Viața ca un râu este un roman care se contopește foarte bine cu un singur loc, cu un singur cuvânt, cu o singură stare: acasă. M-am simțit acasă în romanul ăsta. Deși nu am o livadă de piersici, deși nu am locuit niciodată singură pe o creastă de munte, deși nu știu deloc dacă m-aș fi descurcat în locul Victoriei Nash. Acasă nu poate fi descris în cuvinte: este locul în care te refugiezi când ți-e greu, locul în care te simți cel mai bine în pielea ta, locul în care îți păstrezi și de care îți agăți toate amintirile, locul de care nu vrei să te dezlegi și pe care vrei să-l iei mereu cu tine, oriunde ai merge.

Viața ca un râu are o magie aparte, care își țese firul de borangic de la primul cuvânt. Te învăluie, te încălzește, te cucerește și parcă îți pune viața personală pe pauză. Te pierzi în poveste și împrumuți, te îmbraci în toate stările și emoțiile pe care le culegi. Simți razele soarelui care ating și fac piersicile din livada familiei dulci și zemoase, auzi zgomotul naturii și cauți, cu ochii minții și ai inimii, să vezi frumosul din viața Victoriei.

Viața ca un râu
Viața ca un râu

Viața ca un râu – acasă e atât de bine

Viața ca un râu este un roman pe care îl simți până în cele mai fine crăpături ale sufletului tău, o conversație intimă cu o femeie pe care ajungi să o cunoști până dincolo de orice granițe impuse de societate. Este, așa cum am simțit eu să-l cataloghez, un fel de pact între noi, femeile.

Un fel de pact, așadar, sigilat cu încredere, dragoste și suport moral. Fiind femei, autoarea și cu mine, parcă simțim această experiență – a poveștii oferite și primite – la fel de intimă ca o îmbrățișare. Ne conectăm, ne transmitem un „e în regulă, sunt aici, poți să-ți deschizi sufletul” și mergem mai departe, purtând în noi magia unei întâlniri de neuitat.

„În Viața ca un râu, Shelley Read oferă povestea cutremurătoare și în același timp reconfortantă a unei fete care devine femeie într-o lume a bărbaților. Tânăra Victoria Nash este la fel de dură și de viguroasă ca munții din Colorado în care își găsește refugiu și la fel de delicată ca piersicile care constituie moștenirea familiei sale.“ Tiffany Quay Tyson

Viața ca un râu – locul în care înfloresc și dezastrele, și speranțele

Dacă nu aș fi citit înainte, nu aș fi spus că acesta este un roman de debut. Shelley Read a reușit foarte bine să îmbine piesele pe care le-a folosit pentru a-și țese povestea. Elementele din natură își găsesc corespondent fie în viața personajelor, fie în firea lor și acest amănunt nu face decât să sublinieze legătura minunată pe care oamenii o creează cu natura, cu locul care îi hrănește și îi alină.

Victoria Nash are o misiune grea: să îngrijească bărbații familiei, să ducă o întreagă gospodărie pe umerii săi fragili și neexperimentați. Soarta o învățase să preia sarcinile mamei sale după ce aceasta își pierduse neașteptat viața și Victoria se trezise prinsă într-o lume cu prea multe griji și prea puține răspunsuri.

Nu știe să fie femeie, nu știe să înflorească și să își asculte zumzetul din piept. Poartă cu ea o armură călită de loviturile vieții, de rutină și obligații. Însă, într-o zi, total pe neașteptate, cineva o învață cum să ardă pe interior, cum să lase dragostea care-i zumzăise doar în piept să iasă afară și să încălzească inimi, să topească bariere. Acela este și momentul în care viața ei se întoarce complet pe dos. Obligată să se descurce singură cu necazurile pe care le lăsase să prindă rădăcini, Victoria pleacă de acasă și se duce să trăiască în munți, departe de oamenii pe care-i iubise și în care avusese încredere. Știe că este o situație de compromis, una care nu va fi validă pentru multă vreme, dar nu știe și nu poate alege altă cale. Cândva, atunci când va fi pregătită, va spune lumii povestea sa. Cândva, va fi pregătită să dezvăluie etapele drumului care au transformat-o dintr-o tânăra nesigură într-o femeie greu încercată, care devine mai matură și mai stăpână pe situație.

Viața ca un râu – decizii, renunțări, începuturi

Viața ca un râu este un roman care curge ca o apă, aducând cu ea frumusețea vieții, gunoaiele lăsate de alții, frânturi de lumină și un susur care cântă cui dorește să asculte poveștile întâlnite în călătorie. Nu se termină ușor aventura Victoriei Nash, dar nu trebuie să fiu eu cea care vă mărturisește secretele ei. Eu le-am primit, le-am păstrat și le-am închis într-un loc special, acolo unde-mi pun cărțile de suflet. Mi-a permis să o cunosc, să o îmbrățișez, să mă tem pentru ea și să-i simt durerea alegerilor.

„Shelley Read a scris un roman splendid despre o tânără strivită de împrejurări care trebuie să găsească o cale de a ierta înainte de a putea iubi… Viața ca un râu este un debut literar uimitor plasat în inima visului american.“ Adriana Trigiani

Romanul lui Shelley Read este un roman al deciziilor, al renunțărilor și al începuturilor. Este un roman al prieteniei dintre femei, al nevoii pe care o avem de apropiere, înțelegere și suport. Mi-a întors toate stările pe dos și le-a cusut din nou laolaltă, adăugând emoții, dragoste și prietenie.

Viața ca un râu – o experiență unică

Viața ca un râu este un roman cald, un roman a cărui poveste va înflori în sufletele celor care îi vor permite și va face roade, exact așa cum au făcut piersicii Nash. Se prea poate să aveți nevoie de câteva șervețele dacă sunteți mai sensibili, așa ca mine, sau de câteva pauze de lectură.

Mi-a plăcut mult, mult de tot și am regretat când am ajuns la final. Mai voiam cuvinte, mai voiam emoții, mai voiam timp.

O POVESTE TRAGICĂ ȘI PLINĂ DE SPERANȚĂ DESPRE IUBIRE ȘI PIERDERE, FAMILIE ȘI SUPRAVIEȚUIRE

Viața ca un râu a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici. 

Data Apariției : 6 apr. 2023

Autor(I) : Shelley Read

Numar Pagini : 336

Tip Coperta : Broșată, cu clapete

Colectie : Folio

Traducator(I) : Bogdan Perdivară

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns