Zeii vinovăției este un alt volum dedicat celui cunoscut drept Avocatul din limuzină – Mickey Haller. Nu știu dacă v-am mai vorbit despre cărțile scrise de Michael Connelly, dar să știți că am citit câteva. Avocatul din limuzină rămâne preferata mea, cel puțin până acum, și m-am bucurat nespus să descopăr această latură a autorului. Îl văzusem doar ocazional în serialul Castle și nu bănuiam că poate să scrie atât de bine.

„Haller este genul de showman șic și cinic, care nu rezistă să nu aducă un strop de dramatism din fiecare procedură legală… Întotdeauna există ceva foarte serios în spatele jocurilor juridice distractive ale lui Connelly.” – Marilyn Stasio, New York Times Book Review

Deși se învârte în lumea asta a juridicului, a cazurilor pline de răsturnări de situație și a pledoariilor mai mult sau mai puțin convingătoare, Michael Connelly reușește să nu-și plictisească cititorii. Poate și pentru că Mickey Haller este oricum, dar numai ușor de uitat nu. Termenii folosiți sunt accesibili și prietenoși, subterfugiile folosite de Haller sunt la limita legalității, cazurile sunt spectaculoase. Și toate sunt legate de Haller. De parcă acesta ar deveni un fel de „placentă” pentru toate cazurile sale. Și pentru că are deja un renume de avocat „jucător”, vă dați seama că la el apelează toți greii infracționalității. Iar pericolul mustește de la primul la ultimul rând. Desigur, Haller este și încântat, și pregătit. Altfel nu ar fi el.

Zeii vinovăției
Zeii vinovăției

Zeii vinovăției – ai curaj să pariezi totul pe o singură carte?

„Connelly știe când să pună piciorul pe accelerație și când să-l ia. Odată ce te va avea la bord, întorcând paginile, nu vei mai vrea să te dai jos jos.” – Boston Globe

Când nu știu ce să mai citesc, mă plimb cu privirea peste rafturile bibliotecii mele. Nu vă mai spun câte titluri necitite am pe ele pentru că deja simt cum se instalează o migrenă. Spun doar că îmi doresc să pot ajunge să le citesc în viața asta pe toate. Privirea mi-a căzut asupra acestui titlu și mi-am adus aminte de cât de fermecată am fost de Avocatul din limuzină, de neconvenționalismul cu care își abordează acesta cazurile, de cum m-a durut să-l văd refuzat și încărcat de regrete. Bine, între noi fie vorba, atunci când iubești să te joci de-a șoarecele și pisica să nu te miri dacă ajungi chiar tu momeală în capcană.

Mickey Haller pare să își fi construit cariera de avocat împrumutând câte ceva de la cei pe care-i ajută să scape sau să îmblânzească brațul legii. A știut să fie atent la fiecare indiciu, a învățat de la cei mai buni și nu se dă în lături de la a călca pe suprafața alunecoasă și fragilă a legii. Știe unde să apese pentru a se ascunde după micile chichițe legale, știe unde să împingă limitele, știe cum să folosească ațele pentru a-și mânui martorii marionete. Cred că v-am spus pe Instagram, dar vă spun și aici. Însăși Mickey Haller spune că el este un avocat ticălos. Și vrea întotdeauna să câștige.

Adevărul și multiplele sale fațete

În fața adversarilor săi și a completului de judecată, Haller stă mândru pentru fiecare caz câștigat. Până la urmă, renumele său este tot ce i-a rămas. Însă, atunci când geamul limuzinei sale Lincoln se ridică și avocatul Mickey Haller devine doar omul Mickey Haller, regretele încep să apară și să muște din sufletul său zdrențuit. Știe că a pierdut singurii oameni de care-i pasă, știe că va mai pierde mulți alții, știe că viața personală alunecă pe o pantă mult prea înclinată și mult prea periculoasă. Se complace mai departe, luptă pentru cazurile sale și încearcă să găsească în ele un mod de a uita și de a face pace cu propriul trecut.

„Orice carte nouă a lui Michael Connelly este un prilej de sărbătoare… Connelly este unul dintre cei mai buni scriitori de thrillere din literatura de gen actuală. Cu fiecare nou roman își rafinează talentul și face ca povestea să fie una pe care s-o ții minte.” – Jackie Cooper, Huffington Post

Dacă nu ați mai citit nimic scris de Michael Connelly și nu-l cunoașteți pe Mickey Haller, să nu vă fie teamă să începeți chiar și cu această poveste. Desigur, au mai mult farmec dacă le citiți în ordinea apariției lor sau măcar Avocatul din limuzină înainte de asta, dar vă asigur eu că veți înțelege universul Haller. Are grijă Connelly de asta. Îi veți surprinde și dibăcia, și inteligența, și ticăloșenia lui Haller. Dar îi veți cunoaște și dramele personale.

Zeii vinovăției – când trecutul bate la ușă

” – După cum știți, avocații aplică tot felul de porecle unor lucruri, inclusiv juriilor. Vă numesc „zei ai vinovăției „. Asta nu vine ca un semn de ireverență față de religie sau credință. Ci pentru că asta sunteți. Zei ai vinovăției. Dumneavoastră stați aici și hotărâți cine este vinovat și cine nu. Cine iese liber din sala de judecată și cine nu. Este o povară înălțătoare, și totuși apăsătoare.”

Când acceptă cazul lui Andre La Cosse, Mickey Haller nu știe că va trebui să calce pe muchia prăpastiei. Acest caz de crimă se ramifică și merge mult în spate, în altă epocă întunecată a vieții sale și amenință să-i pună în pericol viața și cariera. Nu-i ușor să descoperi că ai fost marioneta unui client și că ai de-a face cu agenți corupți, cazuri orchestrate și execuții la comandă. Haller știe că intră într-un joc plin de pericol și riscuri, dar știe exact cum să-l înfrunte și cum să-l oprească. Și o va face, indiferent de costuri.

Mi-a plăcut mult modul în care autorul a construit povestea și m-am simțit prinsă permanent într-o buclă a suspansului și a riscurilor. Finalul a venit un pic prea abrupt. Mi-a plăcut cum s-a încheiat aventura, dar nu mi-a plăcut maniera în care autorul a ales să facă pledoaria finală. Dar pot să trec peste, o merită povestea.

Nu știu voi, dar eu sunt pregătită pentru o altă cursă cu Haller. Prea e dat naibii!

Zeii vinovăției a apărut la Editura Rao și poate fi achiziționat de aici.

Autor: Michael Connelly

Editura: RAO

An aparitie: 2023

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 432

Colectie: Biblioteca Rao

Traducator: Gabriel Stoian

Lasă un răspuns