Sabotorul a simbolizat cea de-a doua mea întâlnire cu autorul Andrew Gross. M-am bucurat să descopăr altă poveste scrisă de el, dar ceva a scârțâit de data asta. Poate de vină sunt eu. Poate că mi-am fixat așteptările prea sus. Sau poate doar starea mea a fost una nepotrivită. Singurul om  mi-a oferit emoții mult mai puternice! Știu că am plâns, m-am temut și am sperat ca totul să se termine cu bine. Și de data asta mi-am dorit să fie bine, dar acțiunile au fost previzibile.

Sabotorul
Sabotorul

Povestea este una puternică și frumoasă. Dar autorul a păstrat un soi de detașare. Poate că doar a împrumutat ceva din caracterul dur al norvegienilor și a dorit să rămână în temă.

Sabotorul ar fi putut fi un roman și mai bun. Dar autorul a ales să păstreze tiparul deja cunoscut de cititorii săi. Nu m-a deranjat faptul că a ales să se axeze tot pe tema războiului. Este o temă ofertantă, despre care nu sunt niciodată prea multe cărți. Doar că a păstrat pilonii principali și a încercat să țeasă altă poveste. Și deja îi intuiești mișcările.

Personajele nu au fost nici ele foarte „lustruite” în acest roman. Sunt construite drept personaje negative și pozitive, dar niciunul nu se remarcă în vreun fel anume.

Romanul se bazează pe o poveste reală și m-am gândit că autorul nu a dorit să se îndepărteze prea mult de adevăr. Dar, chiar și așa, era loc de nuanțe și emoții.

Sabotorul – bazat pe o poveste reală 

Sabotorul este romanul definiție. Eu așa i-am spus. Vorbește despre oamenii curajoși, oamenii care au avut curaj să lupte, să ridice armele și să își facă auzite părerile. M-am tot întrebat de atâtea ori de unde își luau oamenii aceștia puterea. De unde găseau forța de a se aventura în aceste situații limită? De cât de multă dragoste erau capabili dacă își riscau viețile pentru cei din jurul lor? Cred că avem multe de învățat din poveștile lor. Noi nu mai suntem mânați de aceeași pasiune, de aceeași foame pentru principii.

Kurt Nordstrum este figura centrală a romanului. Alături de prietenul său, Kurt face orice pentru a distruge stabilitatea afișată de armata germană.

Kurt era inginer, dar viața sigură nu era pentru el. De fapt, după pierderea logodnicei sale, el crede că nu mai are nimic de pierdut. Se înscrie în rândul celor din rezistența norvegiană și se aruncă înainte cu o pornire sinucigașă. Nu există nimic de la care să se dea înapoi, nu există misiune pe care să nu o accepte. Cum putea refuza una care îl ducea înapoi acasă? Mai ales când acolo era tatăl lui, omul pe care jurase să îl apere. Numai că acasă era pus un preț pe capul lui și nimic nu va fi ușor…

Sabotorul – o lecție de curaj 

Kurt Nordstrum deturnase o navă pentru a duce informațiile atât de prețioase aliaților. Un microfilm care ar putea schimba soarta lumii și ar anula mii de morți inutile. Nemții aveau o uzină de „apă grea”, apă folosită la fabricarea bombelor. Asta ar fi fost echivalent cu mii de morți, cu pierderi uriașe. Așa ceva nu trebuia să aibă un final, cercetarea trebuia înnăbușită din fașă. Acesta era rolul echipei lui Nordstrum, dar vor putea ei ține piept soldaților germani? Ce îl va aștepta acasă?

Sabotorul este un roman de citit, cu siguranță. Personal, aș fi preferat un pic mai mult accent pe partea emoțională. Cadru propice era. Autorul are grijă să detensioneze din când în când atmosfera și ar fi putut profita pentru a se juca cu stările cititorilor săi. După cum am spus și mai sus, personajele nu sunt șlefuite. Sunt lăsate într-o formă brută, un pic neconvingătoare din punctul meu de vedere. Sunt personaje care apar ocazional și care nu m-au convins că își au locul în poveste.

Mi-a plăcut faptul că autorul a ales ca bază tot o poveste reală și m-am bucurat să descopăr o altă filă din istoria lumii, o bucățică de care nu țtiam mare lucru.  Suspansul este la el acasă în Sabotorul și Andrew Gross mânuiește bine penița. Împletește armonios cele două planuri, cel fictiv și cel real, și rezultatul este acest roman plin de acțiune și de planuri care se întrepătrund perfect.

Voi ați citit cartea? Ce impresia v-a lăsat?

Romanul a apărut la Editura Preda Publishing și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Andrew Gross

Categoria: Memorii Jurnal

Editura: PREDA PUBLISHING

Nr. pagini: 432

Traducator: Cristina Barbu

2 COMENTARII

  1. Eu am tot amânat lectura asta. Doar pentru că vreau să păstrez intactă emoția romanului Singurul om. Mi-a plăcut enorm și nu pot să citesc altceva acum, mai ales că nu e la fel de emoționantă. Însă, a fost atât de frumos să descopăr un autor nou care să mă încânte atât de tare cu o poveste.

Lasă un răspuns