„Vrei să-ți spun un secret despre mami?” este cartea pe care am citit-o vreo săptămână de zile. În fiecare seară. În prima seară de două ori. E prietenoasă, caldă, emoționantă. La prima lectură am plâns eu. Apoi au plâns fetele. Și sunt convinsă că Amalia va realiza și mai bine unele lucruri peste câțiva ani. Maria, fiind mai mare, le-a simțit pe toate. Și m-a recunoscut și pe mine în multe ipostaze.

Nu am citit cărțile pentru oameni mari semnate de Ioana Chicet Macoveiciuc. Îi urmăresc pagina, știu despre ce scrie. Dar nu prea m-au chemat cărțile spre ele. Am două acasă. Numai că nu vine niciodată timpul lor. „Vrei să-ți spun un secret despre mami?” a urcat în topul cărților noastre preferate. Am și ascuns-o de vreo câteva ori. Numai pentru a nu o mai citi. Ce? Voi nu faceți la fel?

Autoarea povestește pe înțelesul copiilor. Alege cuvinte simple, construcții necomplicate, dar nu uită să le îmbrace în dragoste și emoție. Toate mamele se pot identifica cu mămica din poveste. Aflăm cum a fost viața dinainte de bebe, cum bebe a crescut frumos în burtica lui mami. Apoi, a venit acasă să dea strălucire unui cămin. Mami a fost lângă el, dragostea a crescut mai mare decât întregul pământ. Bebelușul devine tot mai mare și puterile lui mami se reduc. Mami are nevoie uneori de timp pentru ea. Și nu spune asta cu voce tare. Dar se poate simți în acțiunile ei precipitate și pe slaba concentrare.

Vrei să-ți spun un secret despre mami? este, fără îndoială, cea mai bună carte pentru copii scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc și cea mai bună din colecţia Unicorn, o colecţie cu nume sonore de scriitori şi ilustratori din întreaga lume.

Diana Crupenschi,

Editor Univers

Totul este împletit cu căldură și emoție. Te simți atras în poveste și rememorezi propriile momente. Cartea a fost punctul de la care am început să îi vorbesc și Amaliei despre viața ei. Ea este foarte curioasă. Vrea să știe cum o simțeam eu în burtică. Sau cum pocea cuvintele când era mică. Știe că nu a adus-o barza. Ea crede că a ieșit dintr-un bob de mazăre pe care numai tații îl au. Și că ei îș dau numai femeilor potrivite pentru a avea grijă de el.

Vrei să-ți spun un secret despre mami? – Supereroină sau om?

Deși mami are două mari superiputeri: dă naștere unei vieți și alpătează, mami nu este eroină. Mami este om. Și are nevoie de puține lucruri pentru a-și încărca bateriile. Un somn în brațe la tati. Ce? Credeați cumva că numai copiilor le place să doarmă în brațe? O cină cu tati sau un pahar de vin băut în tihnă. O ieșire de câteva zile, chiar dacă stă numai cu gândul la tine. Dar știi ce o face cu adevărat specială? Faptul că dragostea ei nu se termină niciodată. Indiferent de cât de aproape sau de departe ar fi de copilașii ei.

Mi-a plăcut tare, tare mult! Nu ai cum să nu lăcrimezi când retrăiești propria poveste, nu ai cum! Mai ales că are niște ilustrații superbe și extrem de sugestive! Recomand!

Vrei să-ți spun un secret despre mami - Ioana Chicet Macoveiciuc
Vrei să-ți spun un secret despre mami?  – Ioana Chicet Macoveiciuc

Romanul a apărut la Editura Univers și poate fi cumpărat de aici. 

Ilustrațiile minunate sunt realizate de Georgiana Chițac.

5 COMENTARII

  1. Ce dragut suna! Nu am auzit de ea dar mi-ar placea sa o citesc. Mi se pare foarte frumos ca ai citit-o impreuna cu fetitele tale, imi si imaginez cum se uitau la tine si te intrebau daca asa esti si tu sau daca ai trecut prin asemenea situatii. Multumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns