„Un an la Oxford” este un ceai parfumat, dulce-amărui. Scris într-un stil simplist, romanul poate părea o lectură foarte ușoară. La început, simplitatea m-a „deranjat” un pic. Pe măsură ce înaintam, mi-am dat seama că nu exista o altă manieră de a asambla această poveste. Spre final am înțeles că lucrurile astea nu pot fi explicate decât prin cuvinte simple. Am înțeles că este nevoie de simplitate pentru a evidenția și mai bine mesajul cărții.
Este o lectură lejeră, caldă, până când lucrurile încep să capete contur. Până când îți dai seama că seamănă cu dușul ăla rece pe care viața iubește să ți-l ofere, pe nepregătite, uneori. Dacă mă gândesc mai bine, cartea asta este exact ca viața. Dulce, amară, plină de dragoste și probleme. Dar merită să o trăiești, indiferent de prețul ei.
„Un an la Oxford” este o lectură potrivită pentru un weekend sau pentru o zi din aia când îți plouă în suflet. Pentru când trebuie să îți amintești să mulțumești pentru ce ai.
Recunosc că pornisem în „aventură” foarte entuziasmată, dar după câteva pagini mi se cam scurtase elanul. Apoi, lucrurile au început să se lege mai bine și am văzut dincolo de stratul exterior în care era ambalat totul.
Un an la Oxford – o lecție de viață
„Un an la Oxford” este o abordare interesantă. Privită din unghiuri diferite, cartea poate fi o lecție de viață pentru cine are mintea deschisă să o dezlege. Este o călătorie spre maturizare, spre adevăratul drum din viață și spre deciziile care ne definesc viața.
Abordarea unui subiect atât de serios (boala, moartea) este ușor îndulcită de replicile amuzante, situațiile ilare și atmosfera din orașele și pub-urile englezești. Chiar am simțit că trăiesc alături de personaje viața de noapte și zilele din căminele studențești. Comparasem un pic povestea aceasta cu romanele lui Jojo Moyes. Seamănă cumva, dar sunt diferite în același timp. Eroinelor principale le este schimbată viața, dar într-un mod absolut diferit. Ella, fata din romanul de față, nu a reușit să o întreacă în farmec personal pe albinuța mea (Louisa Clark)
Ella din Ohio (vedeți voi de ce am ales să scriu așa) a știut dintotdeauna ce vrea de la viață. Inteligentă, pragmatică și extrem de ambițioasă, Ella bifează vis după vis. Cel mai recent vis împlinit: bursa la Oxford. Un an. Atât avea. Un an pe care să îl umple cu amintiri memorabile, cu oameni drăguți și cu experiențe de neuitat.
Când era la un pas de a părăsi America (se urca în avionul spre Anglia), Ella primește o propunere care ar putea arunca orice plan în aer. I se propune să lucreze pentru candidata la Președenția Americii. Ella era cunoscută pentru convingerile sale politice și pentru fermitatea din articolele sale. Deși este tentată să cedeze, Ella își continuă planul inițial. Cu promisiunea că vor colabora de la distanță și că va reveni pe plaiuri natale.
Numai că Anglia are câteva surprize pentru ea. Nu asta era singura decizie de luat. Viața ei avea multe cotituri.
Un an la Oxford – dragoste și probleme
La Oxford, Ella gustă din frumusețea și libertatea Angliei. Începe o relație cu un profesor (amuzantă este întâlnirea lor), nu stă pe gânduri atunci când trebuie să se bucure de tot ce însemna această experiență. Numai că, lucrurile se complică și mai tare. James Davenport, profesorul libertin care frânge inimi foarte ușor, are propriile secrete. Își dorește o ultimă relație cu cineva. Și are motivele lui pentru asta. Ella pică nevinovată în această „cursă” și numai de ea depinde traiectoria vieții de acum încolo.
Mi-a plăcut de cei doi protagoniști, dar mi-ar fi plăcut să îi cunosc și mai mult. Să îi cunosc mai bine, să îi văd cum doboară zidurile de protecție. James a rămas un mister pentru mine.
Ella este nebunatică, cu poftă de viață, matură și inteligentă. Exact calitățile pe care ai vrea să le găsești la un personaj principal. Și Ella reușește astfel să rămână în mintea cititorului.
Vă spuneam mai sus de abordarea interesantă. „Un an la Oxford” este un roman scris după un scenariu. Nu vă așteptați la asta, nu? Scenariul sigur a fost unul bun, dar au lipsit detaliile, din punctul meu de vedere. Aș fi vrut un pic mai multă emoție, tema și subiectul o meritau din plin. Cu toate minusurile sale, lectura a fost una extrem de plăcută. Și asta pentru că m-a „obligat” să mă pun în pielea personajelor. Am vrut să văd care ar fi fost deciziile mele, ce drum aș fi urmat, ce alegere aș fi făcut eu.
Este un roman parfumat. Un roman pe care îl recomand celor care au nevoie de o poveste drăguță pentru a se relaxa.
„Un an la Oxford” a apărut la Editura RAO, și poate fi cumpărat de pe site-ul librăriei librarie.net (dați click aici).
Autor(i): Julia Whelan
Editura: Rao Books
Anul aparitiei: 2019
Nr. pagini: 368 pagini
Categorii: Beletristica, Carti de dragoste / Romantice, Literatura universala, Carti
Ce frumușică pare!! Parca îmi pare rau că nu am luat-o. Dar e redusă pe Libris, salut comanda noua!
E numai potrivita pentru un weekend!
Si eu am cumpărat cartea asta. După cât îmi dau seama din recenzia ta, voi avea parte de o lectura faina.
Sunt sigura că o să îți placă!
Mi se pare că e genul de carte care, deși nu zice nimic, oferă foarte multe bucurie și plăcere, atunci când o descoperi.
Este cartea pe care mi-am dorit-o cel mai tare anul acesta, am avut așa un feeling față de ea și am simțit nevoia să o am acasă. Încă nu am citit-o, însă recenzia ta mă convinge că am avut dreptate. Felicitări pentru recenzia extrem de tentantă! <3
O gasesc o lectura foarte atragatoare, de strecurat intre lecturi mai voluminoase si foarte intense. Multumesc pentru recomandare!
Ce pofta de citit mi-ai facut cu recenzia asta. Foarte, foarte frumos ai scris! Iti multumesc!