Umbre hăituite este cel mai nou roman scris de autoarea Lynn Austin, autoare care și-a asigurat un loc pe lista scriitorilor mei preferați. Deși i-am citit aproape toate romanele și îi cunosc deja stilul de scriere, iată că Lynn Austin m-a surprins. În cel mai plăcut mod cu putință. Mi-a oferit o poveste plină de curaj, voință, credință, oameni valoroși, sacrificii și compromisuri. Nu că nu am găsit asta și în celelalte romane ale sale, dar acum le-a reunit pe toate sub cupola unui subiect sfâșietor: războiul.

A mai atins acest subiect în romanul Când o lume întreagă ne desparte, dar în Umbre hăituite totul este dus la alt nivel. M-am temut, am sperat, am strâns din pumni și am simțit cum se înfășoară teama și neputința în jurul inimii mele. Am avut emoții pentru Ans, am plâns pentru fiecare om care a încercat să salveze, dar și pentru fiecare om care a fost sacrificat. E zdrobitor să citești despre fronturi și lagăre. E înălțător să citești despre oameni care au au avut puterea de a se opune tuturor regulilor. E uimitor să citești despre puterea lor de sacrificiu, despre fiecare act de sfidare și de bunătate.

Umbre hăituite
Umbre hăituite

Umbre hăituite – bunătate și sacrificiu

Îmi plac tare mult romanele care abordează acest subiect. Am citit mult despre condițiile din lagăre, despre oamenii care au fost condamnați doar pentru că erau evrei și considerați astfel nedemni de a fi numiți oameni. Am citit despre relele tratamente pe care le-au îndurat, despre modul cumplit în care au fost transportați. Despre experimentele făcute pe corpurile lor și despre cum s-au înălțat cei mai slabi în fuioare de fum spre cer.

Dar cel mai mult îmi place să citesc despre oamenii care au încercat să salveze vieți. Despre mărturiile celor care au arătat bunătate și au sabotat fiecare decizie nazistă. Unii au avut mijloace financiare, alții au zidit pereți ascunși și au oferit mâncare. Au existat și oameni care au transportat ziare sau cartele de mâncare furate din oficiile poștale. Fiecare acțiune a fost însoțită de pericol și de moarte. Dacă erau prinși, riscau să fie omorâți în chinuri. Cu toate astea, au existat oameni care și-au asumat riscurile și și-au pus de bunăvoie viața în pericol. Și îi găsim aici, în romanul scris de Lynn Austin.

Lecție de bunătate

Am fost „avertizată” că voi plânge și am crezut că nu va fi cazul. Mă gândeam eu că am citit destul despre acest subiect, că sufletul a fost călit de alte mărturii și bucăți de viață. Nu condițiile de viață, nici detaliile despre lagăre și despre viața tot mai grea m-au făcut să plâng. Am plâns pentru lecția de bunătate pe care am primit-o, am plâns când mugurii speranței au început să se zărească, am plâns când am simțit că gheara de pe sufletul meu începe să se desfacă. Și pentru că am cunoscut-o pe Ans, cea care mi-a oferit o lecție de curaj și empatie.

Știți cum e când întâlniți un personaj de genul acesta? E bine și rău deopotrivă. E bine pentru că îi dai voie sufletului să creadă că oamenii ăștia au existat și că actele lor de curaj au fost decisive pentru nenumărate vieți. E rău pentru că îți dorești atât de mult ca să le poți oferi o îmbrățișare, să le strângi mâna și să le spui că gesturile lor au însemnat atât, dar atât de mult. Și tare mult mi-aș fi dorit să o cunosc pe Ans, să îi atribui un chip și o viață lungă și fericită după aceea.

Aflăm de la autoare că povestea sa se bazează pe relatările adevărate ale creștinilor olandezi care au trăit în perioada ocupației naziste. Și știm cât e de greu să respecți adevărul istoric, să împletești toate astea cu elemente de ficțiune, să conturezi personaje atât de reale.

Ans – o viață de sacrificiu

Umbre hăituite tratează subiectul alegerilor imposibile – aceea de a decide între două sau mai multe opțiuni, dintre care niciuna nu este cu adevărat bună sau corectă. Dar e cumva definitorie. Și asta pentru că alegerea poate face diferența între viață și moarte.

Pe lângă alte personaje, toate cu aportul lor de decizii și implicare, se remarcă trei femei, toate aflate în diferite etape ale vieții lor și având perspective diferite asupra lumii. Miriam este o tânără evreică, Ans este o tânără ambițioasă și ușor rebelă, Lena – mama lui Ans – este o femeie matură, trecută deja prin viață și probleme.

Miriam venise în Olanda alături de tatăl său. Fugiseră amândoi din Germania și sperau să își găsească aici, pe teren neutru, o nouă casă. Numai că Olanda nu rămâne teren neutru și viața le este amenințată din nou. Pierduseră deja atât de multe, cum aveau să facă față tuturor noilor piedici?

Lena este definiția mamei și a bunului creștin. E genul ăla de personaj la pieptul căruia te-ai lăsa alintat și încălzit. A avut întotdeauna o vorbă bună, un loc pentru cei care aveau nevoie de ajutor și un strop de credință atunci când lumea părea să se dărâme. A fost puternică, a luptat și a avut răbdare.

Umbre hăituite – puternici într-o lume îngrozită

Nu vreau să ne despărțim. Ești singura persoană care îmi face viața suportabilă. Am nevoie de tine, Ans. Am nevoie de bunătatea și dragostea ta, pentru a compensa toate lucrurile pe care sunt obligat să le văd și să le fac în fiecare zi.”

Vă întrebați cine-i cere asta lui Ans? Iubitul ei. Vă întrebați de ce? Pentru că erau în tabere opuse. El lucra pentru olandezii comuniști care îmbrățișau tot ce dictau naziștii. Ea dorea să îi ajute pe evrei și să le pună bețe în roate soldaților germani.

Ans a fost pentru mine omul pe care l-aș trece în dreptul cuvântului curaj. Nu știu de unde a găsit atâta putere și atâta ambiție. A sfidat orice reguli și a împins limitele ei și pe cele ale lumii. Asta face un om care emană bunătate și un om care vede în semenii săi creația lui Dumnezeu. Dar era doar o copilă tânără, ar fi murit dacă ar fi fost prinsă. De unde și-a luat curajul?

Umbre hăituite – din curaj și din dragoste de lume

Mi-a plăcut tare mult romanul și am trăit intens toate emoțiile pe care le-a stârnit în sufletul meu. Știri deja că o recomand pe Lynn Austin, acum o fac de zece ori mai mult.

Umbre hăituite a apărut la editura Casa Cărții și poate fi cumpărată de aici.

TITLU ORIGINAL: Chasing Shadows

TRADUCERE: Dana Sisoeva

AN APARIȚIE: 2021

NR. PAGINI480

2 COMENTARII

Lasă un răspuns