Un strop de sânge – o nouă culegere de povestiri extraordinare de la inegalabilul nostru povestitor.

Cine poate rezista în fața unei asemenea descrieri? Deși știam că experiența mea anterioară cu Stephen King nu fusese tocmai una fericită, am ales să pun în coș această culegere. M-am gândit că aș putea face pași mici în universul King și „relația de prietenie” va putea fi restabilită.

Știu că nu acesta este stilul obișnuit al lui King, dar am văzut că a avut grijă să păstreze amprenta să și în aceste patru povești. Personal, aș fi vrut ca acestea să rămână în afara oricărui univers. Sunt aici personaje care au apărut în alte cărți scrise de King, sunt întâmplări care s-au întâmplat în urma acțiunilor din altă poveste. Cumva, domul ăsta sub care dorește să le adăpostească pe acestea devine mai neîncăpător, atmosfera este sumbră, apăsătoare și confuză. E mai greu pentru cititorii ca mine, cei care au citit foarte puțin King sau deloc, să stabilească anumite conexiuni, să înțeleagă stilul de scriere și încâlceala aia de detalii.

Un strop de sânge
Un strop de sânge

Telefonul domnul Harrigan

Prima poveste – Telefonul domnului Harrigan – este cea care mi-a plăcut cel mai mult. Și celelalte au avut ceva-ul lor, au avut mesaje puternice, încărcate de lecții și de morală (dacă le-am identificat eu corect), dar aceasta a rămas cea mai clară, cea mai caldă și mai … umană. O legătură specială se naște între un băiețel și un bătrân ursuz. Copilul îi dă acestuia poftă de viață, îi citește și îl ajută la treburi casnice. Dar și îl ține la curent pe domnul Harrigan cu tehnologia modernă. Prietenia lor este curată, sinceră și trainică. Mai ales când pare că aceasta transcende lumi și posibilități.

Povestea asta parcă subliniază importanța oamenilor care apar în viața noastră cu un motiv. Da, știu că toți apar cu un motiv, toți vin să ne învețe câte ceva. Dar sunt oameni după care viața noastră se schimbă radical. Relația dintre cei doi este înduioșătoare, plină de lecții și de dragoste.

Viața lui Chuck – orice om e o mică lume

Viața lui Chuck, din punctul meu de vedere, este o comemorare a vieții unui om, cu toate deciziile, alegerile și momentele sale. Când un om moare, lumea lui se stinge odată cu el. Un univers creat din amintiri, oameni, legături, așteptări, visuri și dorințe se stinge. Și poate că întreaga lume ar trebui să se oprească din mersul ei pentru o clipă și să se gândească la cel care nu mai este.

Mergând invers pe firul vieții lui Chuck, autorul ne poartă prin momentele cele mai importante din viața lui Chuck pe acest pământ. Alegeri, decizii, oameni ancoră și oameni episod. Este povestea pe care am citit-o cel mai greu, dar al cărei mesaj va rămâne cel mai mult de aici încolo cu mine. Orice om este important și astfel de povești îți reamintesc cât de necesar este să îi privești și să îi apreciezi corect pe oamenii din viața ta.

Un strop de sânge – între normal și senzațional

Pe Holly Gibney – personajul central al acestei povestiri – cititorii au mai întâlnit-o în seria Bill Hodges și în romanul Străinul. Și autorul a simțit să mai lărgească un pic universul ei și să le arate cititorilor săi primul caz rezolvat de Holly.

Pentru mine, Holly a fost un personaj nou. Nu îi cunoșteam trăsăturile, personalitatea și trecutul.  Am apreciat-o pentru puterea ei de concentrare și pentru atenția la detalii, dar au fost și momente în care mi-a fost antipatică. Holly rămâne marcată de o știre sumbră și nu poate opri întrebările care se nasc în mintea ei: cum ajung știrile astea mai repede la unii reporteri? Cum ajung aceștia primii la locul faptelor? Și cum se simt ei când dau glas unor atrocități?

Șobolanul – pact cu diavolul

Șobolanul, ultima povestire din această culegere, ni-l aduce în prim plan pe scriitorul Drew Larson. Drew obișnuia să se inspire de la oamenii reali pentru a creiona poveștile sale, dar inspirația pare să îl ocolească de data asta.

Convins că singurătatea l-ar putea ajuta, Drew alege să își petreacă timpul într-o cabană, departe de familie și de civilizație. Drew vrea să reușească, vrea să dea lumii o poveste grozavă. Și pentru asta face un pact, un pact cu diavolul, sacrificând ce are mai drag pe lume pentru visul său.

Un strop de sânge – o culegere de povestiri

Nu sunt tocmai eu în măsură să vă spun să nu începeți cu această culegere „prietenia” cu King și nici să nu rămâneți doar la ea, dar tot v-o spun. Știu că am prieteni vrăjiți de King, că poveștile sale strecoară groază și tensiune în vene. Aici nu a avut spațiul necesar. Să considerăm această culegere momentul lui de respiro și să ne pregătim pentru ce urmează. Long live the King! 🙂

Un strop de sânge a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.

Paperback

496 Pagini

Disponibil din: 24 februarie 2022

Traducere: Ruxandra Toma

 

 

 

Lasă un răspuns