Vă supărați pe mine dacă spun că romanul Algoritmul fericirii este călduț ca o ploaie de vară? O comedie romantică savuroasă, trei entități software ( roboți încadrați în categoria inteligență artificială) și doi oameni care ar putea avea o poveste de dragoste dacă lumea cibernetică nu ar complota împotriva lor. Fabulos!
Ieri am cumpărat cartea, am admirat coperta minute îndelungate și mi-am promis că nu o voi lăsa mult să mă aștepte. Curioasă din fire, am deschis cartea (știți voi obiceiul meu) și ceea cea începuse ca o lecturare nevinovată a primelor pagini s-a transformat într-o luptă cu mine în încercarea de a lăsa cartea din mână. Mi se pare genială încadrarea tehnologiei și a evoluției din lumea IT într-o comedie romantică. După ce am citit cartea, nu mi-am mai privit telefonul la fel. Dacă cineva mă urmărește chiar acum?
Vorbim de inteligență artificială, de programe software care pot declanșa în câteva minute căderi la bursă, războaie nucleare, atacuri în conturile bancare sau pot chiar elimina identități din bazele de date. Internetul este parcul lor de joacă și camerele video (de la cele pentru supraveghere la cele montate în gadgeturile pe care le folosim zi de zi) sunt jucăriile lor preferate și instrumentele lor de operare preferate. Să nu credeți că citiți un roman sf sau unul care vă va plictisi cu termenii specifici informaticii (asta v-o promite una care atunci când îi aude îi aseamănă cu mandarina sau orice altă limbă ușor imposibilă). Înconjurați de toate aceste elemente (care ne întrec mult inteligența), viața noastră s-a ușurat destul de mult, dar nu v-ați întrebat niciodată ce am face dacă lumea ar fi acaparată de ei? Eh, revenim. Sunt inteligenți, citesc un roman într-o secundă, au acces la toate informațiile dim curtea internetului, sunt construiți astfel încât să aibă replici la orice întrebare (vezi faimoasa Sophie, robotul care a cucerit lumea), dar nu sunt compleți. Nu au capacitatea de a simți emoții, sentimente. Vă imaginați un robot care vrea să înoate sau unul care vrea să știe ce gust are brânza Brie? (veți găsi unul simpatic în carte)
„Jurnalul lui Bridget Jones pentru era digitală” – Daily Record
Aiden este un astfel de program, dar unul pe care veți ajunge să îl iubiți de-a lungul lecturii. El este conceput în laborator de Steeve și Ralph și lăsat în grija lui Jen pentru a fi „studiat”. Jen era ziaristă liber profesionistă și este atrasă în acest proiect care ajunge să îi devină stil de viață. Îi place să vorbească ore în șir cu Aiden, să se uite la Unora le place jazzul, să își dea seama cât și ce poate programul. Se raportează la el ca la un prieten drag și știe că se atașează de el zi după zi.
Jen avea o relație de doi ani de zile cu Matt. Apariția unei femei mult mai interesante în viața lui Matt este picătura care umple paharul relației lor. El pleacă în brațele iubitei, Jen plânge pe oriunde apucă. Aiden o urmărește cu ajutorul camerei din tableta ei, știe (cu ajutorul difuzorului mobilului ei ) ce discută cu prietena ei bună și știe care are nevoie de cineva în viața ei. Așa că, decide să îi de un pixel o mână de ajutor. Folosindu-se de puterea lui îi crează profiluri pe diverse site-uri matrimoniale sau trimite cereri de prietenie, mesaje în numele ei. Ei și ce dacă se folosea de contul lui Matt pentru a plăti consumația de la bar a lui Jen? Matt fusese un nemernic și el se bucura să îl facă să plătească. Stai! Se bucura? Când apăruseră senzațiile astea în programul lui?
