22859849_1984187171847988_3209320516820239737_o
”Într-o bună zi vei fi crescut îndeajuns de mare ca să începi să citești din nou povești.”
”E mai multă magie în regatele lui Colfer decât și-a imaginat Disney.”
Prezentare:
Lumea lui Alex și Connor Bailey e pe cale să se schimbe.
Când bunica lor le face cadou o minunată carte de povești, cei doi frați nu au nici cea mai mică idee că sunt pe cale să intre într-o lume mai uluitoare decât tot ce și-au imaginat: Tărâmul poveștilor, locul unde basmele sunt reale.
Basmele sunt leagănul copilăriei noastre, instrumentele care ne transportă în lumile colorate locuite de zâne, spiriduși, troli, prințese, crăiese, prinți, lup răi, zmei, căpcăuni. Am fost mereu fascinată de imaginația scriitorilor, de măreția și farmecul lumilor create. În prima parte a copilăriei mele am luat basmele exact așa cum mi le citeau părinții mei. Încercau ei să îmi destăinuie tâlcul ascuns și morala fiecăruia, dar altfel au stat lucrurile când am putut să le citesc singură.
Mi-am închipuit singură tărâmuri fermecate, baghete strălucitoare, rochii sclipicioase, prinți și prințese. Cu prințesele era mai greu, cu prințul era mai ușor. Toți prinții, sau aproape toți, se numeau Făt Frumos, așa că toți aveau păr șaten, bucle și ochi calzi și senini. Prințesele se întreceau în ținute cochete, în coafuri extravagante și în povești care mai de care mai emoționante.
Morala există în toate și era o adevărată aventură să caut tâlcul peste tot. Personajele basmelor mi-au fost modele în viață. Am învățat despre bunătate, sinceritate, dragoste și iertare.
Binele triumfă întotdeauna în basme învingând forțele malefice. Dar, cum ajunseseră personajele mai puțin binevoitoare să ajungă atât de rele? Nu simțeau și ele magia câmpurilor multicolore cu flori? Nu le era teamă de bagheta magică a zânelor?
Ce se întâmplă după ce auzim ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”? Cum se transformă viața personajelor? Oare personajele bune nu mai duc nicio luptă interioară?
Tărâmul poveștilor. Vraja dorințelor este, se pare, răspunsul tuturor răspunsurilor noastre, este ca o privire pe deasupra cortinei și de data aceasta, nouă, oamenilor, ne este permis accesul direct în lumea lor magică. Cum ar fi să îți întâlnești personajele preferate? Să vizitezi turnul lui Rapunzel? Să vorbești cu Cenușăreasa? Să îi prinzi oftaturile Scufiței Roșii după Jack, băiatul din Jack și vrejul de fasole?
Ai mai pleca din lumea lor?
Alex și Connor Bailey crescuseră înconjurați de dragoste și de povești. Erau gemeni, dar nu puteau fi mai diferiți. Alex, fiind fată, era mai predispusă la farmecul basmelor. Era o fetiță extrem de conștiincioasă și de serioasă. Connor era opusul surorii lui. Era un tip inteligent, dar avea tot timpul pregătită o replică ironică la adresa constatărilor lui Alex.
În viața gemenilor praful de zâne se evaporase odată cu moartea tatălui lor. Avuseseră o relație specială cu el, mai ales datorită faptului că ori de câte ori erau triști, copiii erau consolați cu un exemplu concret din lumea basmelor. Primeau o doză de maturitate prin filtrul copilăriei.
Mama lor fusese nevoită să se mute din casa de poveste în care locuiau, muncea mult mai mult pentru a putea acoperi toate datoriile. Copiii înțelegeau, dar simțeau acut lipsa ei în viața lor. Le rămâneau poveștile, școala și vizitele minunate ale bunicii lor paterne.
În ajunul aniversării celor 12 ani ai lor, gemenii primesc vizita bunicii spre bucuria amândurora. Încărcată cu cadouri și surprize pentru ei, bunica îi surprinde și mai tare când le dăruiește cartea specială din care le citea când ei erau micuți. Nu ar fi fost ceva ciudat, dacă nu s-ar fi întâmplat ceva bizar cu acest volum.
Când Alex era singură în camera ei, cartea se luminează și din ea se auzea un zumzăit. Alex este și încântată și șocată. Nu știa ce care era cauza, dar era extrem de curioasă. Începe să arunce diferite obiecte în lumina iscată de carte și observă cu stupoare că acestea nu se mai întorc.
După un incident la școală, Alex este nevoită să îi spună de micul ei secret și lui Connor iar băiatul intuiește că sora lui nu va irosi ocazia de a intra în lumea poveștilor, așa că nu o va scăpa din ochi.
Cum curiozitatea face mereu parte din viața copiilor, Alex profită de ”portalul” deschis. Trebuia să vadă unde duce acesta și ce s-a întâmplat cu toate creioanele, cărțile și șosetele pe care le aruncase acolo.
Urmată de Connor, ajunge în Tărâmul fermecat. Prima ”persoană” pe care o întâlnesc este domnul Brotac, un tip carismatic și puțin vrăjit de o vrăjitoare rea. Pentru că îi vede debusolați și mirați, Brotac îi invită la el acasă pe cei doi copii și le ascultă povestea după care le spune chiar el tot ce știa despre acest tărâm fermecat. Îi crede când spun că nu erau din această lume și le încredințează un jurnal special în care era trecută Vraja Dorințelor, vraja care ar fi permis călătoria spre lumea umanilor.
Pentru ca vraja să fie înfăptuită, gemenii trebuiau să găsească:

  • Cleștarul din ficior purtat prin vrajă până la a doua strajă
  • Spada ce din mare s-a ivit, pentru un mire osândit
  • Scoarța coșului scuturat sub bolți fugind din calea dihaniei cu colți
  • O coroană de piatră unor fârtați menită, în bârlog de fiară găsită
  • Acul ce-a străpuns pielea fără cusur a unei prințese cu suflet pur
  • O buclă dintr-o funie aurie ce-a fost cândva scăparea din robie
  • Nestemate ce-au devenit neprețuite când celei crezute moarte i-au fost dăruite
  • Lacrimile unei zâne cu sufletul curat care vrăjile și poznele-a uitat

Dar mai întâi obiectele trebuiau identificate și mai apoi căutate în tot Tărâmul fermecat. Călătoria lor începe în Pădurile Piticilor și continuă în Regatul Frumos condus de Cenușăreasa, Regatul Scufiței Roșii condus de Scufița Roșie, Regatul Adormit condus de Frumoasa din Pădurea Adormită, Teritoriul Trolilor și al Spiridușilor, Regatul de Nord condus de Rapunzel.
Cum a fost pentru ei să sară din lumea reală în lumea basmelor? Câte aventuri îi așteaptă pe acest tărâm fermecat? Cine erau forțele răului care îi vor împiedica să își atingă țelul?
Dincolo de povestea gemenilor veți afla și povestea Mamei vitrege a Albei ca Zăpadă și pentru prima dată o veți privi cu alți ochi. De ce ajunsese să fie ea rea? Nu cumva fusese forțată de împrejurări?
Cartea aceasta a fost o gură de aer proaspăt și un pod către propria-mi copilărie. Mi-a fost dor de magia poveștilor și pentru o clipă, sau poate mai multe, m-am pus în locul lui Alex. Ah! Cât mi-aș fi dorit să vizitez toate acele locuri minunate! Știe cineva unde găsesc o zână bună? Am nevoie de puțin praf magic!
Mulțumesc mult Editurii Nemira și Editurii Nemi – cărți pentru copii pentru acest roman minunat și pentru biletul spre Tărâmul fermecat! Cartea o puteți găsi chiar aici la un super preț! Vă garantez că ar fi cadoul perfect pentru un copil !

Vraja dorinţelor, prima carte din seria Tărâmul poveştilor va fi adaptată într-un film, regizat şi scris chiar de autorul Chris Colfer.
Filmul va fi realizat de studiourile 20th Century Fox şi de casa de producţie 21 Laps, care s-a ocupat şi de filmul Arrival şi de sezonul al doilea din Stranger Things. Ecranizarea marchează debutul regizoral al lui Chris Colfer, cunoscut pentru rolul său din multi-premiatul serial Glee. La doar 27 de ani, Chris este acum actor, scriitor, scenarist și regizor.
În seria „Tărâmul poveștilor” au apărut până acum 5 volume, The Wishing Spell (2012, trad. rom. Vraja dorințelor, 2017), The Enchantress Returns (2013, în curs de traducere în limba română), A Grimm Warning (2014), Beyond the Kingdoms (2015), An Author’s Odyssey (2016). Volumul 6, și ultimul al seriei, Worlds Collide, urmează să apară în limba engleză în iulie 2017. Tot la Nemi va apărea și una dintre cărțile ilustrate ce însoțesc seria, Povestea copacului strâmb (cu ilustrații de Brandon Dorman).

Despre carte:

Data aparitiei 3 mai 2017
Titlu original Land of Stories. The wishing spell
Colectia Nemi
Autor Chris Colfer
Traducător Mihaela Doagă
Format Paperback
Nr. pagini 472
Editura Nemi
Varsta 9+ ani

cover-bookfest-2017

9 COMENTARII

  1. Ah! Taramul basmelor, taramul copilariei , taramul care va ramane intotdeauna acolo inauntrul meu!! Ai dreptate, personajele basmelor au fost cu adevarat niste modele in viata. Unde mai puteam sa gasesc modele care sa-mi arate despre dragoste, bunatate, sinceritate si iertare mai bine decat acele personaje!! Cred ca nicaieri.

Lasă un răspuns