26240820_2020820148184690_7974313111222276827_o.jpg

Cartea asta mi-a înșelat toate așteptările fără ca măcar să fie vreo capodoperă a acestui gen. Nu este foarte încurcată, stilul de scriere este chiar ”cumințel”, adolescentin, dar m-a ținut într-o continuă stare de tensiune. Aș minți dacă v-aș spune că mi-am dat seama din prima de tot ceea ce se întâmplă și că aș fi știut să indic persoana căreia să i se pună cătușe, dar sunt mulțumită să afirm că dintr-o listă de trei suspecți (listă întocmită de mine), unul se afla în poziție corectă. 

Dacă vara sunt în căutare de romane călduroase, și aici mă refer strict la modul în care sunt scrise, iarna caut multă adrenalină, asta ca să ies din amorțeală. Romanele care mă relaxează sunt printre preferatele mele, dar aleg întotdeauna un thriller atunci când am nevoie să îmi pun rotițele minții în acțiune. Și ”Unul dintre noi minte” le-a învârtit binișor! 

După cum spuneam și mai sus, cartea mi-a cam dat peste nas și pot să spun că dacă toate cărțile cu și despre adolescenți ar fi ca asta, atunci le-aș căuta și le-aș citi mult mai des!

Un liceu, cinci elevi încadrați în diferite grupuri (conform standardelor adolescentine tipice holurilor instituțiilor), o sală de detenție din care ies numai patru din cinci intrați, motive ascunse pentru a-l îndepărta pe unul dintre ei și o moarte suspectă. Cine-i vinovatul? Cine avea de pierdut? 

O zi liniștită la liceu se transformă într-o zi demnă de scenariul unui film polițist pentru patru elevi ai liceului Bayview. Simon, Connor, Addy, Nate și Bronwyn sunt pedepsiți de profesorul Avery pentru că aveau mobilele în ghiozdan, lucru total interzis la orele lui, și duși în camera de detenție. Pentru Nate nu era vreun lucru nefiresc și nu era pentru prima oară când se afla acolo, dar pentru ceilalți patru era o noutate. Poate că nu ar fi fost ceva ciudat, doar că niciun mobil nu le aparținea și aveau impresia că erau victimele unei farse de proporții. 

Nate era copilul-problemă. Îl evitau toți datorită problemelor sale din trecut. Fusese acuzat pentru trafic cu droguri și exista suspiciunea că încă se mai ocupa cu asta. Și chiar așa și era. Nu avusese încotro. Neșansa lui fusese să se nască într-o familie formată dintr-o mamă bipolară și un tată alcoolic. Casa lor era o dărăpănătură, mama sa devenise o drogată care îl abandonase și tatăl lui era ca și inexistent. Mizerie, facturi neplătite și o șopârlă care îi ținea de urât- asta devenise viața lui Nate. Învățase să se descurce cum putea, chiar dacă asta însemna să fie de cealaltă parte a legalității. 

Bronwyn era tocilara clasei. Boala surorii sale mai mici, Maeve, și așteptările părinților o transformaseră pe Bronwyn într-o fată care părea să aibă in proiect pentru orice. Dădea constant impresia tuturor că totul era organizat în viața ei, că era sigură de drumul pe care va merge după absolvire, că nu ar fi în stare de nimic imprevizibil. Calitățile ei dominante erau hotărârea și ambiția. A fost preferata mea. Mi-a dat impresia unei persoane mature, asumate și responsabile. Dar, cu toate acestea, Bronwyn mințise și înșelase. Fusese nevoită să o facă și nu nimeni nu trebuia să afle vreodată adevărul. 

Cooper , sportivul,este vedeta echipei de baseball. Nu știu dacă asta era ceea ce își dorea el. Fusese forțat și antrenat de mic să meargă pe drumul acesta și tot ce făcea era pentru a demonstra echipelor care l-ar fi putut recruta pe mai târziu. Tatăl lui îi urmărea și cronometra fiecare pas, fiecare antrenament. Cooper se simțea captiv în propria viață și pentru nimic în lume tatăl lui nu trebuia să afle secretul pe care îl ascundea adânc în sufletul său.

Addy, prințesaera fată populară a liceului. Trăia o poveste de dragoste cu Jake și era fericită. Jake îi alegea hainele, Jake îi indica mereu cum să se comporte. Addy nu avea nimic împotriva. Mama ei era prea ocupată ca să facă față micilor sale drame din dragoste, așa că nu le acorda prea multă atenție celor două fiice ale sale. Ashton, sora mai mare a lui Addy, se căsătorise și pleca de acasă, dar Addy avea impresia că ceva nu era în regulă în căsnicia lui Ashton, dar nu avea timp să se gândească la asta, relația ei era perfectă. Asta nu înseamnă că nu s-ar fi dărâmat ca un castel de nisip dacă Jake ar fi aflat ce făcuse ea. 

Simon era personajul cel mai controversat și mai urât din tot liceul. Simon părea cu un pas înaintea tuturor și nu ținea doar pentru el ceea ce afla. Avea o aplicație numită Despre asta pe care posta fără sfială toate bârfele acelea suculente despre popularii liceului. Nu îi păsa dacă distrugea viața sau reputația cuiva. Îi plăcea să știe că este în centrul atenției, că deține adevărul și că se poate răzbuna. 

În ziua în care sunt chemați în camera de detenție, nimeni nu intuia coșmarul în care vor fi aruncați. În timpul temei impuse de profesor, Simon bea un pahar cu apă de la robinet și în minutul următor se prăbușește. Pentru Nate este clar că Simon are o reacție alergică și cere creionul cu epinefrină. Din nefericire, creionul nu este găsit în ghiozdan și nici în cabinetul medical nu mai este vreunul. Simon moare la puțin timp după ce este dus la spital, dar vinovatul lui umblă liber. Toți aveau motive să îl înlăture pe Simon, dar cine o făcuse? Toată existența lor este aruncată în aer, disecată și analizată, iar totul se amplifică atunci când încep să apară postări scrise pe Tumblr chiar de cel care își însușea moartea lui Simon. Nici postarea programată să apară pe Despre asta nu face să se calmeze apele, ba din contră, subliniază faptul că ucigașul fusese în aceeași cameră cu Simon în ziua fatidică.

 

Așa cum vă spuneam, nu am descifrat misterul din prima. Am făcut o listă cu trei suspecți și am căutat să identific motivele pentru care nu îl mai voiau pe Simon prin preajmă. La un moment dat, piesele au picat toate la locul lor, dar asta nu m-a deranjat deloc. Am citit cu la fel de multă tensiune și nerăbdare. Vă recomand cu mare drag acest roman. Nu este vreo capodoperă literară, dar este numai bun atunci când aveți nevoie de ceva acțiune. Nu uitați, nimeni nu este ceea ce pare! 

Cartea a apărut la Editura Herg Benet în colecția Passport și îi puteți verifica disponibilitatea chiar aici. Merită! 

Despre carte:
Nume original: One of us is lying
Data apariției: octombrie 2017
Număr de pagini: 392
Traducere: Cristina Nemerovschi

59 COMENTARII

  1. Azi noapte am terminat-o și eu. Mi-a plăcut foarte mult, sigurul meu minus este ca am ghicit/bănuit vinovatul de la primele pagini și m-am așteptat ca în final să nu fie asa din cauza indiciilor despre ceilalți, dar intr-un fel m-am și bucurat ca an ghicit.

  2. Îmi place mult cum ai realizat recenzia.
    Am citit şi eu cartea şi mi-a plăcut extrem de mult. Am inclus-o chiar în topul celor mai bune 10 cărți pe care le-am citit în 2017.
    Recomand şi „Tu” de Caroline Kepnes, un thriller captivant.

  3. Mie imi plac cartile young adult, iar aceasta pare ca se poate incadra si la genul suspans/politist. Cred ca e interesanta si deosebita, si, din cele scrise de tine e o carte bine scrisa, multumesc de recomandare!

  4. Trebuie neapărat să citesc cartea asta, cred că e foarte interesantă. Mă distrez maxim de fiecare dată când aud de camera de detenție și încerc să-mi imaginez cum ar fi să avem și noi în școli așa ceva.

  5. Am obiceiul de a fi extrem de selectivă cu cărțile young adult. Acest roman l-am tot văzut și l-am tot ocolit. L-aș fi vrut și parcă nu, nu eram extrem de sigură ce să cred despre el. Totuși, cred că mi-ar plăcea așa că va merge pe lunga mea listă de wishlist. Recenzia ta exprimă foarte multe și este extrem de tentantă, felicitări! <3

Lasă un răspuns