Insomnia, romanul scris de Sarah Pinborough și publicat de Editura Litera, mi-a cam dat pulsul peste cap. Nu știu cum veți simți voi povestea dezvoltată de autoare, dar eu am fost asaltată de un val intens de senzații, unele mai ciudate decât altele. Și spun asta pentru că am simțit o duzină dintre gânduri pe pielea mea. Ups! Poate că nu am făcut bine că am spus asta. Dar Sarah Pinborough m-a făcut să mă îndoiesc de propriile obiceiuri, m-a speriat și m-a convins să trăiesc intens fiecare pas, fiecare alegere, fiecare nesiguranță, fiecare incertitudine. Să le simt ca fiind ale lor, ale mele, ale noastre, ale lumii întregi.
Insomnia – când incertitudinea este tot ce ți-a rămas
Suferi de insomnii și te apropii de vârsta de patruzeci de ani? Poate că nu ar trebui să citești cartea asta. Te sperie momentele în care totul pare să se fi șters din mintea ta? Uiți de ce ai intrat într-o cameră? Verifici de nu știu câte ori încuietorile casei? Nu-ți aduci aminte de lucrurile pe care le ai de făcut? Revin cu îndemnul de mai sus: poate că nu ar trebui să citești cartea asta. Unele senzații s-ar putea acutiza.
Ți-e dor de o carte care să-ți dea lumea peste cap? Îți plac furnicăturile provocate de povești sumbre, desprinse din cele mai negre coșmaruri? Ești fanul personajelor diferite, ieșite din comun și aproape imposibil de citit? Îți place când ești sedus de desubturile adevărului și te îndrăgostești de toate scenariile posibile? Am o veste bună! Cartea asta este pentru tine! 🙂
„Cred că, dintre cărțile lui Sarah Pinborough, Insomnia e favorita mea. E ca un roller-coaster: cursa abundă în răsturnări de situație, mânuite cu mare artă. Plin de atmosferă și sexy… Un adevărat succes!“ Lucy Foley
Insomnia – întrebări și traume
Insomnia este genul de roman pe care îți dorești să-l citești dintr-o suflare. Ți-e teamă să te îndepărtezi prea mult de întregul ansamblu, poate și pentru că personajele par atât de adevărate, construite din temeri familiare și pe baza unor acțiuni pe care nimeni nu li le-ar putea dicta. Par autonome, ghidate de niște fire cu rădăcinile fixate adânc în propriul trecut, printre bolovani prea greu de dus, traume și greutăți legate de mâinile altor persoane. Un mecanism pus în mișcare de amintiri traumatizante, cu ecouri puternice într-un prezent alunecos, pe care au senzația că îl pot scăpa oricând printre degete.
„Pregătiți-vă să fiți cu totul bulversați de romanul Insomnia. Sarah Pinborough e un geniu plin de ciudățenii.“ Lisa Jewell
După cum v-am spus, personajele acestui roman par să aibă o viață proprie, departe de orice scenariu, departe de toate cuvintele pe care cineva le așază, le răsucește, le împinge către limite sigure. Emma Averell este acum o femeie puternică, o avocată cunoscută, sigură pe sine. Are o familie frumoasă, construită cu dragoste și pace, sudată de principii solide și atașamente sănătoase. Însă nu fusese întotdeauna așa. Cândva, în perioada în care micuța Emma ar fi avut nevoie de dragoste și încredere, viața îi fusese demolată ușor, fix ca un castel din cărți de joc.
Emma avusese o mamă, o soră, o casă. Însă, din cauza bagajului genetic și al situației stresante de acasă, mama Emmei începuse să își piardă simțul rațiunii. Făcea lucruri ce le puneau în pericol pe fiicele sale, începuse să nu mai doarmă nopți la rând, repeta la nesfârșit un șir de numere. Fetele îi fuseseră luate, ea sfârșise prin a fi închisă într-un ospiciu. Acolo, sub atentă supraveghere, femeia nu mai reprezenta un pericol. Dar le condamna astfel și pe fiicele sale. Nu era ușor pentru nimeni să le accepte, să le controleze și să le îndrepte comportamentul.
Emma reușise. Găsise o familie care o acceptase, lucrase pentru visurile ei și își întemeiase propriul cămin. Deși nu își mai văzuse mama încă din copilărie, Emma nu își putea smulge tiparul familiar din minte. Se apropia și ea de vârsta de patruzeci de ani, începuse să sufere de insomnii, își verifica obsesiv copiii, se trezea în locuri necunoscute și bântuia prin toată casa în miez de noapte. Știa deja cu cine semăna. Dar oare era capabilă de aceleași lucruri? Putea ea să devină călăul propriei familii?
Insomnia – teamă, groază și semne de întrebare
„Pinborough ne face descrierea de vis a unui adevărat coșmar. Mi-a plăcut la nebunie această carte!“ Richard Osman
Viața alături de Emma Averell nu a fost ușoară. M-am temut de multe ori pentru ea, pentru mine, pentru membrii familiei ei. M-am îndoit de acțiunile sale, i-am judecat alegerile și am vrut să o știu cât mai departe de tot ce părea atât de pur, de neafectat de sporii unei boli genetice. Evident, au existat și momente în care m-am gândit că mă grăbesc cu judecata mea. Când m-am întrebat dacă nu cumva privesc mult prea la suprafață. Apoi, când am realizat și mai mult pericolul care o înconjura pe Emma ca o aură, am înțeles că viața poate fi și așa: ca o linie curbată, cu munți de bine și hăuri de rău.
Mi-a plăcut mult cartea și i-aș fi dat cinci steluțe dacă finalul ar fi fost mai bine structurat, mai plin și mai bine pus în lumină. Nu m-a mulțumit explicația de la final. Personal, după cum mă știți deja, prefer lucrurile „rotunde”, cu explicații mai logice, mai ancorate în realitate sau în sfere palpabile. Asta nu înseamnă că nu există oameni pentru care finalul poate fi extrem de autentic.
Insomnia este un roman pe care l-am cu nerăbdare și curiozitate. Datorită tensiunii și suspansului din întreaga poveste eu am rămas cu gândul la toate întâmplările expuse și am simțit că nu mă pot dezlipi de personaje până ce nu aflu deznodământul.
Insomnia a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 15 nov. 2023
Colectie : Buzz Books
Autor(I) : Sarah Pinborough
Traducator(I) : Mihaela-Magdalena Dumitru
Tip Coperta : Broșată
Numar Pagini : 416