16736274_1421551841241101_995748941_n

Ieri am primit Visucy și tot ieri, mai exact aseara pe la 23.00 am și terminat-o. Nu m-a lăsat să o abandonez. A trebuit să stau cu ea si să o descopăr, iar eu m-am conformat.

”Visucy” – Zanuka Lisandros (aka Ioana Dumitrăchescu) este o carte diferită de tot ce am citit. De curând am aflat că îmi plac și alte genuri literare, ca iubesc o carte care mă pune si pe mine la treabă ca și cititor, o carte care mi se dezvăluie treptat, o carte pe care o citesc și mă citește. Am atins câteva teme din diferite genuri, dar Visucy este prima carte (pentru mine) care îmbină ocultismul, spiritualitatea, vrăjitoria, Adevărul, lumina și întunericul. Eterna luptă dintre bine și rău, aruncată dincolo de orice limită, într-o lume în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

Primele pagini am fost ușor confuză și lectura mă intriga. Nu reușeam să o las din mână, dar nici nu înțelgeam firul ei. Trebuia să aflu, trebuia să știu…

Unde se termină visul și începe realitatea? Cine sunt ei și cine este ea? Care era Adevărul și de ce dădeau o luptă pentru instaurarea lui? Unde începe ziua și se termina noaptea minții?  Dar mai ales: ce este Visucy? Iar autoarea nu prea a avut milă de noi, ne-a dezvăluit pic cu pic detalii pentru a ne ține captivi în vis, sau în realitate?

***

Suntem în 2050, unde nimic nu mai este așa cum știm noi. Oamenii sunt controlați continuu cu ajutorul unor carduri pe care le sunt inserate toate informațiile, amenințați și uciși de Biserică, atunci când reprezentanții acesteia nu reușesc să aducă oamenii aproape de legilor lor, legi care nu insuflau credință, ci pedepseau și omorau personalitatea.

Karina este clarvăzătoare, ultima ființă care poate aduce lumina. Are un cabinet unde ascultă oamenii și încearcă să le aduca rezolvări problemelor lor. Intrată în contact cu ”pacienții” săi, Karina are anumite viziuni, din trecut sau viitor, care o pot ajuta să înțeleagă mai bine și nu îi pemit să fie mințită, simte și trăiește cu intensitate totul.

Dar ce poate face când viața ei personală devine o viziune? Când viața ei nu mai este compusă din clipe ci din flash-uri și întâmplări pe care nu le recunoaște. Fiecare zi pentru ea este ca un nou început. Cineva era pe urmele ei, voia să o îndepărteze de munca sa căreia îi era atât de dedicată și încearcă să o țină captivă în vise. Numai că acum Karina nu mai știe care este visul și care este realitatea. Se trezește mereu cu goluri de memorie iar persoanele din viața ei îi sunt străine. Nici pe cel care i se prezintă ca fiind soțul ei, nu îl recunoaște.

Paralel cu viața Karinei ne este prezentată și Alide, o măicuță care făcea parte din Mănăstirea ce lupta pentru Adevăr. Alide era tot Karina, dar într-o viață anterioară iar un legământ făcut în viața de măicuță o afecta în prezent și îi punea pe urme străinul ”fără nume.”

Două lumi fuzionate și o luptă pentru adevăr. Cine o voia pe Karina eliminată? De ce le era așa teamă de ea? Care este legământul care poate distruge puntea dintre viața anterioară și prezent? Era realitatea sau era un vis? Nu-i așa că vreți să descoperiți singuri?

Povestea este diferită și te prinde. Abordează subiecte bine cunoscute din altă prismă, una care te surprinde și te face să îți pui multe întrebări. Dacă pe parcursul cărții au fost momente când nici eu nu mai știam pe unde sunt, autoarea a dezvăluit puțin câte puțin povestea iar finalul cărții a făcut lumină. Povestea de dragoste dintre protagoniști mi s-a părut specială tocmai datorită faptului că este continuă, nimeni și nimic nu o poate întrerupe, nici chiar o altă viață sau o altă identitate.

Recunosc, am iesit un pic din zona mea de confort dar mi-a plăcut ideea care a stat la baza cărții și mi-ar plăcea să existe si partea a doua, partea care pune accent mai mult pe ce s-a întâmplat la final. Îi iertăm Ioanei ”stângăcia” din anumite expresii și greșelile gramaticale,  sunt sigură că pe viitor va deveni din ce în ce mai bună. Cartea este o îmbinare între thriller psihologic și fantasy, o fuziune care îți aruncă în aer toate ideile și te îndeamnă să privești lumea cu alți ochi. Cartea are potențial uriaș iar subiectul poate fi mult mai dezvoltat. Deci, ce zici Ioana? Avem și volum 2? 🙂

Mulțumesc mult Ioanei Dumitrăchescu și Editura Celestium! Iar voi, dacă v-am făcut curioși și vreți să o achiziționați, puteți accesa acest link.

1 COMENTARIU

  1. Tocmai ce am terminat-o si eu de citit ieri si recunosc ca m-am simtit cam pierduta la unele parti. Nu mai stiam in ce moment ma aflu si ce se intampla de fapt cu personajele, dar dorinta de a ajunge la final, pentru a mi se elucida unele chestii pe care nu le intelegeam, era mult mai mare, ca sa vreau sa renunt. A fost o carte okay pentru mine; s-ar mai fi putut dezvolta subiectul ce mi s-a parut destul de interesant, nemaintalnindu-l pana acum.

Lasă un răspuns