Trei coroane întunecate, trei surori, trei regine, trei destine și un singur tron. Unul mai întunecat ca niciodată, unul plin de elemente toxice, de planuri de răzbunare și strategii pentru a obține victoria mult așteptată. Nu există dragoste, există doar ură; nu există lumini, există doar umbră și magie joasă; nu există planuri de rezervă, două regine trebuie să moară, una este urcată pe tron. 

Anul trecut vă povesteam despre Trei coroane întunecate, un roman sumbru și mai întunecat ca pucioasa. Dacă mă gândeam că nu se poate mai mult venin, mai multă răutate, iată că m-am înșelat. Volumul doi este zugrăvit în tonuri și mai reci și mai întunecate. Nu există niciun fel de reținere și nu sunt admise subterfugiile. Reginele și consiliile lor se întrec în planuri viclene și își scot la iveală cele mai bune arme: darurile lor. 

un tron

Ca să ne aducem cu toții aminte despre lumea pe care o construiește autoarea Kendare Blake, iată câteva detalii: Insula Fennbirn era o locație izolată accesibilă numai celor chemați, celor cu har. Continentalii (oamenii obișnuiți) știu de insulă și tradiții, ba chiar au și ei un rol în toate astea. Continentalii sunt cei care trimit pețitori, cei care devin regi consorți (cu numele). Insula este alcătuită după modelul unui matriarhat și reginele sunt cele care dețin cu adevărat puterea. 

În fiecare generație se năștea o serie de triplete- viitoarele regine. Numai mama lor le cunoaște darul cu care vin pe lume, dar nu au voie să spună ceva sau să intervină în destinele copiilor. Regina dispare după naștere și lasă copilele pentru a fi crescute de clanul care are aceleași puteri ca și ele. Dacă până la vârsta de șase ani, viitoarele regine sunt lăsate împreună și le sunt permise amintirile comune și gesturile de dragoste frățească, după vârsta aceasta, când fiecare merge în clanul sortit, viața lor capătă cele mai întunecate valențe. Amintirile sunt înlocuite cu uitare, ura le este inoculată în minte și sunt antrenate zi de zi pentru a deveni supraviețuitoare și … criminale. 

Katharine era toxică. Asta însemna că era imună tuturor otrăvurilor și că putea ingera cantități de otravă fără a fi afectată. Pe ea am cunoscut-o prima și am fost oripilată de modul barbar în care era crescută de familia Aaron, clanul care dăduse regina precedentă. Fusese crescută într-un stil dur, ingera zilnic cantități de otravă și se pregătea pentru a deveni regină. Nimeni nu îi stă în cale. După festivalul de la Beltane, din noaptea în care împlinea 16 ani, Katharine devine de necunoscut. Speriată, se refugiază lângă Pietyr, cel pe care îl iubea și care îi semnează condamnarea la o viață plină de ură. El este cel care o împinge în domeniul Breccia, domeniu populat de sufletele reginelor moarte, dar Kat reușește să se elibereze. Plătise un preț totuși. Liniștea și toleranța ei. Sufletul îi este complet înveninat, devine acidă și cu cele mai apropiate persoane și își dorește să își omoare surorile cu orice preț. 

Mirabella era elemental. Se putea juca cu cele patru elemente ale naturii și putea stârni flăcări violente sau furtuni puternice numai pocnind din degete. Fusese crescută de familia Westwood la Rolanth și protejată de preotesele de la templu. Harul ei era foarte puternic, iar frumusețea ei era legendară. Ea a fost preferata mea din primul volum, tot ea rămâne și în cel de-al doilea. În Trei coroane întunecate, Mirabella era reticentă când venea vorba de crimă. Își aducea aminte de surorile ei și de anii petrecuți împreună. Era puternică, dar încă avea sufletul pur; putea să mai fie influențată de acțiunile surorilor ei și crede când i se spune că Arsinoe nu îi voia răul. Este brațul balanței din acest trio. Cea care încearcă să mențină echilibrul între pornirile astea înverșunate și ura care răzbate din fiecare privire. Își dorește să fie regină, dar nu este gata să plătească prețul suprem. 

Arsinoe era naturalistă. Mi-a plăcut pentru personalitatea ei puternică, pentru prietenia pe care o avea cu Jules (cea care o pregătea), pentru devotamentul ei față de prietenii săi și pentru simplitatea de care dă dovadă. Era tristă în primul volum pentru că harul ei întârzia să apară. Un naturalist avea un familiar, un animal care devenea extensia lui, dar Arsinoe nu reușise să cheme niciunul. Nici nu avea cum. La finalul volumului unu, am aflat un lucru care mi-s stârnit hohote de râs. Arsinoe nu era naturalistă, era toxică. Așa că va dați seama de șirul pieselor de domino ce se prăbușesc odată cu această descoperire. Nu se mai întâmplase nicicând așa ceva, două toxice într-o singură generație. 

Dacă în primul volum am simțit mai mult accentul pus pe consiliu și preotese, în volumul doi reginele sunt pionii principali. Ele sunt piesele centrale și ele stârnesc furtunile de ură. Arsinoe și Mirabella par făcute din același aluat, dar Kat este răzbunătoare și își dorește coroana cu orice preț. Vrea să învingă și să conducă și este pregătită. Surorile ei nu au nicio șansă. 

Dar Kat nu știe de aliații secreți. Arsinoe este toxică și are magia joasă alături de ea, Jules descoperă că are darul războiului care îi fusese legat la naștere de mama ei. Elemente surpriză care transformă atmosfera întunecată în una electrizantă și răvășitoare. 

Este un fantasy bun, unul pe care mă bucur că l-am citit și unul care este departe de a se fi încheiat. Sunt curioasă să aflu dacă autoarea a păstrat destule elemente surpriză și pentru volumul trei și dacă ceața plina de ură și secrete se va risipi de deasupra insului Fennbirn. 

Volumul doi a apărut la Editura Corint și poate fi achiziționat de aici. Dacă sunteți iubitori ai genului fantasy, sunt sigură că vă vor încânta. Au destule elemente specifice acestui gen, acțiune și personaje controversate.

Despre carte: 

În lumea lor magică întunecată, Katharine, Arsinoe și Mirabella își continuă lupta. Pe viață și pe moarte. Katharine cea toxică, sora cea mai plăpândă, este acum mai puternică decât oricând. Naturalista Arsinoe, descoperind adevărul despre puterile ei, trebuie să-și dea seama cum să-și folosească talentul secret în propriul interes, fără să îl dezvăluie însă nimănui. Elementala Mirabella se confruntă cu atacuri pe care nu le poate împiedica și care îi pun în pericol pe cei din jurul ei. Mister, intrigi, comploturi, crime, răzbunări și trădări, totul este permis în lupta celor trei surori pentru coroană.

Povestea deja întunecată a lui Blake capătă nuanțe și mai întunecate. Un stil de o austeritate delicată, un ritm echilibrat, o acumulare de numeroase întorsături de situație șocante, care conduc către un punct culminant exploziv. O carte superbă într-un fel dureros și înspăimântător de fascinantă. Kirkus Reviews

An apariție: 2018
Autor: Kendare Blake
Număr pagini: 416
Traducere: Roxana Olteanu

13 COMENTARII

  1. O recenzie completa, foarte buna ce dezvaluie ceea ce devin in lumea lor magica cele 3 fiice ale reginei( inzestrate cu puteri magice): Katharine, Arsinoe și Mirabella. Acestea își continua lupta pe viata si pe moarte. Katharine cea toxica, naturalista Arsinoe, descopera adevarul despre puterile ei, elementala Mirabella se confrunta cu atacuri care îi pun în pericol pe cei din jurul ei.
    In lupta celor trei surori a cuceri coroana, uzeaza de: intrigi, comploturi, crime, razbunari si tradari!

Lasă un răspuns