Vitrina de curiozități este al treilea volum din seria Pendergast. După cum mă știți deja, am un al șaselea simț când vine vorba de serii și de începutul lor cu al treilea, al patrulea volum. Ce credeți? Eu am început cu Vitrina. Am înțeles de la draga mea Simona că acesta ar fi primul volum în care agentul FBI Pendergast este personaj principal, așa că nu prea regret că am luat-o de la mijloc cu seria asta. Pentru cei interesați strict de Vitrina de curiozități: puteți începe liniștit din acest punct. Nu veți simți că ați pierdut ceva. Pendergast are o aură de mister în jurul lui, tensiunea e la ea acasă și povestea nu își pierde intensitatea.
Singurul aspect nefericit la acest volum este formatul. Merita cartea asta ceva mai mult decât un format de buzunar. Am apreciat faptul că fontul este unul măricel. Nu știu de ce mi se par aglomerate și greu de citit cărțile în acest format.

Vitrina de curiozități – un roman fascinant
Vitrina de curiozități are câte puțin din toate. Suspans, secrete de familie, mister, ancheta polițistă, arheologi și muzee. Pe scurt, este un thriller fascinant. Preston&Child reușesc să scrie o poveste care nu își pierde deloc intensitatea, ba aș spune că eram mai curioasă de la o pagină la alta. Oferă detalii multe, scene care te înspăimântă. Și, cu toate astea, ți se pare că știi mai puțin decât știai cu câteva pagini mai în urmă. Cartea asta o poți asemăna cu un sit arheologic. Strat după strat, bucată cu bucată, ies la iveală informații noi, legături pe care nu le anticipezi și care te miră peste măsură.
Este un thriller complex. Urmărește legăturile, pistele, viețile personajelor. Atenția la detalii este una care te surprinde și te atrage tot mai adânc în poveste. Cu toată cantitatea de informații, m-a surprins fluiditatea poveștii. Nu știi când întorci paginile și te trezești în capcana „hai, mai citesc un capitol și gata”, apoi încă unul și încă unul.
Elixirul tinereții – mobilul crimelor
Căutarea vieții eterne – subiectul de care am auzit și vom auzi întotdeauna. Omul își dorește să stăpânească timpul. Fie să îl oprească, fie să îl încetinească, fie să călătorească înapoi în timp. Oameni de știință, pasionați, cercetători. Toți au emis propriile teorii și toți au încercat să făurească poțiuni sau mașini ale timpului.
De data asta, un doctor din anii 1880 lansează propria teorie. Acesta își căuta victimele, îi era ușor să intre în legătură cu ele, veți vedea. Mobilul crimelor sale: prelungirea propriei vieți. Pentru a-și susține teoria, cercetătorul avea nevoie de victime vii, cărora le extrăgea un nerv de la baza coloanei vertebrale.
Laboratorul său este găsit zeci de ani mai târziu, chiar sub o vitrină de curiozități unde o mare companie imobiliară dorea să construiască un ansamblu de locuințe.
Vitrina de curiozități – câte victime au existat?
Înainte de a fi închis repede cazul camerei mortuare, apare în scenă agentul Pendergast. Are o fire misterioasă, este impunător și nu se sfiește din a amenința sau „strânge pe cineva cu ușa” pentru a aduna informații. De ce îți dorea atât de mult să rezolve acest caz? Toate astea se întâmplaseră cu un secol în urmă, criminalul era mort de mult. De unde atâta interes?
O cooptează în echipa lui și pe Nora Kelly, un arheolog renumit. Nora nu înțelege planurile lui Pendergast și nici nu acordă atenție prea mare misiunii impuse de acesta. Până când încep dosarele să dispară și oamenii incomozi să moară. Nora simte că a intrat într-un cerc periculos.
Vă întrebați de ce se pune accent pe cazul acesta vechi? Dincolo de faptul că sunt peste treizeci și șase de cadavre ascunse în firidele din pereți, un criminal se plimbă liber pe străzile New York-ului și are același modus operandi ca al doctorului din 1880. Coșmarul a început din nou după un articol din ziar.
Pendergast trebuie să îl oprească înainte de a face și mai multe victime.
Vitrina de curiozități – un roman complet
Mă gândeam la tot ce am scris până aici. Să stați liniștiți, nu v-am oferit deloc prea multe informații. Veți mai găsi o mulțime! Răsturnări de situație, morți suspecte, anchete jurnalistice și mult mister.
Vitrina de curiozități este un roman complet. Oferă detalii, zeci de variante de scenarii pentru cititorul care iubește să se implice în anchetă și să caute singur vinovații. Personajele sunt ușor de plăcut și aproape toate mi-au fost dragi. Sunt și câțiva care stau precum ghimpii în coastă, dar unde ar mai fi misterul dacă nu ar fi ei?
Nora Kelly mi-a plăcut foarte mult! Este puternică, ambițioasă, inteligentă și devotată cauzei ei. Mi-ar plăcea să o mai întâlnesc și în volumele următoare.
Smithback, jurnalistul băgăcios, este cel care dă savoare întregii povești. El este cel de la care te aștepți la fluctuații și la abateri de la regulă.
Pendergast este un personaj cum nu am mai întâlnit de mult. L-am văzut, l-am simțit, dar parcă tot nu îl cunosc. E ceva uriaș, ceva la care poți vedea doar marginile și simți că nu vei ajunge niciodată la nucleul său. Desoperi, dai straturi după straturi la o parte și tot nu îl cunoști. Mi-a plăcut mult de el!
Vitrina de curiozități este un roman de citit și de păstrat. Mie mi-a plăcut foarte tare! Recomand cu tot dragul! Romanul a apărut la Editura RAO și poate fi cumpărat de aici.
An aparitie: 2018
Autor: Douglas Preston, Lincoln Child
Editura: RAO
Nr. pagini: 736
Traducator: Laura Berteanu
Mulțumesc pentru recomandare! <3 Nu știam cartea, nici măcar seria. Când văd că și alții încep seriile de la jumătate, să știi că mă bucur. 🙂 Nu ar trebui, dar eu așa fac mereu și mi se pare că am eu un pitic care nu îmi arată realitatea.
Mă bucur că nu sunt singura :))
Cu mult drag!
Am văzut cartea în Cărtureşti și mi-a atras foarte tare atenția (inițial, mi-a plăcut mult coperta). Din păcate, nu am cumpărat-o atunci, am și uitat de ea pe moment, însă e bine de știut că ție ti-a plăcut. O trec și eu mai „în față” pe wishlist :))
Sper să îți placă la fel de tare!
Lectură plăcută!