„Viața secretă a marilor scriitori” a fost o lectură delicioasă! Un volum plin de curiozități și secrete, autori cunoscuți sau mai puțin cunoscuți (pentru mine). Bârfe suculente și lucruri pe care nu le-aș fi asociat în vecii vecilor cu anumite nume ilustre.
Ah! Tare mi-ar fi plăcut să am acest volum în anii mei de liceu. Profesoara mea de limba română sigur și-ar fi dat ochii peste cap. Dânsa nu accepta niciun lucru ciudat despre autorii săi preferați. Ni-i prezenta mereu drept genii cărora orice altă faptă legată de viață privată le era trecută sub tăcere. Eu nu eram de acord, dar cum să spui asta fără să riști puncte de penalizare?
Volumul acesta m-a uns pe suflet! Mi-a făcut dreptate, dacă pot spune așa. Urcând toți marii autori pe piedestal, muritorilor de rând le este teamă de măreția acestora. Așa, văzând și citind despre cât de neobișnuită a fost și viața lor, nu te mai simți mic, mic. Ba chiar ajungi să te consideri normal. Ups, sună cumva?
Viața secretă a marilor scriitori – un volum delicios
„Povești aiuritoare, dar reale despre crime, adultere, droguri și alte agende literare.”
Patruzeci și unu de scriitori celebri, pornind cronologic de la William Shakespeare și ajungând la Thomas Pynchon, „Viața secretă a marilor scriitori” ne prezintă povești necenzurate și portrete scandaloase.
Eu am ținut volumul pe noptieră și l-am păstrat ca pe o cutie cu bomboane de ciocolată. Consumam la nevoie. M-am amuzat, m-am mirat, am citit de două ori și am notat numele altor autori care au rămas necunoscuți pentru mine (spre rușinea mea).
Viața secretă a marilor scriitori – un volum cu adevăruri necenzurate
Marea literatură devine amuzantă și mult mai apropiată de cititorii săi. Miturile sunt disecate, poveștile sunt însoțite de ilustrații foarte reușite și reprezentative. Recunosc, la unele dintre ele m-am uitat îndelung și am încercat să îmi imaginez cum au putut să locuiască două „personalități” atât de diferite în același om.
Se citește ușor, cu ochii mari și pulsul mărit. Simți de parcă tragi cu ochiul în jurnalele intime ale cuiva, în corespondența cu iz de bârfă scrisă. Ce să spun? Am trăit fiecare pagină! Vă imaginați că știam prea puțin despre marii scriitori. Unele lucruri pe care le știam mi se păreau atât de neobișnuite încât le puneam pe seama gurilor rele capabile să nască asemenea zvonuri. Ce să vedeți? Nu erau zvonuri!
Viața secretă a marilor scriitori – un volum cu portrete scandaloase
Poate nu am reușit să vă stârnesc interesul, așa că, vă las câteva curiozități picante mai jos (mă mai gândesc dacă vă și spun despre cine este vorba. M-am gândit..o să vă spun!):
– opiul a jucat un rol semnificativ în ficțiunea Louisei May Alcott – poate pentru că în realitate era dependentă de el
– în 1873 Twain a patentat primul album cu pagini autocolante (nu știam asta!)
– Oscar Wilde a avut un proces pentru indecență, proces care s-a soldat cu închisoare
– J.R.R. Tolkien era un zgârcit notoriu. Ținea o evidență a fiecărui bănuț cheltuit, chiar și pe timbre sau lame de ras.
– William Faulkner a avut o sănătate precară. Băutura și chefurile și-au pus amprenta asupra lui, munca avand și ea de suferit.
– Ernest Hemingway a supraviețuit accidentelor aviatice (două la număr), a învins răni serioase, dar nu a putut depăși depresia care îi macină viața de adult. A băut, a suferit tratamente cu electroșocuri și în ultimele zile de viață a fost mereu sedat (pentru a nu se sinucide)
– J.D. Salinger a fost directorul de divertisment la bordul unei nave suedeze. Nu s-a simțit niciodată confortabil cu originile sale evreiești, lucru pe care l-a transmis și personajelor sale. Secretos din fire, Salinger amenința pe toți biografii care încercau să se apropie de el.
– Charles Dickens a lucrat într-o fabrică de cremă de ghete
Vă asigur că veți găsi multe lucruri interesante despre marii scriitori în acest volum. Maniera de scriere ajută foarte mult cititorul. Este o atmosferă degajată, familiară.
Vă recomand acest volum! Este bun de pus pe noptieră și răsfoit din când în când (așa a funcționat la mine).
Volumul a apărut la Editura Art și poate fi cumpărat de aici.
- Publicată în martie 2017
- Ilustrații de Mario Zucca
- Traducere din limba engleză și note de Mădălina Vasile
- paperback, 304 p,
- Autor: Robert Schnakenberg
- Categorie dinamica ART: Top 2018
- Domenii: Eseu, Lifestyle&Popcult
- Colecţie: În afara colecțiilor
Frumoasă recenzia! Îți mulțumesc pentru recomandare, ar fi o carte interesantă. Îmi doresc sa am ocazia sa o citesc si eu!
Îți mulțumesc! Ce fain ar fi sa discutăm pe marginea ei!
Cartea asta e într-adevăr delicioasă, iar recenzia ta îi face dreptate din plin! Felicitări! <3
Îți mulțumesc mult! A fost la deliciosenie!
Stii, ce ai scris mi-a amintit de obiceiul multor parinti de a se portretiza drept fosti adolescenti model in fata copiilor, ceea ce din start cauzeaza o prapastie intre generatii. Similar si cu autorii, fara indoiala multi adolescenti si tineri cititori s-ar apuca de citit mai cu spor, stiind ca autorii au fost oameni ca si ei, cu bune si cu rele. <3
Îți mulțumesc! Da, așa este! ❤️