Când vine vorba de thrillere, nordicii scriu cel mai bine, din punctul meu de vedere. Nu știu dacă este de vină clima pentru sângele rece pe care îl au când vine vorba de detalii și poveste, nu știu dacă este vreun microb pe acolo, dar sper să îi țină multă vreme! Sunt preferații mei! Poveștile lor au acțiune, au detalii, au personaje puternice, au tot ce trebuie pentru o lectură antrenantă!
Stieg Larsson a scris o trilogie foarte bună, documentată și întortocheată. Păcat că nu a putut să se bucure de reviewurile pozitive. A creionat personaje atât de puternice și de veridice încât greu le poți uita. Bărbați care urăsc femeile, primul roman al seriei Millenium, a fost o dulce revedere cu stilul autorului. Sunt atât de multe elemente, rândurile mustesc de acțiune și trăiri. Cu excepția primelor pagini (cam o sută), cartea mi-a plăcut tare mult! Primele pagini sunt mai tărăgănate, prea multe specificații inutile (Lisbeth face duș, face ceai, bea bere, rezolvă ecuații, se pune la somn). Deși mi s-au părut inutile, am înțeles că se sublinia felul lui Lisbeth de a fi. De multe ori am avut impresia că suferă de o formă ușoară de Asperger. Nu este complet asocială, este capabilă de sentimente, dar este afectată de ziua în care Tot Răul S-a Întâmplat. A fost episodul pe care mi-am dorit cel mai tare să îl descopăr. Voiam să știu ce afectat-o atât de mult, cum era posibil să fie atât de diferită de sora ei geamănă. Da, ați citit bine. Lisbeth are o soră. Una extrem de diferită de ea.
Salander – un personaj genial
Salander este personajul meu favorit! Am trecut-o pe lista personajelor preferate dintotdeauna. Este atipică, asocială, corectă, genială, loială și cât se poate de onestă. Fiecare mișcare de-a ei nu a făcut decât să mă determine să o simpatizez și mai mult și nu de puține ori m-am surprins zâmbind în colțul gurii. Este genială! Este extrem de pricepută când vine vorba de lumea IT și poate lua urma oricui. Bila albă o primește pentru că un hacker white hat, unul care nu își folosește cunoștințele pentru a face rău. Ea își scrie propriile programe pe care le rulează pe laptopurile celor vizați. Adună informațiile de care are nevoie și le așează cap la cap.
– E un om foarte singur și foarte special. Din punct de vedere social, introvertită. Nu-i place să vorbească despre ea însăși. În același timp, este o persoană cu voință foarte puternică. Are o etică specială.
-Da. O etică proprie. Nu poți s-o amăgești, s-o convingi să facă ceva împotriva propriei voințe. În lumea ei, un lucru este „drept”, sau „nedrept”, ca să zic așa.”
Dacă primul volum a fost axat pe Mikael Blomkvist și acțiunile din sânul revistei Millenium, volumul doi o are ca personaj central pe Lisbeth Salander și umbrele îi pândesc trecutul. După afacerea Vagner și furtul cibernetic (îi furase câteva milioane de coroane lui Wennestrom, lucru care mi s-a părut echitabil), Lisbeth dispare. Nu voia să fie lângă Blomkvist. Nu știa să aibă prieteni. Își petrece un an de zile călătorind și experimentând viața locală. Evident, avea câteva identități false pregătite. V-am spus că e genială, nu?
Fata care s-a jucat cu focul – o poveste despre răzbunare și dreptate
Din când în când, verifică poșta electronică a lui Mikael și a tutorelui ei. Voia sa știe că totul era bine. Așa descoperă că Dag Svensson, un jurnalist suedez, și logodnica lui, Mia Bergman, au niște materiale care ar fi putut reteza câteva capete politice. Polițiști, oameni cu funcții importante și interlopi mai mici sau mai mari, toți implicați în traficul cu carne vie. O anchetă impresionantă care ar fi putut arunca în aer presa.
Un nume îi atrage atenția lui Lisbeth: Zala. Ce o atrăgea la el era faptul că nimeni nu știa prea multe despre el, dar părea să fie omniprezent. Zala seamănă cu o formulă matematică pe care Lisbeth căuta să o rezolve. E cazul să își bage nasul în anchetă.
