Viața întârziată a lui Amy Byler este un roman cu o doză de căldură, dar și cu multe picături de amar. Sunt sigură că vor fi multe păreri în legătură cu această poveste, mai ales după ce va ajunge la mai mulți cititori, mai ales la mame și femei care intenționează să aducă pe lume copii. Oamenii sunt diferiți, și fix așa sunt și mamele. Toate mamele ajung să se definească într-un mod sau altul. Există mame care își fac timp pentru ele, mame care sunt devotate 24 de ore din 24 copilului lor, mame care aleg cariera sau mame care își lasă pe locul doi dorințele profesionale.
Cartea asta este despre luptele pe care le ducem cu alții, dar pe care, fără să vrem sau să ne dăm seama, le ducem mai ales cu noi. Stă în fiecare mamă o putere de sacrificiu diferită, niște nevoi pe care unii nu le-ar putea înțelege, niște alegeri pe care societatea alege să le condamne. Amy Byler și-a făcut timp pentru ea. Copiii, aceiași copii pentru care ea a răsturnat munții timp de trei ani, erau cu tatăl lor. Ba mai mult, chiar fiica ei se bucură pentru alegerile noi ale mamei sale. Dar simt că am mers prea departe cu informațiile și voi nu știți despre ce e vorba, așa-i?
Amy Byler și un start nou
Au intrat mai multe cărți în biblioteca mea, fiecare cu descrieri unele mai bune decât altele, dar mi-am dorit să ajung repede la povestea asta. Nu știam exact ce păstrează dincolo de copertele sale, dar am simțit o legătură, o chemare către bucata ei de lume. Primele pagini au fost interesante, promițătoare și încărcate de o stare pe care nici nu știam să o identific corect, nici unde să o localizez. Era o tensiune, o recunoaștere, o familiaritate pe care nu puteam să o „apuc” nici cu mâinile, nici cu gândurile.
Apoi, pagină după pagină, mi-am dat seama de ce mă simțeam acasă. Era o viață pe care o duceam și eu, cu pași mai asemănători sau ușor diferiți, parcurgeam și eu porțiuni de drum comune cu personajul lui Kelly Harms. Poate de asta am rămas subiectivă și am privit-o ca pe o mamă care acceptă (ÎN SFÂRȘIT) și bucuria proprie, și darurile pregătite de alții, și timpul pe care-l poate petrece cu ea.
Bucăți de viață
Amy Byler este mamă a doi copii, total dedicată și implicată în viața lor. A făcut sacrificii, a învățat să se descurce cu bani puțini într-o casă mare și scumpă. A fost mamă și tată pentru ei, a rămas stâlpul de siguranță atunci când soțul ei, tatăl celor doi copii, a plecat în Hong Kong și nu a mai dat niciun semn de viață.
Trei ani de zile, fix atât cât a durat aventura soțului, Amy s-a dedicat trup și suflet copiilor, carierei, cheltuielilor și vieții ca părinte singur. Însă John, omul care o a părăsit-o fără niciun cuvânt, se întoarce. Tot fără vreun cuvânt dau vreun semn. Și vrea să facă parte din viața copiilor săi, să recupereze o parte din timpul pierdut.
Viața e ca o carte: ca să ajungi la partea bună, trebuie să dai pagina.
Momente de respiro – timp doar pentru ea
Ca mamă implicată sută la sută în viața copiilor săi, rănită și de modul mârșav în care a ales să se spele pe mâini de responsabilități, Amy nu este gata să cedeze atât de ușor hățurile în mâinile soțului său. Da, bărbatul acesta care a plecat, a trăit la Hong Kong, a avut o relație acolo, încă este soțul ei. Însă, sfătuită de prietena sa și conștientă de faptul că și copiii aveau nevoie de tatăl lor, Amy acceptă ca aceștia să petreacă un timp cu tatăl lor. Desigur, nu înainte de a-l informa și de a-i pasa acestuia o serie de reguli.
Amy avea să folosească timpul liber pentru a merge la New York – trecuse mult prea mult timp de când nu mai făcuse asta – și pentru a participa la un fel de conferință a librarilor. Amy era bibliotecară și avea câteva idei grozave pentru a aduce tinerii mult mai aproape de lectură. Știa cât de mult o costa asta deja, raportul dintre fiica sa și lectură fiind unul care tindea spre zero.
„Bibliotecarii și iubitorii de cărți se vor îndrăgosti de Amy! Harms scrie o proză ușor de citit, dar plină de lacrimi, râsete și personaje fermecătoare, cu care te poți identifica.” Library Journal
Viața întârziată a lui Amy Byler
Viața întârziată a lui Amy Byler ar fi fost și mai interesantă dacă stilul de scriere ar fi fost mai condimentat. Știți care a fost senzația mea? Că mănânc un piure de legume (să rămânem tot în sfera mămicilor) fără condimente, doar cu zone în care are puțină sare și puțin piper. Nu a avut zvâc povestea. Doamne, până la urmă, femeia asta a avut parte de o transformare totală, de timp în orașul care nu doarme niciodată, de nopți cu un librar sexy! Ups, trebuia să nu o spun pe asta?
Povestea nu a fost rea, substratul fiind deja familiar multora dintre noi. Doar că execuția i-a știrbit din strălucire. A avut momente în care am simțit că se apropie de sufletul meu, mai ales în primele pagini, dar nu am reușit să stabilesc legătura aceea mult dorită. Poate dacă ar fi fost mai scurtă, mai condimentată, mai plină de verticalitate și de asumare, lucrurile ar fi fost altfel.
Cu toate astea, povestea nu este una rea, doar că aveți nevoie de timp și de răbdare. Sau poate o „serviți” la momentul potrivit și o să tânjiți după o „mamispringa”.
Alte detalii
Viața întârziată a lui Amy Byler a apărut la Leda Bazaar/ Editura Corint și poate fi cumpărată de aici.
Traducere: Carmen Ion
Editura: Leda Bazaar
Data apariției: Ianuarie 2024
Softcover
Număr pagini: 400