Valuri de îndurare este romanul care mi-a întărit convingerea că iubesc cărțile scrise de Lynn Austin, definitiv și irevocabil. Poveștile ei sunt mereu călătorii pline de momente tensionate, iubiri imposibile, aripi frânte și personaje remarcabile. Lynn Austin are un stil aparte de a scrie povești. Nu vei găsi istorii romanțate și iubiri scăldate în momente dulci, împăcări și despărțiri furtunoase. Lynn Austin surprinde toate ipostazele vieții, are un stil cald, plin de elemente sensibile și de momente în care te regăsești și te transpui fără să vrei.

Cărțile mele preferate rămân Tot ce ea își dorește și Fiicele Evei, de aceea m-am bucurat să regăsesc și aici aceeași atmosferă caldă și familiară, aceeași împletire armonioasă de planuri temporare. Doar că, de data aceasta, povestea din trecut mi-a plăcut mult mai mult decât cea din prezent.

Valuri de îndurare
Valuri de îndurare

„De multe ori Dumnezeu nu ne cere să facem un lucru mare și minunat, ci sute de lucruri mărunte în viața de zi cu zi.”

Valuri de îndurare – două povești minunate

Anna, personajul care ne poartă pașii prin prezent, este o prezență agreabilă, dar m-a supărat un pic nesiguranța ei. Fusese crescută într-o familie iubitoare, fără să i se ascundă vreodată că fusese înfiată în urmă cu mulți ani. Nu îi lipsise nimic în sânul acestei familii, dar nici dragostea lor nu putea înlătura coșmarul care o chinuia din când în când. Nu știa sigur dacă informațiile care îi invadau mintea erau doar bucăți de vis sau bucăți din viața pe care o avusese înainte de a fi adoptată.

Anna pleacă alături de mama ei într-o călătorie cu vaporul, în ciuda temerii ei uriașe. Avea nevoie să uite de inima ei rănită, de ruptura logodnei sale. William, viitorul ei soț, nu fusese de acord cu faptul că ea căutase răspunsuri într-o biserică pe care el nu o aproba. Anna ajunge să fie prinsă între așteptările pe care părinții i le așezaseră pe umeri și ceea ce își dorea ea cu adevărat.

Din fericire, Anna îl întâlnește pe Derk, un tânăr pastor care pare să îi înțeleagă temerile și căutările. Doar că, în acest loc, visul Annei este și mai puternic și acum este sigură că își aduce aminte de unele lucruri din copilăria mică. Avea vreo legătură cu aceste meleaguri?

Geeesje – un personaj încântător

Geesje, draga mea Geesje, este genul acela de personaj pe care nu ai cum să îl uiți prea curând. Poveștile bunicilor noastre au un alt farmec. Ele vin din epoca în care oamenii acordau mai multă importanță sentimentelor, din vremurile în care lucrurile se reparau înainte să fie prea târziu. Geesje a fost tărâmul în care s-au întâlnit momentele frumoase cu cele care au puterea de a anula existența unui om. Complet, din temelii.

Viața ei a fost una plină de pierderi, de suferință, de deznădejde și de renunțări. I-am înțeles zbaterea pe deplin și am fost martorul suferinței sale mute. I-am înțeles și momentele în care și-a pierdut credința, cred că toți am fi făcut-o. Și am învățat să o apreciez pentru tăria pe care a găsit-o tot în credință, mulți ani mai târziu.

Geesje a păstrat prea mulți ani tainele vieții sale. Nu i-a fost niciodată la îndemână să dezvăluie acțiunile sale și efectele acestora. Și-a purtat rănile și micile victorii, și-a păstrat dragostea și a învățat din nou să creadă. Dar, înainte de a fi prea târziu, Geesje are nevoie ca povestea ei să ajungă la cei dragi. Și pentru asta are nevoie să scrie. Pagini întregi în care cuvintele îmbracă toate stările sale, neocolind nimic. Rânduri în care adevărul iese la lumină și deciziile capătă contur.

Valuri de îndurare – credința este singurul far

Există o legătură între Anna și Geesje, una pe care voi o veți descoperi dacă alegeți să citiți cartea. Eu i-am dat patru stele. Și nu pentru că mi-a displăcut ceva de-a lungul lecturii. Și nici pentru că nu am plăcut-o prea tare pe Anna. Doar pentru că autoarea a grăbit finalul, l-a lăsat parcă nedemn de așa poveste frumoasă. Mi-a construit cu migală două povești remarcabile, a îndulcit cu cuvintele potrivite momentele de suferință acută, de pierdere și de chin. Dar a ales să „alerge” puțin finalul. Și asta m-a dezamăgit.

Valuri de îndurare este romanul în care poți să își lași sufletul să se liniștească. Descoperi povestea lor, dar o cercetezi și pe a ta. Îți imaginezi, regândești și speri la ce este mai bun.

Mi-a plăcut acest roman, mai ales pentru starea aia de confort pe care Lynn Austin reușește să o introducă printre rânduri. Personajele nu sunt foarte numeroase. Și asta îți permite să stabilești legături puternice cu ele. De stil nu mai spun, cred că am subliniat asta de fiecare dată. Recomand!

Descriere:

Planurile temporale se întrepătrund cu măiestrie în povestea țesută de Lynn Austin. Întrebări despre sensul vieții în mijlocul durerilor, pierderilor și renunțărilor, frământări cu privire la identitatea personală și credința oarbă în planurile bune ale lui Dumnezeu capătă glas în destinele lui Geesje și Anna.

Geesje de Jonge este o doamnă căreia viața nu i-a oferit întotdeauna cele mai frumoase surprize. După 50 de ani de la o decizie capitală, Geesje scoate la lumină amintiri și emoții tăinuite cu grijă până acum, inclusiv povestea iubirii vieții ei.

Anna Nicholson, o tânără de 23 de ani, încearcă să-și înăbușe durerea după ce a rupt logodna de un bancher bogat din Chicago. Însă o furtună năprasnică îi readuce în memorie un coșmar trăit în copilărie. Năpădită de amintiri și vise, Anna începe să-și chestioneze însăși propria identitate și să se întrebe care sunt adevăratele ei căutări.

Detalii:

Valuri de îndurare a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi comandat de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Lynn Austin

Nr. pagini: 400

Titlu Original: Waves of Mercy

Traducator: Gabriela-Mariana Wilson

Lasă un răspuns