Violonista este un roman cu o poveste sensibilă, plină de curaj și muzică. Harriet Constable a trasat cu mână sigură portativul pe care a lăsat emoțiile să se așeze. Le-a privit, aranjate în orchestra lor specială, a schimbat tempo-ul în funcție de situațiile prin care ne-a obligat să trecem. Deși ai crede că povestea este compusă pentru oamenii sensibili, care caută umanul și emoția în orice conjunctură, te asigur că romanul lui Harriet Constable este și pentru cei care caută povești țesute în jurul unor evenimente reale.

Violonista
Violonista

Acordurile ei muzicale au mângâiat o lume întreagă… Acum, povestea celei mai strălucite discipole și muze a lui Vivaldi va cutremura istoria.

Sau pentru cei îndrăgostiți de muzică și instrumente, pentru cei care știu câtă muncă se ascunde în spatele fiecărui segment de melodie interpretat corect. Pentru cei care știu ce înseamnă să ridici sala în picioare. Pentru cei care nu-și abandonează visurile, pentru cei care se agață cu orice strop de ambiție de un plan.

„Captivant, pasional, viu. Violonista e o bijuterie.” — Kiran Millwood Hargrave, autoare de bestsellere New York Times

Violonista – omul de geniu în cursa pentru depășirea condiției

Nu o să îți ascund faptul că, dincolo de povestea remarcabilă a fetiței talentate – Anna Maria della Pieta -,  am remarcat o altă poveste, una pe care îmi doresc tare mult să o găsesc prinsă și dezvoltată într-un alt roman. O fi fost povestea Violonistei piesa centrală, instrumentul care a furat toată privirile și a atras atenția publicului cititor, însă mie povestea de dincolo de a fi violonistă mi-a făcut inima să vibreze un pic mai tare, un pic mai dens.

Nu mă judecați. Sufletele noastre reacționează întotdeauna la ceva. La o notă mai joasă, la una mai înaltă, la un cântec de vioară sau la un sunet de flaut. Pentru mine, omul ghidat în viața de muzica emoțiilor, povestea orfanelor de la mănăstirea Pieta a vibrat diferit. A „cântat” mai pe placul meu.

„Am fost cucerită de acest portret zguduitor al ambiției și trădării.” — Elizabeth Macneal, autoarea bestsellerului Fabrica de păpuși

Violonista – nedreptate și curaj

Veneția, 1704. Pământ sărutat deopotrivă de binecuvântări și de mizerie. De prinți și cerșetori. De femei de familie bună și de femei care-și vând trupul pentru a-și cumpăra mâncare sau a-și întreține familia. În zidul care înconjoară orfelinatul Ospedale della Pieta există o gaură, un fel de „portal” către o viață mai bună pentru copiii acestor femei.

Aici sunt lăsați copiii ale căror mame nu găsesc rezolvare. Unele se hotărăsc devreme și copiii lor încap la fix în gaura din zid. Aceștia sunt copiii salvați, duși în orfelinat, hrăniți, educați, folosiți în cadrul treburilor gospodărești din interiorul zidurilor înalte. Ce se întâmplă cu cei care nu încap, cu cei care rămân puțin mai mult în brațele mamelor lor? V-aș spune, dar simt cum se strânge iar sufletul și cum se chinuie să se descâlcească din desișul revoltei.

Să nu credeți că „norocoșii” din orfelinat au o viață mai bună. E drept, primesc hrană și acoperiș, școală și lecții de muzică, dacă sunt interesați de asta. Primesc un nume care se termină cu „della Pieta”, li se încredințează un sector și o cârpă scorțoasă, numai bună pentru lustruit mobile și podele. Se mai aud chicoteli, se mai țes planuri, se mai nasc speranțe. Se mai greșește și crește astfel numărul de orfani din mănăstire. Se plânge, se visează, se agață cu amândouă mâinile de normalitate. Dar tot orfani sunt. Tot în nevoie și în durere adorm și se trezesc.

Violonista – poveste unei fete ambițioase

Se spune că muzica este balsamul sufletului. Că notele ajung în interiorul lui, că vindecă și alină, că motivează și mângâie. Eu ascult muzică. Când sunt tristă, când sunt fericită, când am nevoie să nu mă mai simt singură. Dar nu am văzut-o niciodată așa cum o vede Anna Maria della Pieta: în culori. Născută pentru a face muzică, Anna Maria își caută locul. Nu simte de la început care este instrumentul ei. Încearcă, alege, cântă, testează. Are visuri mărețe, toate legate de muzică. Și nimeni nu se așteaptă ca, de la înălțimea vârstei ei fragile, Anna Maria să fie atât de ambițioasă.

Anna Maria della Pieta are câteva prietene în orfelinat, dar nici chiar ele nu cunosc de deplin intensitatea visului său. Anna are tot traseul stabilit: o să ajungă în orchestra orfelinatului, acolo unde i s-ar schimba atât statutul, cât și prioritățile. Apoi va fi faimoasă. Apoi maestro. Cea mai tânără femeie maestro. Până aici visează Anna. Însă visurile sale încep dintr-un loc mai puțin ofertant, cu oameni cărora nu le poate explica deloc curcubeul notelor muzicale.

Însă, într-o zi, se schimbă profesorul de muzică. Odată cu acest nou început, Anna Maria della Pieta face cunoștință cu alt instrument, cu alte perspective, cu alt viitor. Îi plăcea muzica, trăia pentru ea. Însă cum ar fi să o compună? Noul maestro spunea că instrumentaliștii sunt uitați, că numai compozitorii sunt ținuți minte cu adevărat. Să fie acesta noul ei drum?

Violonista – când visurile întâlnesc oamenii greșiți

Ambiția Annei Maria este de-a dreptul înduioșătoare. Însă devine o capsulă atunci când este clar că visurile ei vor fi sfărâmate, că inocența îi va fi folosită drept scuză meschină pentru îndeplinirea unor scopuri înecate în orgolii masculine. Am simțit nevoia de atâtea ori să o avertizez, să îi spun să fie mai atentă la oameni și la fapte. Mă îmbăta și pe mine succesul ei, simțeam fiecare reușită a sa ca pe una personală. M-am gândit și că las eu scepticismul să se audă mai tare. Dar am avut dreptate, intuiția mea nu a fost păcălită de cuvinte melodioase și de promisiuni deșarte.

Violonista este un roman plin de note puternice, de instrumente și de oameni pe care ar fi bine să nu-i auzim deloc. Este o poveste despre curaj, ambiție, determinare, despre cum e să fii femeie într-o lume a bărbaților, despre cât de ușor putem fi păcălite și despre cum ne înghite uneori istoria. Mi-a plăcut povestea și am fost recunoscătoare pentru aceste informații pe care nu le-am știut până acum.

Dacă sunteți curioși, romanul este disponibil la Bookzone, chiar aici.

Număr pagini: 416

Editura: Bookzone

Autor: Harriet Constable

Anul publicării: 2024

Biblioteca lui Morar

Traducator: Camelia Pas

Titlul original: The Instrumentalist

Lasă un răspuns