Mă gândeam că nimeni nu-i va căra echipamentul, nu-l va primi în cort sau în sacul de dormit (mai ales că Jacob, noul membru al grupului, li se alătura în calitate de iubit al Milenei, fata singură și prietenoasă). Mai apoi, pe măsură ce am cunoscut tunelurile subterane ale unei astfel de expediții, am realizat că este important să ai încredere în oamenii cu care pleci pe munte. Este crucial să știi că îți vor da un schimb de haine uscate, o coardă sau un piolet. Este vital să știi că, dacă te-ai rătăci, te-ar căuta până ce te-ar găsi, te-ar salva și ar avea grijă să ajungi acasă.
Așa cum am spus, nu am dormit pe munte, nu am escaladat, nu am întins cortul. Dar nici nu cred că o voi mai face acum. Sau nu aș alege Sarek drept destinație. Imaginile sunt încă vii, frigul îmi mai mușcă din suflet, muntelui nu i-a dispărut aura înfricoșătoare. În plus, în cazul unei plecări, frica ar fi un camarad neobosit și imaginația mea ar țese scenarii îmbibate în fiori reci. Iar asta nu cred că i-ar ajuta prea mult pe cei din jur.
„Sarek este o capodoperă în miniatură care le oferă cititorilor suspans non-stop. Îi invidiez pe toți care nu l-au citit încă. Incredibil de bine scris!” – Kristina Ohlsson
Sarek – de la neîncredere la scenarii cumplite
Sarek își deschide larg porțile și presară în calea celor patru personaje, dacă mai era nevoie, situații limită, teren accidentat și temperaturi capricioase, specifice mai mult sezonului rece decât lunii septembrie, lună în care ei aleg să cucerească un nou traseu.
Inițial, conform tradiției semnate cu prietenie și drag, Anna, Henrik și Milena ar fi trebuit să urmeze un alt traseu. Plănuiau vacanța de ceva vreme și aveau nevoie de măreția muntelui pentru a îndepărta griul din viața lor cotidiană. Pe ultima sută de metri, Milena își dorește ca Jacob, noul ei iubit, să li se alăture. Jacob avea experiență și cucerise multe vârfuri. Iar asta făcea din el un candidat perfect. Însă nu asta cred Anna și Henrik.
Pentru că nu îi pot refuza asta Milenei, cei doi acceptă venirea lui Jacob, dar își păstrează în bagaje și o doză mare de neîncredere. Iar primele semne de întrebare nu întârzie să apară. Jacob schimbă destinația și încearcă să-i determine pe cei trei prieteni să accepte. Ba mai mult, chiar pregătise etapele necesare noului plan. Anna simte că Jacob minte, parcă și îl recunoaște de undeva. Și este convinsă că bărbatul o manipulează pe Milena, însă nu știe care sunt pârghiile acestuia și cu ce o are la mână pe Milena.
Sarek – mărturii și confesiuni
Ce se întâmplă pe munte – și să știți că se întâmplă destule – nu rămâne pe munte. Este scos la lumină de o echipă de polițiști, în cadrul unui interogatoriu. Da, ați ghicit! Lucrurile nu au stat tocmai bine, nu ne-am putut bucura de traseu și priveliști. Și Anna, cea care fusese găsită rătăcind și întrebând despre ceilalți, este cea care va face lumină în anchetă și în mintea noastră. Dar va păstra ceva pentru ea sau va fi sinceră?
Sarek vă așteaptă. Dar să aveți grijă ca bagajele să fie pregătite și oamenii de încredere! Romanul este disponibil aici
Dacă sunteți curioși, vă invit și pe blogurile colegilor mei: Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled, Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu; Analogii, antologii.
Traducător: Carmen-Olimpia Tache
Anul apariției: 2024
Format: trade paperback cu supracopertă
Număr de pagini: 424