Măcelarul din mlaștină sper să fie doar un deschizător de drumuri pentru alte povești scrise de Alaina Urquhart. Bineînțeles, înainte de a deschide alte universuri, sper să-l termine pe acesta și să ne aducă o continuare. Nu de alta, dar eu nu pot trăi cu teroarea și nesiguranța asta în suflet. Finalul nu s-a simțit tocmai ca un deznodământ rotund, ușa a rămas întredeschisă, întrebările suspendate și răspunsurile necunoscute în totalitate.
„Poate un medic legist să învingă un criminal în serie? Acest roman te va ține în suspans, în așteptarea unui răspuns, până la ultima pagină plină de sânge. Pregătește-te să fii tulburat. Un debut delicios de întunecat.” – Rea Frey, autoarea bestsellerului Not Her Daughter and Secrets of Our House
Frica a încolțit imediat în pieptul meu și m-am transpus în pielea personajelor, a celor care au tot scăpat adevărul din mâini și care au dat piept cu nenorocirile semănate de cel supranumit Măcelarul din mlaștină.
Măcelarul din mlaștină – moarte, crime, tipare
Îmi plac mult romanele din sfera crime! Cred că nu mai este ăsta un secret pentru nimeni. Sunt povești al căror parcurs îl ghicesc ușor, povești al căror final nu mă mai surprinde sau povești care îmi răstoarnă complet supozițiile. Nu o să vă amăgesc. Alaina Urquhart și-a făcut debutul în lumea literară cu această poveste. Având cunoștințe din interiorul acestui subiect, ea însăși fiind tehnician în medicina legală, partea tehnică i-a ieșit de minune. Știe să redea fiorii reci din timpul unei autopsii, gândurile unui medic legist, indiciile de care acesta se leagă și traseul pe care-l urmărește.
„Urquhart a creat un thriller plin de detalii grafice necesare, dar fără să exagereze cu ele. Amănuntele perfect conturate, concizia narativă și relațiile cutremurătoare dintre medicul legist și ucigaș promit o viitoare serie” – Sarah Weinman, New York Times
Însă, din punctul meu de vedere, poveștii i-a lipsit un liant, un ceva care să adune toate aceste elemente într-un nod mai compact, mai plin de detalii, de esență. Poate că și-a dorit doar să nu piardă vremea cu modus operandi și descrieri ample. Poate că și-a dorit să prindă fiorii reci, teama, spaima, groaza, și să le arunce în joc, în mijlocul paginilor. Cu toate astea, povestea m-a surprins, să știți. A avut acel ceva care m-a făcut să întorc nebunește paginile. Și, având în vedere că s-a jucat un pic și cu mintea noastră ( nu o să vă spun mai multe), m-am declarat mai mult decât mulțumită la final.
Măcelarul din mlaștină – un șir lung de victime
Ce mi-a plăcut cel mai mult la povestea asta? Faptul că ne obligă să privim crimele din alt unghi. Nu pășim alături de polițiști, deși fac și ei parte din acest cadru, ci alături de medicul legist. De ce medicul legist? Pentru că doctorul Wren Muller este o fină cunoscătoare a asasinilor celebri, cu experiență vastă și bogată în analize și anchete legale. Însă, spre deosebire de alți medici, Wren mai are ceva în plus: empatie.
Își tratează victimele cu dragoste, cu o căldură și o nevoie de a afla adevărul, de a șterge groaza pe care o au întipărită pe chip. Atunci când numărul victimelor crește alarmant și se conturează deja tiparul unui criminal în serie, doctorul Wren știe că trebuie să fie atentă la fiecare indiciu, la fiecare legătură.
„— V-a răspuns vreodată vreunul din ăsta țeapăn? o tachinează el.
Wren îl privește în ochi înainte de a trânti ușa și de a se îndrepta spre portiera de pe partea șoferului.
— Ai fi surprins să afli câte secrete îmi spun morții.”
Însă, criminalul părea să fie mult mai atent și mai calculat decât sperau ei. Era inteligent, meticulos și nu voia să fie prins. Anchetatorii știau că siguranța criminalilor în serie și sentimentul de putere și invincibilitate erau cele care ajungeau să îi condamne într-un final. Drumul însă părea tot mai greu și tot mai lung, iar modul în care Măcelarul din mlaștină alege să râdă de ei era tot mai greu de suportat.
Trecut, prezent, moarte, victime
Trăim de la primele pagini alături de criminal. Nu se ferește de noi. Ne ia cu el în mlaștina pe care o cunoaște ca pe propriul buzunar. Deschide larg ușa camerei unde își ține victimele. Pentru că are un mod nebun de a-și plănui crimele odioase, Măcelarul din mlaștină organizează vânători. Își scoate victimele într-o pădure, într-un spațiu îngrădit și necunoscut, și le vânează. Apoi, ca într-un film de groază, își lasă victimele în locuri bine alese, cu indicii pentru următorul loc și următorul cadavru.
„Urquhart conturează o lume tensionată și periculoasă încă din primele fraze și o dezvoltă cu o măiestrie plină de expresivitate.” – Aaron Mahnke, creatorul podcastului Lore și autorul seriei The World of Lore
Cumva, toate duc spre medicul legist. De aceea o găsim pe doamna doctor Wren atât de prezentă. Ce are cu ea? Ce polițe are de încheiat? Asta trebuie să aflați voi.
Măcelarul din mlaștină – moarte, groază, răzbunare
Nu o să vă mint, m-am speriat de câteva ori de-a lungul lecturii. Am citit cărți mult mai pline de descriere și de sadism, dar nu mă puteam opri din închipuit fața criminalului și spaimă victimelor obligate să alerge noapte, într-o beznă totală, printr-o pădure.
Este un roman care îți dă fiori, dar care te și obligă să rămâi în poveste, paralizat de teamă și de nevoia de a ajunge la final.
„Dacă îți place Patricia Cornwell și ai urmărit Dexter cu o bucurie nedisimulată și cu pulsul accelerat, cartea asta e pentru tine.” – Belfast Telegraph
Pentru că este și realizatoare de podcasturi crime, Alaina Urquhart a avut o vază solidă pentru această poveste. Și, pentru un prim roman, eu cred că a făcut o treabă bună.
Măcelarul din mlaștină a apărut la editura Bookzone și poate fi cumpărată de aici.
Număr pagini: 256
Editura: Bookzone
Autor: Alaina Urquhart
Anul publicării: 2023
Traducator: Diana Botescu