Soția bancherului a fost ultima carte pe care am citit-o în 2019. Ziceam eu că nu voi intra cu „datorii” în noul an. Da, ia ghiciți voi, cine începuse deja carte până la miezul nopții?
Thrillerele cu tematică financiară mi-erau necunoscute. Bănuiam eu că, lumea finanțelor este o lume plină de secrete întunecate, de oportuniști și de afaceri murdare. Cunoșteam termenul de „cont offshore” dar nu m-am gândit niciodată la cât de multe escrocherii financiare se pot realiza prin intermediul lor. Oameni bogați care au suficienți bani pentru a plăti orice preț, conturi cu averi ilicite, bani care își pierd urma, „ajutați” de firme fantomă. O întreagă rețea mânată de interese obscure, indivizi care dispar fără a lăsa vreo urmă.
„Te prinde, te satisface, te captivează – o carte a timpului nostru. Ce scrie aici probabil se întâmplă deja undeva.“
Lee Child
Soția bancherului – o poveste captivantă
Din punctul meu de vedere, Soția bancherului nu este un thriller. Este un roman de suspans, cu accente de thriller. M-am prins destul de repede de cum stătea treaba și am închis ochii în dreptul fazelor care mi s-au părut un pic forțate. Sau doar lansate pentru a stârni curiozitatea, dar uitate câteva paragrafe mai încolo.
Dar nu m-a deranjat absolut deloc acest lucru. Modul frumos în care autoarea a ambalat totul, punctele cheie plasate fix la momentul lor…toate acestea mi-au asigurat câteva ore de lectură bună. Pentru mine, nu știu pentru alții cum va fi cartea.
Nu am creionat scenarii, nu am căutat neregulile din text și nu m-am agățat de ceea ce mie se părea că scârțâie ușor. M-am lăsat purtată de poveste și bine am făcut! Fără a fi un roman plin de răsturnări de situație sau de întâmplări neașteptate, Soția bancherului este un roman care are ceva al lui, acel ceva care te determină să întorci paginile și să descoperi povestea.
Conturi offshore și firme fantomă
Viețile private ale celor mai puternici oameni din sistemul bancar nu au fost niciodată mai fascinante. Și Marina Tourneau, jurnalistă la o publicație de scandal, știe asta cel mai bine. Trăiește pentru subiectele sale și nu se sfiește din a se arunca în ghearele periculoase ale adevărului. Dar e pe cale să renunțe la toate astea. Este logodită cu Grant Ellis, fiul unei familii bogătașe, și se bucură de viața plină de lux pe care căsătoria i-o va aduce. Nu va mai scrie despre bogătași, va fi una de-a lor.
Înainte de nuntă, Marina este cooptată într-o anchetă jurnalistică. Duncan Sander era un jurnalist de renume, dar se cunoștea obsesia lui pentru băutură și pentru Morty Reiss, un bogătaș care dispăruse fără urmă. Convins că dacă va merge pe urma banilor lui Reiss, va ajunge și la el, Duncan începe să tragă sforile. Și asta nu face decât să agite viespile din cuibul bancar.
Swiss United era banca prin care toate conturile offshore își asigurau legalitatea. Deși exista o regulă nescrisă a clienților acceptați de acest tip de bănci, nu toate reușesc să se abțină când vine vorba de mirosul banilor. Nu mai conta cine îi avea, ce afaceri învârtea posesorul contului sau în ce fel de activități era cunoscut. Importantă era doar suma din cont.
Moartea – destinația unei călătorii
Marina nu poate spune nu invitației lui Durand. Dar trebuie să învețe să jongleze cu situațiile limită. Nu voia să îi spună lui Grant despre subiectul pe care îl ancheta. Și trebuia să scape și de mașinile negre care păreau să o urmărească peste tot.
De partea cealaltă, în tabăra celor anchetați de Marina, o avem pe soția bancherului. Annabel Werner trăia o viață pe care nu și-o dorea foarte tare. Lăsase în urmă tot ce îi era familiar și își urmase soțul la Genova. Matthew Werner lucra la Swiss United și câștiga foarte mulți bani. Dar Annabel habar nu avea de dedesubturile lumii conduse de Matthew. Mulți bani, mâini pătate, conștiințe cumpărate.
Și află despre toate astea în cel mai brutal mod cu putință: Matthew moare într-un accident. Avionul lui se prăbușește. Își însoțea o clientă când avionul a dispărut de pe radar. Rămășițele sunt recuperate mai târziu și incidentul catalogat drept o întâmplare nefericită. Dar nu era mai mult de atât? Și cum de lucrurile lui personale sunt găsite în apartamentul clientei?
Soția bancherului – anchetă jurnalistică fără precedent
Din fericire, Annabel are prezență de spirit și își dă seama repede că lucrurile nu stau așa cum încercau autoritățile să le prezinte. Deși suferă pentru moartea soțului său, Annabel nu are timp de doliu. Trebuie să afle adevărul. Și trebuie să se miște rapid. Amenințările la propria siguranță au început deja să apară și femeia nu mai știe în cine să aibă încredere.
Lumile celor două femei se ciocnesc puternic și scânteile amenință să cuprindă multe nume. Marina știa adevărul. Dar dacă nu va dori să îl publice?
Mi-a plăcut mult cartea. A fost antrenantă și cu greu am lăsat-o din mână. V-am spus deja, intuiam cumva finalul, dar nu m-a deranjat absolut deloc. E un roman construit bine, cu personaje puternice, care pot avea accese de personalitate în momente foarte nepotrivite. Lectura a fost una plăcută și a primit patru stele de la mine. O recomand iubitorilor de suspans sau doritorilor de un strop de adrenalină în viața personală.
Romanul „Soția bancherului” a apărut la Editura Nemira, imprint Armada, și poate fi comandat de aici.
Zilele acestea, aveți super reduceri pe site-ul editurii Nemira!
Descriere:
The New York Times Book Review
Lumea finanțelor nu a fost niciodată mai periculoasă, iar viețile private ale celor mai puternici oameni din sistemul bancar, niciodată mai fascinante!
Într-o dimineață de noiembrie, un avion privat, aflat în drum spre Geneva, dispare de pe radar, iar rămășițele lui sunt găsite undeva în Alpi. La bord se afla Matthew Werner, bancher la Swiss United. Văduva lui, tânăra Annabel, rămâne cu un laptop codat și cu o listă de clienți dubioși, dar, mai ales, cu multe întrebări fără răspuns și cu convingerea că moartea soțului ei nu a fost un accident.
Marina Tourneau, jurnalistă de scandal, s-a logodit cu Grant Ellis, moștenitorul unei familii extrem de bogate, așa că nu vrea să mai scrie despre viețile luxoase ale elitei New Yorkului, ci să facă parte din ea. Dar, înainte, vrea să mai cerceteze o singură pistă: a descoperit la Swiss United informații care îi privesc pe unii dintre cei mai importanți oameni din lumea financiară.
Știrea aceasta ar putea să-i aducă lui Annabel răspunsurile mult așteptate, dar Marina nu e hotărâtă să o publice.
An aparitie: 2019
Nr. pagini: 304
Titlu Original: The banker’s wife
Traducator: Tiberiu Enache
[…] după cum v-am spus, a fost preferata mea. I-am apreciat puterea și dorința de a face bine celor din jur. A dovedit că este curajoasă […]
Anca, m-ai convins. Şi cu asta 😀
Mulţumesc!
Ce bine ma simt! :))
Sper sa fie pe placul tau!