Un fiu este un roman care te pune pe gânduri abia după ce l-ai terminat de citit. Este o cărticică subțire și nu mă așteptam să găsesc înăuntrul ei un strop de vânt de toamnă. Vântul ăla care se joacă cu frunzele, le stârnește, le ridică și le obligă să danseze din nou și din nou.

Vântul din acest roman se joacă cu emoțiile. Și cu gândurile unui părinte. Cât protejăm? Când protejăm? Când le dăm copiilor voie să nu mai fie copii sau când încetăm să îi tratăm ca atare?

Un fiu
Un fiu

Povestea este una sensibilă și simplă. Nu tratează nu știu câte fire narative, dar ascunde un miez plin de esență sub straturi de neîncredere, de refuz, de neacceptare.

Un fiu – romanul în care copiii salvează părinții 

Aș spune că acest roman este unul dintre cele în care copiii își poartă pelerina de super eroi și salvează adulții. Cine spune că ești prea mic pentru a proteja? Unde există dragoste, unde există empatie, există și protecție sub toate formele.

Copiii sunt speciali și Guillermo, personajul special din această carte, este un pic mai deosebit decât cei de vârsta lui. Avea nevoie de un om capabil să înțeleagă comportamentul lui și nu să îl condamne.

Guillermo creștea alături de tatăl său. Mama era stewardesă și situația financiară a familiei o obligă să accepte un post departe de casă. Guille asistă la evenimentul care pare să rupă familia în două. Datorită diferenței de fus orar, Guillermo nu prea reușește să vorbească cu mama sa. În schimb, primește scrisorile ei și încearcă să îi răspundă cât de des poate. Pentru că tatăl său este concentrat  numai pe plecarea mamei, Guillermo are timp destul pentru a observa și a asimila tot ce se întâmpla în casa lui. Caută o rezolvare și o găsește la timp. Una la nivelul lui, direct proporțională cu inocența pe care numai un copil o poate avea.

Supercalifragilisticexpialidocious – un strop de magie 

Supercalifragilisticexpialidocious. Nu aveți cum să nu zâmbiți când auziți cuvântul ăsta. Sufletul nu are cum să nu vibreze. Pentru mine, supercalifragilisticexpialidocious are mai multă greutate decât abracadabra. E biletul către tărâmul unde totul este posibil și unde visurile se pot împlini. Și Guillermo se agață de el, își atârnă de acesta toate dorințele sale cele mai puternice și știe că nu are mult timp la dispoziție. Mai ales că dorinței lui se adaugă și cea a prietenei sale cele mai bune. Trebuia să reușească!

Guillermo nu voia să fie ca Mary Poppins. Voia să fie Mary Poppins. În acest personaj găsea răspunsurile la toate întrebările sale. Din păcate, sensibilitatea nu îi este înțeleasă de tatăl său. Acesta îl ceartă atunci când îl găsește probând hainele mamei sau costumul lui Mary Poppins. Specialiștii spun că în comportamentul nostru stau ascunse traumele, întrebările, dezamăgirile noastre. Dar tatăl lui Guillermo nu vedea așa lucrurile. Vedea slăbiciune în locul sensibilității, vedea încăpățânare în locul dragostei. Oare era prea târziu? Există cineva care să vadă cese ascunde în sufletul lui Guille?

Un fiu – o carte pentru toate vârstele

Povestea este una cu un subiect sensibil, mai ales dacă sunteți părinți. Eu m-am tot întrebat după această carte dacă îmi cunosc copiii cu adevărat. Dacă știu să recunosc semnele, dacă realizez că faptul că sunt mare nu mă face mai responsabilă ci doar mai plină de frici și îndoieli. Mi-a plăcut romanul, se citește ușor dar cade greu la suflet. Recomand!

Romanul a apărut la Editura RAO și poate fi cumpărat de aici. 

Alejandro Palomas • UN FIU
Protagonistul acestui roman este un copil cu totul deosebit.
Pe nume Guillermo, alintat Guille, trăiește doar cu tatăl său, Manuel,
întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat la muncă în Dubai.
Tocmai a ajuns la o școală nouă, iar singura lui prietenă este Nazia, o
fată pakistaneză. Pare un copil fericit, un copil anormal de fericit,
după opinia dirigintei sale, Sonia. Când aceasta îl întreabă „Ce vrei să
fii când ai să te faci mare?”, Guille răspunde că vrea să fie Mary
Poppins. Toate acestea o vor face pe Sonia să ceară sprijinul Maríei,
consilierul școlar, pentru a o ajuta să descopere ce se ascunde sub
acea fațadă a fericirii lui Guille.

DESPRE AUTOR:
ALEJANDRO PALOMAS (născut în 1967 în Barcelona) deține o diplomă în
filologia engleză și un master în poezie la New College din San
Francisco. A publicat, printre altele, romanele El tiempo del corazón,
pentru care a fost numit Fnac New Talent, El secreto de los Hoffman
(finalist al Premiului Novel Torrevieja 2008 și ecranizat în 2009), El
alma del mundo (finalist al Premiului de primăvară, 2011).

Lasă un răspuns