Zile de Crăciun-Gânduri pentru sărbători. Iarna aduce cu ea miros de frig, brad, portocale și scorțișoară. Mere coapte în cuptor, miros de lemne arse, colinde și un strop de magie. Deja simt o stare de bine și de liniște care îmi împresoară sufletul. Voi nu?

Ați observat că avem tendința de a compara bucuria de peste an cu cea din dimineața de Crăciun? Primim daruri mai mereu, dar zilele de Crăciun au o altă savoare, o căldură aparte și o însemnătate profundă.

Printre celelalte obiceiuri am putea insera unul nou. Și am putea începe de la 1 Decembrie, așa cum ne propune și această cărticică simpatică. Zile de Crăciun-Gânduri pentru sărbători ne oferă o colecție de gânduri menite să ne aducă aminte de tot ceea ce dă strălucire acestei sărbători. Dar mai are o surpriză pentru toți cititorii săi. A păstrat bine, bine un strop din magia Crăciunului și i-a oferit acestuia o misiune extrem de importantă. Micul strop ne poate însoți pe tot parcursul anului. Când suntem triști, nostalgici și neliniștiți. Nu apare praf magic dacă deschidem cartea, dar apare o stare de bine și o căldură interioară capabilă să șteargă cenușiul oricărei zile…

Zile de Crăciun, Gânduri de sărbătoare
Zile de Crăciun-Gânduri pemtru sărbători

Familie

  • Familie – Mirosul de ger nu poate fi egalat de nicio altă esență de parfum. Fulgii, zăpada ce scârțâie sub talpă, omul de zăpadă strâmb de pe uliță, mirosul de portocale și cojile puse pe sobă la uscat pentru a parfuma mai mult casa. Dincolo era mama. Pregătea prăjituri cu creme dulci, cozonaci pufoși și desert cu scorțișoară. Spărgeam nucile căpătate la colindat, asta după ce le număram cu un soi de mândrie pe care puține lucruri au mai egalat-o peste ani; și le dădeam mamei pentru a le folosi. De toate astea mi-a adus aminte povestioara dedicată Familiei. Și mi s-a făcut un dor teribil de zilele în care fugeam să îmi descopăr darurile de sub brad.

Spirit

  • Spirit – Mama și bunica ne coseau trăistuțe pentru colindat, ne împleteau mănuși și ciorapi groși, iar tata pregătea steaua fratelui meu pentru “Steaua sus răsare”. O făcea an de an mai frumoasă. Adăuga, tăia, lipea și apoi o privea mândru. Poate îi purta noroc fratelui meu, căci el venea mereu acasă cu un zâmbet șăgalnic în colțul gurii și cu bănuții strânși în pumn. Am împărțit întotdeauna zâmbetele și magia copilăriei cu părinții noștri. – Spirit, găsește bucuria acestei sărbători în orice lucru. Există magie peste tot! Trebuie doar să ții ochii larg deschiși.

Bunătate

  • Bunătate și puritate – Ne plăceau îngerii de zăpadă și oamenii pe care îi construiam strâmb cel mai adesea. Zâmbeau stângaci, dar puneau în sufletul nostru atâta bucurie! Era altfel atunci. Era o lume nealterată de tehnologie. Mai mirosea a lemn, a tămâie, a mir și-a puritate. Dar știu că mai avem bunătate de oferit. Pic cu pic, lumea poate deveni mai bună în fiecare zi. Fiecare dintre noi poate porni un lanț al faptelor bune.

Entuziasm, bunătate, spirit, familie, căldură, celebrare, conectare. Sărbătoare. Motive pentru a te bucura, a spera și a crede în magie.

Motive de bucurie

Nu este o carte pentru copii, este o carte pentru întreaga familie. Ar putea să ne adune în jurul ei. Generații vechi, generații noi, fiecare cu amintirile și experiențele sale, dar unite de aceeași magie.

Mi-a plăcut tare mult cărticica asta! Trebuie să spun că nu m-am îndurat să păstrez câte un gând pentru fiecare zi. Le-am parcurs cu sufletul la gură, mânată de o curiozitate tare jucăușă. Și acum mă bucur de minutul special alături de fete. Citim, discutăm, plănuim. Ne-am făcut un ritual și mi-au propus să mai găsim și noi motive imediat după ce acestea se vor termina. E ca un fel de misiune specială. Și voi veți putea participa la ea!

Un gest de bunătate este asemenea unui fulg de zăpadă – unul singur e doar frumos, dar când sunt mai mulți, devin puternici. Un gest aparent nesemnificativ are puterea să devină ceva măreț deoarece, la fel ca fulgii de zăpadă, mai multe gesturi împreună pot declanșa o avalanșă de bunătate. Oferă astăzi un dar, oricât de mic ar fi!

Cred că acesta a fost pasajul meu preferat, deși sunt multe mesaje emoționante cuprinse în această carte. Și veți vedea că nu sunt doar mesaje. Sunt îndemnuri, lecții de morală și de conduită. Sunt seturi de valori pe care le putem pasa generațiilor viitoare.

Zile de Crăciun-Gânduri pentru sărbători este o cărticică plină de magie, cu ilustrații frumoase și elegante, cu pagini atractive și un font tare, tare prietenos. Așa cum am spus mai sus, este o carte potrivită pentru întreaga familie, pentru întregul an. Noi tare ne-am bucurat de ea!

Zile de Crăciun-Gânduri pentru sărbători (și pentru viață, aș spune eu) a apărut la Cartemma Books și poate fi cumpărată de aici.

Este ideală pentru a fi oferită cadou și pentru păstrat aproape. Pentru zilele alea în care avem nevoie de un prieten tăcut sau de o vorbă bună.

Autor: M.H. Clark

Ilustrator: Jessica Phoenix

Pagini: 64

Traducator: Laura Frunză

Editura: Cartemma

4 COMENTARII

  1. Imi plac foarte mult cartile legate de aceasta sarbatoare si pentru ca nu o am, am trecut-o in wish list. Sarbatorile imi readuc amintirile frumoase ale copilariei mele, imi readuc bunicii inapoi, chiar daca doar in minte si suflet. Imi improspateaza amintirile cu momentele frumoase petrecute alaturi de parintii mei, de fratele meu, cand impodobeam impreuna bradul si ascultam colinde… si o sa ma opresc aici, deoarece ochii ma inteapa de lacrimi de dor.

Lasă un răspuns