Ușa ferecată, roman apărut la Editura Trei, mi-a „sărit” în cale și nu l-am putut ocoli. Nici nu aș fi vrut, sinceră să fiu. Chiar îmi doream tare mult să îi descopăr povestea! Mă știți deja, am o slăbiciune pentru romanele thriller și descrierea acestui roman îmi rămăsese în minte. Și, cum sufletul meu tânjea după o poveste plină de mister și adrenalină, am ales acest titlu de pe noptiera mea și mă bucur că mi-am ascultat instinctul.

Ușa ferecată
Ușa ferecată

Mi-a plăcut povestea creionată de Ruth Ware. Mi-a plăcut modul în care a ambalat întregul scenariu, dar și felul în care a ținut să arunce totul în aer la sfârșit. Sinceră să fiu, nu mă așteptam la toate acele întorsături tip rafală și ele au fost cele care au mai salvat un pic punctajul final. Așa cum v-am obișnuit deja, că e o parte bună sau nu, trebuie să spun și de ce nu mi-a plăcut cartea sau unde a scârțâit povestea (din punctul meu de vedere).

Ce spun alții despre…

„Ware adaugă inteligent un accent high-tech pe fundațiile gotice ale amenințării fascinante din Ușa ferecată, a cărei acțiune se petrece într-un conac cavernos cu uși misterioase încuiate și o grădină fantomatică. Broderia lui James de lucruri ciudate și sinistre produce o Coardă prea întinsă cu telefoane celulare și mașini Tesla care-i va captiva pe cititorii contemporani.” – Booklist

Începutul poveștii mi-a atras atenția și mi-a stârnit curiozitatea. Voiam să aflu de ce Rowan Caine nu își găsea un avocat care să creadă în nevinovăția ei, ce făcuse tânăra femeie de ajunsese după gratii și de ce familia pentru care lucrase o voia cât mai departe.

Ușa ferecată – secrete și minciuni

Simpatia pentru Rowan s-a transformat în milă, apoi am început să o o privesc cu scepticism și începusem deja să îmi fabric propriile scenarii. Pe măsură ce lucrurile înaintau, simțeam cum îmi pierd încrederea în ea și ajunsesem să înțeleg de ce nimeni nu-i acorda prezumția de nevinovăție.

Ce nu mi-a plăcut la carte? Repetiția. Simțeam că toate zilele erau la fel și foarte puține elemente noi aducea răsăritul. Mă simțeam prinsă într-o buclă a timpului și voiam să scap de acolo cu orice preț. Știam de la început o parte a problemei, nu mi s-a  ascuns deloc că Rowan este acuzată că a omorât unul din copiii pe care-i avea în grijă. Și voiam să aflu dacă vinovata era ea sau dacă umbla liber vreun criminal pe străzile orașului.

Trebuie să recunosc însă că am primit și o doză mare de suspans. Au existat momente în care am privit colțurile camerei mele. Voiam să mă asigur că nu sunt camere de filmat pe acolo (știam că nu sunt, dar descrierile lui Ruth Ware sunt atât de descriptive, atât de reale!). Mi-era frică și frig, suspectam pe toată lumea și ajunsesem să mă tem de menajere, tehnologie și … copii.

Tehnologie și priviri indiscrete

Rowan avea nevoie de un loc nou, de un alt început dătător de speranță și stare de bine. Heatherbrae House pare să fie rezolvarea tuturor problemelor sale și familia perfectă care locuia aici ar putea deveni ancora ei.  Adevărata Rowan Caine nu este cea care poartă cămașă, fustă și un zambet superb. Adevărata Rowan este cea care se simte nesigură, care iubește vinul, viața și somnul. Dar astea nu se pot împăca prea bine cu imaginea dădacei perfecte.

Dădacă sau criminal?

Rowan știe că este defectă, are multe secrete de păstrat și ar face alte lucruri dacă nu ar ști că este filmată continuu. Dar reușește să se tempereze și încearcă să țină propria viață departe de fetele pe care le îngrijește. Nu de alta, dar avea aici tot ce își dorea: un salariu motivant, o casă și niște copii de care să aibă grijă.

Lucrurile încep să se complice atunci când casa începe să își dezvăluie secretele. Familia de aici era departe de perfecțiune, dar reușea să ascundă foarte bine asta. Fetele avuseseră întotdeauna de suferit, părinții erau ocupați și istoria casei nu făcea decât să apese și mai mult umerii acestora.

Ușa ferecată – lucrurile scapă de sub control

Când Rowan rămâne singură cu fetele, lucrurile scapă cu adevărat de sub control. Erori tehnologice fac ca muzica să pornească tare în miezul nopții, soneria de la ușă să sune și comenzile casei să o ia razna. În lipsa somnului și sub apăsarea continuă a situațiilor presante, Rowan începe să se îndoiască de propriile acțiuni și pericolul este tot mai iminent. Era capabilă să le facă rău fetelor sau fusese Rowan omul potrivit la locul potrivit?

Așa cum am spus mai sus, mi-a plăcut ideea de la baza poveștii, lucrurile începând să fie mai așezate și mai clare spre final. Personal, mi-ar fi plăcut ca tensiunea să fie mai acută, să existe mai multe ancore care să mă țină în poveste și zilele să nu mai semene atât de mult între ele.

O recomand?

Legendele locale, tehnologia atât de bine inserată și folosită în poveste, numărul redus de personaje, starea aceea „creepy” care nu m-a părăsit pe tot parcursul lecturii – toate acestea sunt motivele pentru care recomand cartea asta. E foarte posibil ca voi să priviți din alt unghi și lucrurile să se alinieze mult mai bine.

Eu o recomand și sper să fie pe placul vostru!

Ușa ferecată a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Ruth Ware

Nr. de pagini: 400

Titlul original: The Turn of the Key

Limba originală: engleză

Traducere de: Luminița Gavrilă

Anul apariţiei: 2022

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

 

 

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns