Cât de mult mi-a plăcut Bernadette! Mă felicit că am adăugat-o în ultimele secunde în bagaj. Prea multe persoane lăudaseră cartea și curiozitatea mea atinsese de mult cote alarmante. „Unde ai dispărut, Bernadette?” este o carte puzzle, o carte alcătuită din frânturi de informați și personaje care se încadrează perfect în imaginea de ansamblu creionată de autoare. Suspans de la un capăt la altul și întrebări care nu se lasă alungate prea ușor. 

„Unde ai dispărut, Bernadette?” mi-a atras atenția de la primele pagini. Nu este un roman scris în stilul clasic. Este un roman alcătuit din corespondența personajelor, fie că vorbim despre emailuri sau despre bilețele. Rândurile care ar trebui să facă lumină în mintea noastră stârnesc de fapt o avalanșă de întrebări. Cine sunt toți acești oameni și ce au cu Bernadette? 38915468_243391246503226_8509580791888478208_n.jpg

Titlul cărții se răsfrânge de două ori supra vieții lui Bernadette. Ea avea în jur de 50 de ani, o fiică bolnavă dar cu o minte genială, un soț care lucra șa Microsoft. Viața ei nu fusese  mereu asta. Bernadette nu se ascunsese întotdeauna în casă sau în spatele ochelarilor mari cu lentile fumurii. Ea fusese arhitect. Construise o casă eco înainte ca acest curent să ia amploare. Primise un premiu de genialitate. Și atunci, de ce era în Seattle? De ce se ascundea? De ce se schimbase atât de mult? Dispariția de pe scena carierei care părea să fie una promițătoare este prima dispariție a lui Bernadette. 

Unde ai dispărut, Bernadette? – un roman puzzle

Nici în viața socială nu excela. Nu se încadra în tiparele mamelor gata să facă orice tip de voluntariat la școală. Bernadette nu iubește eticheta și nici fastul social. Ea face parte din categoria celor care nu doresc să iasă în evidență. Tot o dispariție mascată tratăm și aici. Bernadette o iubește pe Bee, micuța ei învingătoare. Bee este copilul care luptă cu viața chiar dacă are o inimioară bolnavă, supraviețuiește istoricului medical, dă dovadă de sclipiri de geniu în ciuda fragilității ei și este atât de ușor de iubit. Bee este singura persoană care o poate face pe Bernadette să iasă din cochilia ei, chiar dacă este o ieșire rapidă și care nu lasă urme. 

Însă cea mai răvășitoare dispariție a lui Bernadette este aceea când chiar dispare din sânul familiei fără să lase vreun semn. Bee își dorea să meargă într-o excursie în Antarctica. Bernadette este conștientă de tot ceea ce însemna acest lucru, avea să fie expusă și confruntată cu cele mai mari temeri ale sale, dar este gata să facă orice pentru Bee. Are tot timpul nevoie de ajutor și pentru că nu iubește interacțiunea directă, își angajează o asistentă personală din India. Comunica doar electronic cu ea și Manjula ajunge să fie omul în care își poate elibera sufletul. Căsuța electronică devenise un soi de confesional. Excursia în Antarctica este sortită eșecului când soțul lui Bernadette decide că e timpul ca să o interneze pe această într-o clinică de ajutor psihiatric. De ce ajunsese aici? Ce văzuse în Bernadette? Apreciase corect toate semnele? 

„Unde ai dispărut, Bernadette?” este un roman care are nevoie de câteva zile de liniște după parcurgerea lui. Diseci toate informațiile, despici firele în patru și analizezi personajele. Toate sunt extrem de bine gândite și de încadrate în peisaj. Schimbările lor vin natural și sunt cât se poate de firești. Nu este un roman care abundă în acțiune, dar are substrat și te atrage datorită stilului epistolar în care este scris. Ești curios să afli mai mult și vrei să afli deznodământul. Este un roman care marchează importanța acceptării eșecurilor din viața noastră. Eșecurile nu ne înfrâng decât pe moment, ele sunt cele care călesc spiritul și îl ajută să fie mai puternic data viitoare. Nu toți știm să le primim așa cum ar trebui, ne lăsăm îngenunchiați și le lăsăm să ne amărască existența. 

Îi mulțumesc mult Cristinei Braia de la Cărți de ciocolată pentru acest dar minunat! 

An aparitie: 2018
Autor: Maria Semple
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Buzz Books
Editie: Necartonata
Editura: LITERA
Nr. pagini: 392
Titlu Original: Where’d You Go, Bernadette
Traducator: Mihaela Buruiana

10 COMENTARII

  1. Superba si pasionanta recenzie ! Mi-a placut enorm detaliile si profunzimea ce m-a transpus în mijlocul actiunii foarte usor.Se simte implicarea ta emotionala în expunerile gândurilor. Esti o autentica profesionista în recenzii. Felicitari draga Anca ! O zi sublima si senina în toate aspectele !

Lasă un răspuns