Vara lupilor este volumul cu care debutează „pe cont propriu” autorul Hans Rosenfeldt. Deși își mai pusese amprenta în alte scrieri apreciate, autorul nu construise de unul singur un univers de la zero, nici nu mânuise destine, personaje sau situații.

Nu am citit nimic scris de el, nu cunosc prea multe detalii nici despre celelalte opere la care a contribuit. Am fost vrăjită de descrierea găsită pe coperta acestui roman și am știut că trebuie neapărat să-i dau o șansă acestui loc îndepărtat, încărcat de personaje dubioase și rețele ale răului.

„Rosenfeldt debutează cu un roman cu acțiune alertă, plasată în nordul îndepărtat al Suediei… Cadrele cinematografice tăiate abrupt și izbucnirile de violență te fac să întorci paginile cu sufletul la gură… Haparanda, descrisă în termeni umani («a crescut atât de repede, încât a început să scârţâie pe la încheieturi»), este un personaj în sine. Acest roman este perfect pentru un serial TV.“ Publishers Weekly

Vara lupilor
Vara lupilor

Vara lupilor – când natura ajută la rezolvarea cazului

Îmi plac foarte mult romanele nordice, încărcate de perspective sumbre, personaje întunecate și situații tenebroase. Întotdeauna par lipsite de orice urmă de empatie, acțiunea atinge cote alarmante și pericolul escaladează fiecare obstacol care l-ar putea opri din tăvălugul în care pare să-i atragă pe cei întâlniți în calea sa. Nu există vreo situație care să mă mai mire, nu există vreo ipostază la care să mă trezesc uitându-mă cu suspiciune sau cu ochii dați peste cap. Știu că nu există limite, că scrierile autorilor nordice sunt incisive, tăioase și mai vii decât viața însăși.

Vă dați seama că nu m-a surprins deloc să aflu că resturi umane au fost găsite în conținutul stomacului unei lupoaice. Cam până aici (și dincolo de limita asta, dacă mă întrebați pe mine) merge imaginația autorilor nordici. În plus, Hans Rosenfeldt aduce în scenă drogurile, violența, mafioiți, oportuniștii, traumele și oamenii măcinați de frică și de dorința de supraviețuire.

Nu era deloc ușor traiul în Haparanda, cel mai îndepărtat oraș suedez, dar autorul le face viața celor din comunitate de zece ori mai grea. Adaugă mafioți ruși, consumatori și traficanți de droguri, o femeie detectiv, o asasină plătită de mafie pentru a recupera prejudiciul unui schimb care se terminase dezastruos.

Viața și contrastele ei

Printre mișcările de trupe dirijate de interese meschine, mafie și interlopi, autorul amestecă oamenii de rând, cei care încearcă să lase în urmă destine învolburate, cei care își caută locul acum în lume. Mai găsim în acest tablou plin de contraste și consumatori conduși de vicii mult mai puternice decât ei, polițiști care încearcă să țină o situație mai mult decât tensionată sub control. Semnele de întrebare se amestecă între ele și amenință să tulbure liniștea micuțului orășel.

Având în vedere noile date ale cazului lupilor găsiți morți, întrebarea importantă nu este: „cine a făcut asta?”, ci „ce mai urmează după asta?”

Haparanda pare locul perfect pentru toate relele lumii. Aflat la granița dintre Finlanda și Suedia, orașul pare că stă el însuși pe un butoi cu pulbere. Pentru că ultimele descoperiri aduc laolaltă forțe de poliție din ambele țări, situația se mai detensionează un pic, dar capătă o alta întorsătură: mafia își trimisese recuperatorii. Pentru că dispăruseră și drogurile, și banii, situația nu putea fi nici lăsată la mâna sorții, nici a forțelor de ordine. Cursa spre descoperirea adevărului de desfășoară contra cronometru și morții noi încep să apară precum apar ghioceii primăvara. Putea fi oprit răul înainte de a produce și mai multe pierderi?

Vara lupilor – acțiune, presiune și tot ce încape între ele

Mi-a plăcut destul de mult povestea din Vara lupilor, dar cel mai mult mi-a plăcut starea de tensiune care m-a însoțit pe tot parcursul lecturii. Cadrele domestice, momentele de normalitate au fost gurile de aer proaspăt de care chiar am avut nevoie din când în când.

Așa cum v-am spus deja pe conturile mele de pe rețelele sociale, zilele acestea sunt mai aglomerate și cred că aș fi avut nevoie de povestea asta acum. Ar fi fost perfectă pentru starea mea și pentru picoteala care pare că mă apucă de îndată ce iau cartea în mână.

Vara lupilor este o lectură interesantă, punctată de tensiune, violență, presiune și acțiuni periculoase. Dacă sunteți curioși, vă spun că o găsiți pe site-ul celor de la Litera, chiar aici.

Data Apariției : 2 mar. 2023

Autor(I) : Hans Rosenfeldt

Numar Pagini : 432

Tip Coperta : Broșată

Format : 130×200

Colectie : Buzz Books

Traducator(I) : Dana-Ligia Ilin

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru decizia ta de a citi acest volum! Binecuvantat sa fie Erich Romanul pentru a ne oferi astfel de lecturi si de a reinventa genul politist! Vara lupilor este un roman care te tine cu sufletul la gura si te cufunda intr-o lume de senzatii si de suspans. Daca iti place sa descoperi lucruri noi si vrei sa fii pe faza cu ceea ce apare, acesta te va rasplati cu un intreg univers de aventuri!

Lasă un răspuns