„De la început”, volumul scris de Nikayla Devin și apărut la Editura Creator, mi-a atras atenția de cum am intrat pe siteul celor de la Libris. Recunosc, nu am căutat alte informații despre autor înainte, despre carte nici atât, și a fost o surpriză să descopăr că autoarea este româncă și că povestea asta face parte dintr-un alt univers.
Descrierea a fost cea care m-a cucerit și am fost super încântată de alegerea mea! Nu o să vă mint, doar mă cunoașteți. Îmi place să citesc autori români, dar nu-i mai aleg atât de des. Sau, dacă îi aleg, prefer să nu mai scriu despre cărțile lor. Nu are rost să deschid vechea discuție. Știm cu toții că nu mulți autori știu să primească deschis opiniile cititorilor lor.
De la început – recuperare și remontare
Dacă ați văzut postarea de pe Instagram sau Facebook, atunci știți că am rămas cu un gust amar în urma lecturării acestui prim volum. Și vă promiteam atunci că vă voi explica pe blog motivele pentru care am afirmat acest lucru.
Așa cum am spus, descrierea a fost factorul decisiv în alegerea acestei cărți. Deși nu mai sunt la vârsta iubirilor adolescentine (intuiam că protagoniștii vor fi foarte tineri), aleg cărțile acestea atunci când am nevoie să îmi aduc aminte sau când sufletul tânjește după ceva ușor de parcurs și de digerat.
Nu citesc pe Wattpad și nu știam cine este sau ce a scris Nikayla Devin. Din mulțumirile de la final, am aflat că autoarea a dorit ca povestea acestor doi protagoniști să fie un spin off pentru altă serie. Apoi, din dragoste și drag, a decis că Aislinn și Ashton meritau propria poveste. Nimic rău până aici. Dar, din punctul meu de vedere, a uitat că noi, cei nefamiliarizați cu universul poveștilor ei, nu vom ști detalii, istorii comune și trasee.
De la început. Unde punem punctul?
Autoarea se axează pe legătura amoroasă dintre personajele sale, dar uită să evidențieze ceea ce le-a adus până în acest punct al poveștii lor: durerea pierderii cuiva drag, modul în care reacționează în fața durerii și recuperarea sufletească. Menționează în treacăt un accident – dar detaliile lipsesc, conjunctura trebuie să o intuim noi -, aduce câteva amintiri (destul de firave și de slab puse în lumină) și încropește stângaci o poveste de iubire între o tânără care încearcă să se ierte și un tânăr care nu știa cum să monteze linia dintre dorință și așteptări.
Legătura dintre cei doi este întreruptă ocazional de momente de instropecție, momente care mi-au permis să îmi imaginez trăirile lui Aislinn. Pentru mine, cititorul care nu o cunoaște, Aislinn rămâne o necunoscută. Nu am știut ce simte ea. Nu-i de ajuns să arunci pe tapet câteva fraze care subliniază ideea durerii și atât. Mie mi s-a părut că se izolează în spatele acestui sentiment, dar nu pentru că asta simțea neapărat. Ci pentru că asta se aștepta de la ea. Am simțit că mai rău o afecta dezamăgirea celor din jur decât ceea ce făcuse ea.
Iubirea salvează. Îi permiți?
Pentru mine, povestea asta a avut trasat un chenar drăguț, unul care ar fi putut fi umplut până la refuz cu emoție, căldură și esență. Eu nu m-am putut implica în lumea lor, nu am simțit că universul lor se poate mula pe al meu și acțiunile lor mi s-au părut stângace, superficiale și ușor de prevăzut.
Personal, aș fi preferat mai multă atenție pe evenimentele din carte. Am simțit permanent nevoia de detalii, de acel ceva care să îmi facă sufletul fărâme doar pentru a-l reconstrui câteva pagini mai încolo. Nici nu vă pot spune mai multe despre acțiunea cărții. Simt că orice aș lua de acolo ar devoala prea mult din tot ce se întâmplă mai departe.
De la început – punct și de la capăt?
Îmi plac poveștile de dragoste. Îmi plac poveștile în care personajele se iartă, se reconstruiesc, se remontează și învață să meargă mai departe. Despre asta ar fi trebuit să fie și această carte. Dar i-a lipsit strălucirea, i-a lipsit emoția. Nu a avut decât câteva întâlniri creionate grăbit, câteva argumente care mi-au dat impresia că au fost acolo doar pentru a umple pagini.
Cu toate acestea, nu regret că am citit cartea. Descrierea îmi rămăsese în minte și sigur aș fi tânjit multă vreme după carte.
De la început – Nikayla Devin – este disponibilă pe siteul celor de la Libris.
Categoria: Literatura Romana
Autor: Nikayla Devin
Editura: EDITURA CREATOR
Nr. pagini: 272