Imediat după vizita de curtoazie pe care Lisbeth le-o face celor doi, Mia și Dag sunt găsiți morți în apartamentul lor. Îi găsește chiar Mikael. Se pare că incendiarul cocktail Blomkvist – Salander este pe cale să ia naștere din nou.
„Dar, în același timp, o consider o persoană perfect rațională. Ieșită din comun, da, dar absolut rațională, în conformitate cu propriile ei principii. A folosit violența pentru că era necesar, nu pentru că așa avea chef. Pentru a ucide, îi trebuie un motiv – trebuie să fie extrem de amenințată și provocată.
Pe pistolul cu care s-a tras sunt găsite amprentele lui Lisbeth. Și după ancheta balistică se mai descoperă o crimă. Pistolul aparținea tutorelui ei și acesta este găsit împușcat în propriul apartament. Cine îi omorâse și de ce aruncase totul pe umerii ei?
Lisbeth dispare și nimeni nu știe cum să ajungă la ea. Mikael este singurul care nu o crede capabilă de crimă, dar cum să o găsească? Ea îi tăiase orice cale de acces. Mai există o singură variantă și ar fi bine să meargă!
Nu m-am așteptat nicio clipă ca lucrurile să ia o asemenea întorsătură! Am stat cu sufletul la gură! Nu mă așteptam ca totul să devină atât de complicat, de incendiar! Aproape că te lasă fără suflu. Este mult, mult mai bun acest al doilea volum! Lisbeth Salander este un personaj mult mai complex și mai interesant decât Mikael. E drept, are și el farmecul lui, dar nici vorbă să o întreacă pe draga mea Lisbeth!
Vă recomand cu tot dragul acest roman! Treceți peste detaliile care pot părea să încetinească lectura. Crește în intensitate pe măsură ce vă afundați în lectură! Este o serie de citit și de păstrat, cu siguranță!
Romanul se poate cumpăra de pe Libmag – de aici; targulcartii.ro – de aici (arată foarte, foarte bine! Este ca nouă!)
Black friday a început și pe Libmag! Aveți aici câteva reduceri bune.
[…] familii perfecte poate fi un exemplu de curaj și de reușită. Dar și o lecție pe care numai dragostea ne-o poate preda în acest mod. Și nu știți cât regret că nu vă pot spune mai multe despre […]
[…] Ketterdam: locul în care nu există informații de păstrat, există doar un preț corect pentru fiecare. Centru înfloritor al comerțului, cu toate cercurile sociale pe care acesta le poate concentra în sânul lui, Ketterdam pare locul potrivit pentru negustori cinstiți și hoți care știu să profite de fiecare ocazie. Kaz Brekker – alias Mâini Murdare – este o piesă importantă din acest joc al minciunilor și strategiilor. Pentru Kaz nu există încuietoare care nu poate fi deschisă și nici provocări imposibile. A adunat în jurul lui oameni care știu să speculeze, să sape și să adune informații. În Ketterdam informația însemna putere, și Kaz avea acces la multe informații. […]
[…] mine. Dacă mă gândesc mai bine, nu am mai citit altceva asemănător. A fost genul ăla de surpriză care te dă total peste cap, te năucește și te țintuiește în […]
[…] Tare mult mi-ar plăcea să pășesc în lumea închipuită de Stieg Larsson. Numai pentru a o cunoaște pe Lisbeth Salander. […]
[…] cum știți deja, asta dacă ați citit celelalte recenzii (Bărbați care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul), Lisbeth Salander este personajul meu preferat. Este personajul atipic, nu este perfectă, […]
[…] FATA CARE S-A JUCAT CU FOCUL – STIEG LARSSON (RECENZIE, LIBMAG) […]
Iar mă tentezi și mă faci să mai trec o carte în wishlist. Îmi place tare mult cum ai scris despre carte.
Tare bine scrie!!
Suna bine intr-adevar! Multumesc pentru recomandare.
Cu drag! Merita citita!
Sa știi ca asteptam sa îți citesc impresiile despre cartea asta, chiar dacă nu citesc aceste cărți. Mersi.
Mie îmi place mult, mult cum scrie!