„Vrăjitorii de odinioară” este o carte pentru copii, dar orice adult o poate citi. Este o lectură plină de aventuri, replici amuzante și personaje insolite. Se citește ușor de către un adult și cred că tot adulții ar înțelege mai bine replicile ce au o ușoară ironie. Tratând un subiect destul de serios, dar îmbrăcând totul într-un strat de „normalitate”, folosind cuvinte obișnuite și nume haioase pentru personaje, autoarea reușește să își țină cititorul vrăjit.

Vrăjitorii de odinioară
Vrăjitorii de odinioară

Vrăjitorii de odinioară – o lectură vrăjită

Am aflat că vor mai fi și alte volume în serie, volume ce vor urmări parcursul celor doi protagoniști. Dorința și Xar făceau parte din tabere inamice. Amândoi își doreau ceva cu ardoare, dar soarta le-a cam inversat dorințele. Ups! Cine se joacă cu butoanele de la mașina dorințelor?

În prima parte, am intrat greu în poveste. Era ca și cum m-am dus la joacă undeva, dar când am ajuns, găștile erau deja făcute și eu priveam de pe margine. Nu am reușit să mă conectez cu Xar. Dorința mi-a fost un pic mai dragă, mai ales spre final.

Am tot avut impresia că îi lipsește ceva poveștii. Și vreau să cred că asta este numai părerea mea de om mare. Am avut impresia că autoarea trasează conturul acțiunii, că schițează primele tușe ale poveștii. Așteptam ceva și nu știam să identific acea nevoie.

Spre final, lucrurile devin mult mai legate și mesajul este unul frumos și puternic. Ne dorim multe lucruri, dar nu toate sunt bune pentru noi. Viața ne îndeplinește numai dorințele care ne pot scrie destinul.

„Vrăjitoarele pășind nu lasă urme pe pământ.

Niciun corp de Vrăjitoare nu are umbră târâtoare.

Dar ele fac copaci, mușchi și pământ

Ceva mai reci prin preajma lor trecând.”

Fără Vrăjitoare am spune că viața este perfectă. Dar există Magicienii și Războinicii, două tabere care nu se pot suferi. Războinicii nu suportă Magia și ar face orice pentru a o înlătura. Ba au chiar și o piatră care îndepărtează Magia. Magicienii se feresc de Războinici și nu au voie să intre în pădurea întunecată. Dar regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, nu? Mai ales dacă îți dorești să prinzi o Vrăjitoare care să îți dea un strop din Magia ei.

Vrăjitorii de odinioară – aventură până la capăt

Am spus că Vrăjitoarele au dispărut și apoi că micuțul Xar vrea să prindă una? Vă asigur că nu este nicio contradicție. El a găsit o pană uriașă și este convins că aceasta este a unei Vrăjitoare. Sigur poate prinde una în pădurea întunecată și interzisă. Ia cu el pisici de zăpadă, pe spiridușul Stoarcesuc și alți câțiva membri demni de o armată curajoasă. Are chiar și un uriaș cu el, un uriaș blând și prietenos.

„Asta e problema cu aventurile. Scot din tine niște trăsături de caracter de care nu știai că există.”

Dacă Xar este cel care făcea probleme în neamul Magicienilor, de cealaltă parte o aveam pe Dorința, fiica reginei  Sychora. Dorința este tot ce nu și-ar fi putut Regina Înfricoșătoare să fie vreodată fiica ei. Este aiurită, înaltă și slabă, are un petic pe ochi și un păr care stă de parcă l-ar bate vântul de jos în sus. Dorința are cu ea două obiecte care îi sunt strict interzise: o linhură fermecată și o sabie care a ucis toate vrăjitoarele.

Ăsta este motivul pentru care merge în pădurea întunecată. Și tot de asta îl întâlnește pe Xar. Întâlnirea lor scoate scântei, dar cei doi realizează că fiecare dintre ei deține ceva ce și-ar dori celălalt. Xar vrea să i se trezească Magia pentru că vrea să își înfrunte fratele. Numai că dorințele lor nu fac altceva decât să trezească ceva ce dormea de multă vreme…. Curioși?

„Acțiunile au consecințe, trebuie să plătești prețul când repari greșelile, iar unele lucruri care se întâmplă nu se pot dezîntâmpla.”

Vrăjitorii de odinioară – recomandare de lectură

Mi-a plăcut compania celor doi. Și sunt curioasă să văd cum evoluează povestea mai departe. Ilustratiile sunt minunate! Este o lectură potrivită pentru copii, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de aventuri. Situațiile sunt amuzante deseori și copiii se pot identifica ușor cu prostioarele puse la cale de Xar.  Cressida Cowell este cunoscută pentru seria „Cum să-ți dresezi dragonul”.

„Vrăjitorii de odinioară” a apărut la Editura Nemira/colecția Nemi și poate fi comandat de aici. 

Colectie: Nemi

Editie: Cartonata

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 400

Titlu Original: Wizards of Once

Traducator: Cristina Jinga

Varsta: 7-10 ani

Varsta: +10 ani

 

 

4 COMENTARII

  1. De cand nu am mai citit o astfel de recenzie a unei carti cu magie si mai mult, pentru copii. Parca mi-ai deschis apetitul pentru o asa carte. Multumesc!

Lasă un răspuns