Ești aici. Aici unde te-au adus deciziile tale. Poate în fața lumii, poate în spatele zidurilor pe care le-ai ridicat de unul singur. Dar ești aici. Mai poți schimba, mai poți iubi, mai poți renunța la ce te face nefericit. Mai poți dărâma ziduri, sfârâma lanțuri, alege oameni. Ești aici. Ești bine. Poți să te ridici. Ai mai făcut-o. Ești aici, mai e timp.
Sau, dacă am dori să privim altfel, am putea spune așa: dacă ești pierdut în propria viață, ești aici. E o hartă complicată, alcătuită din înfrângeri, victorii, renunțări, sosiri și plecări. Ești aici. Pe harta vieții tale, la cotitura deciziilor și la intersecția noilor începuturi. Ești aici. Tu decizi unde să mergi. Tu alegi de aici încolo direcția. Tu alegi pe cine mai iei cu tine în această călătorie. E ok, atâta timp cât rămâi tu aici. Ceilalți pot abandona sau pot termina cu tine toate drumurile trasate pe harta vieții tale. Dar ține minte: unii și-au ales bocanci nepotriviți, prea strâmți sau nu făcuți pentru drumuri grele. Lasă-i. E inutil să tragi de ei.
Ești aici, Anca. Ești aici, în fața tastaturii tale, după ce gândurile legate de carte au început să se liniștească. Nu a fost o călătorie atât de palpitantă precum ai sperat. Dar a meritat efortul. Finalul, nu cel oferit de autor, ci acela pe care tu ți l-ai însemnat în „jurnalul de călătorie” a făcut ca totul să merite. Și despre asta e vorba, nu? Despre ce rămâne în suflet după ce ultima pagină a fost parcursă. După ce ecoul personajelor se stinge și rămâne în urmă doar „zgomotul” întipărit în gânduri.
Ești aici – cine suntem cu adevărat?
„Plin de duh şi mişcător în acelaşi timp, e o călătorie atât în sensul propriu, cât şi în cel figurat, una care chiar ar putea să vă determine să vă încălţaţi bocancii de drumeţie.“ GQ
Nu a fost să ne întâlnim în universul mult iubit din romanul care l-a propulsat pe David Nicholls, dar ne-am întâlnit acum, când busolele interioare ne-au ghidat unul spre celălalt. O zi – romanul de care vă spuneam mai sus – stă și acum pe rafturile mele, în diferite ediții, care mai de care mai colorată, care mai de care mai incitantă. Încă nu am simțit să descopăr povestea, încă nu mi-am găsit starea potrivită.
Ești aici nu a fost una dintre lecturile la care îmi doream neapărat să ajung până la finalul anului. Eu am ales cartea de pe site-ul celor de la Litera, vrăjită de copertă și descriere. Însă, convinsă că am alte priorități (a se citi tentații), am lăsat cartea pe noptieră până când am simțit că e necesar să îi fac o fotografie. Și acesta a fost momentul în care am știut că vreau să o citesc.
„Autorul mânuieşte cu măiestrie harul deosebit cu care a fost înzestrat. Iată un roman care vă va face să vă simţiţi extraordinar.“ Financial Times
Ești aici – tu ai puterea de decizie
Eu sunt mereu afectată, literar vorbind, în mod direct de starea mea. Când am nevoie de acțiune, când am nevoie de cărți care să mă fiarbă la „foc mic”, care să-mi permită să identific aromele și direcțiile. Însă, de cele mai multe ori, oricât de pregătită aș fi pentru aceste povești, tot am nevoie de un strop de acțiune, de un ceva care să îmi permită să mă agăț de poveste, să mă facă să mai rămân.
De cele mai multe ori, fără să îmi doresc neapărat asta, caut aceste ancore personale în acțiunea cărții. Dar, când mi se permite sau când simt (sau când lipsește acțiunea), caut ancorele în personaje. Mă regăsesc în foarte multe dintre ele, fie prin prisma gândirii fie prin cea a modului de răspuns în fața unor situații, și îmi doresc să rămân în poveste, să stau acolo până când aflu toate secretele.
„Eşti aici abundă în căldura sufletească, umorul şi puterea de pătrundere caracteristice lui David Nicholls. Dar, de asemenea, pune întrebări fundamentale despre viaţă, dragoste şi singurătate într-un mod atât de frumos şi de subtil, încât nici măcar nu bagi de seamă, la fel cum nu realizezi că, în tot acest timp, ţi-a fost înfăţişat adevărul fundamental al fericirii umane. Nu-mi dau seama cum anume face asta autorul, dar o face, şi este singura persoană în stare să o facă.“ Elizabeth Day
Ești aici – calea spre mai bine
David Nicholls ne prezintă două personaje cu vieți diferite, dar cu o mulțime de puncte comune, care se întâlnesc absolut întâmplător (a se citi la insistența unei prietene).
Michael este un profesor de geografie îndrăgostit de profesia sa. Aflat într-o derivă totală după ce-l părăsește soția, Michael caută consolare în lucruri care-i fac sufletul fericit: drumeții solitare. Casa era la fel de goală precum propria-i viață și oamenii aveau prea multe regrete și întrebări. Așa că, departe de lumea curioasă, pe cărări mai mult sau mai puțin bătătorite, Michael străbate lumea. Și se simte mai liniștit și mai plin de sens.
Marnie este la fel de singură și de rănită în dragoste. Spre deosebire de Michael, Marnie iubește confortul și liniștea casei sale. Aici se simte în siguranță, aici își corectează cărțile de la serviciu, aici se baricadează atunci când prietenii devin prea insistenți. Însă, atunci când numărul solicitărilor lor devine prea mare și este prea evident faptul că Marnie îi evită, aceasta se vede nevoită să accepte o invitație. În cadrul acestei drumeții organizate, Marnie îl întâlnește pe Michael și o adevărată călătorie începe. Una a cunoașterii, a acceptării și a conștientizării. Va fi oare de ajuns?
Ești aici este disponibilă la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 27 sept. 2024
Colectie : Folio
Autor(I) : David Nicholls
Traducator(I) : Monica Grecu
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Numar Pagini : 448