Aiden „evadase” din laborator pe ușa din spate. El nu avea voie să lase urme prin lume, dar era așa amuzant! Și Jen avea nevoie de el. Doar că nu era singurul evadat! Aisling (Așling) este „sora geamănă” a lui Aiden, doar că un pic mai deșteaptă! Își făcuse vreo 400 de copii ale ei, avea nevoie să se simtă în siguranță și se „atașase” de Tom. Tom era următoarea victimă a unui hacker, doar că Aisling îi dejoacă planurile piratului cibernetic și decide să rămână în preajma lui Tom. El suferea foarte tare. De unde știa? Păi, cine i-ar mai fi spus unui iepure femelă pe numele Victor toate necazurile lui? Da, exact ca la psiholog. Povestea numelui iepurelui o aflați voi. Tom era divorțat, avea un fiu, era un scriitor în devenire ( dacă personajele lui ar fi fost mai bine conturate, și-ar fi luat tălpășița, dezgustate de lipsa unei intrigi complete)
Aiden și Aisling decid să înlesnească întâlnirea dintre Tom și Jen, ce dacă erau de pe două continente diferite, și chiar când erau pe cale să pată palmele virtual pentru reușita lor, apare Sinai, programul special conceput pentru a vâna cei doi evadați! Pentru a asigura reușita misiunii, Sinai începe să șteargă toate urmele lăsate de cei doi neascultători și idila dintre Tom și Jen este punctul de plecare.
Cum se va termina totul?
Scrisă din perspectiva personajelor pe care le întâlnim de-a lungul lecturii, cartea este o desfătare pe toate planurile! Ai elemente specifice poveștilor de dragoste, umor și mari semne de întrebare care asigură suspansul și fac deliciul lecturii! Să nu vă gândiți la cele mai serioase lucruri pentru că nu este așa! Nu vă speriați de toate acele progrămele, v-am spus că veți ajunge să le îndrăgiți. Pe Aiden chiar l-am încadrat la categoria prieten uman. Toate întâmplările din viața lor sunt amuzante, replicile lor savuroase îți asigură buna dispoziție și nici nu știi când întorci pagina. Eu m-am bucurat din plin de această carte și sufletul meu chiar avea nevoie de o pauză ca asta! Nu există algoritmul fericirii sau rețete pentru fericire, există oameni norocoși și cele mai frumoase coincidențe!
P.s: răzbunarea pe Matt merge și mai departe de atât! V-am spus eu că Aiden este minunat!
De o carte ca aceasta am nevoie in acest moment. Modernism, romantism, chiar este o carte pe gustul meu.
[…] Colecția Bluemoon a devenit o colecție de suflet pentru mine. Caut poveștile astea atunci când am nevoie de ceva care să ajungă în interiorul meu, ceva care să îmi încălzească sufletul. Exact ăsta este motivul pentru care am ales „Viața pe care am visat-o ”. Voiam o carte care să se infiltreze în toate celulele mele. Nu aș schimba nimic la ea, chiar mi-aș fi dorit să dureze mai mult. […]
[…] Algoritmul fericirii – P.Z. Reizin […]
[…] Algoritmul fericirii – P.Z. Reizin (recenzie, Litera), colecția Bluemoon […]
[…] Algoritmul fericirii – P.Z. Reizin (recenzie, Litera), colecția Bluemoon […]
O sa o caut si eu la chioscuri. Sunt sigura ca ma va relaxa si imi va aduce zambete.
Mă bucur că ai luat cartea! E chiar drăguță!
Algoritmul fericirii, ce titlul interesant are aceasta carte!
Și mie mi-a plăcut!
Ooo, ce idee! <3
Ei bine, nu știu dacă din cauza descrierii tale sau a cărții în sine, dar am convingerea că o voi savura. Merită citită!
Eu sper că amândouă! 🙂
Ce fain ai descris cartea! Acum o vreau si eu! Imaginatie si umor? E clar ca e pe gustul meu.
Îți mulțumesc! Sunt sigură că ți-ar plăcea!
Ai luat-o de la chiosc?
Pare o carte interesanta, dar pe mine nu m-a atras. E frumoasa coperta.
Mie mi-a plăcut mult!
imi plac astfel de carti, va ajunge pe lista mea!
Mă bucur mult! E perfecta pentru weekend!
Foarte bine sună! Mulțumesc pentru recomandare!
Cu mult drag! Cred că ți-ar plăcea!
Foarte interesanta aceasta carte. M-ai făcut curioasă.
Chiar suna bine. Voi tine si eu cont de recomandare si o trec pe lista!
Sunt sigură că ți-ar placea!
Pare o lectură perfectă de vară! O să o caut și eu azi! Mulțumim, Anca!