Ultimul zbor, romanul scris de Julie Clark și apărut la Editura Trei, mi-a oferit o lectură extrem de captivantă. Îmi era dor de o lectură care să mă atragă complet în lumea ei și pot să spun că am devorat fiecare rând!

Cărțile de la Editura Trei se numără mereu printre alegerile mele atunci când caut povești antrenante, pline de mister și tensiune. După cum mă plângeam acum ceva vreme, caut în ultima vreme lecturile care se rup cumva de scenariile pe care am impresia că le întâlnesc tot mai des.

Simt cu adevărat că îmi place o carte atunci când nu mă împiedic de detalii, când nu îmi ridic nici măcar un semn de întrebare, când nu simt nevoia să o iau pe lângă firul narativ și să îmi dezvolt propriile scenarii și propriile variante.

Ultimul zbor
Ultimul zbor

Ultimul zbor – punct și de la capăt?

Julie Clark pare că a găsit echilibrul perfect și le-a oferit astfel cititorilor săi o poveste care cucerește și consumă. M-am simțit parte din povestea asta. Am simțit că am primit rolul celei de-a treia femei în acest scenariu. Mi s-a permis să fiu martora acestor întâmplări, să fiu prietena și confidenta celor două femei. Am ținut la amândouă, le-am vrut binele și mi-am dorit să nu mă dezamăgească niciuna dintre ele.

Deși au motive diferite pentru care își doresc un nou început, Claire și Eva își vor intersecta drumurile absolut întâmplător și nimic nu va mai fi la fel după întâlnirea lor. Despre Claire am primit informații mai mult din prezentul ei și nu neg că mi-aș fi dorit să aflu mai multe detalii despre Claire de dinainte de Rory Cook. Aș fi vrut să știu despre ce visa Claire, cum a fost Claire după pierderile sfâșietoare din viața ei.

Autoarea a fost mult mai „grijulie” cu Eva, dacă pot spune așa. Pe Eva ne-a prezentat-o mai atent și mai în detaliu. Ușa către trecutul și viața Evei a fost mai larg deschisă.

Claire Cook – o viață dublă

Claire este întruchiparea destinului multor femei. Aparent, ele au o viață plină de strălucire. Sunt fericite în fața presei, au o garderobă de invidiat, multe interacțiuni sociale, pot călători cam în orice destinație de pe hartă și poartă întotdeauna bijuterii și accesorii de firmă. Dar acasă, acolo unde nimeni nu le mai caută fericirea prin lentila foto, acolo unde nu toată lumea este cu ochii pe ele, femeile acestea sunt singure, triste și neiubite.

Claire ar fi putut trece drept o Cenușăreasă modernă. Nu venea dintr-o familie bogată, nici măcar una cunoscută. Dar se căsătorise cu Rory Cook, urmașul unei dinastii politice, și viața ei se schimbase complet. Nimeni nu știe că soțul ei are un comportament violent, că iubește controlul și că are oameni care îi urmăresc soției sale fiecare pas. Camera video surprindea doar acțiunile dictate de soțul ei și de niște oameni care mânuiau întregul joc și parcurs politic. Nu vedeau însă vânătăile de pe corp, acțiunile violente, teama din ochii ei și durerile din sufletul său.

Claire nu știuse să scape din această colivie aurită. Mai încercase cineva să o facă și finalul fusese unul greu de uitat. Dar primise o șansă nesperată: o prietenă veche, una despre care Rory nu știa, are legături care ar fi putea să îi asigure lui Claire șansa la un nou început.

Teamă, fugă, planuri secundare

Deși își orchestrează atent planul de „evadare”, Claire primește o nouă lovitură: soțul ei o trimite în altă parte. Cu adrenalina posibilității unui nou început în sânge, Claire meșterește un plan nou și așa ajunge să o amestece pe Eva.

Și Eva fugea de ceva și de cineva. Și Eva dorea o rută alternativă și ar fi dat orice să poată începe viața din alt punct. Era oare posibil ca planul lor să funcționeze?

” – Mi-aș dori să pot dispărea, simțisem.

– Dacă ești atentă, Claire, soluțiile apar mereu. Dar trebuie să fii suficient de curajoasă pentru a le vedea…”

Lumea este dată peste cap: avionul în care trebuia să fie Claire se prăbușește. Desigur, adevărata Claire nu se afla la bordul lui și primește acum o șansă nesperată: să trăiască pentru totdeauna viața celeilalte femei. Dar era oare pregătită pentru asta? Și Eva avea câteva schelete ascunse în dulap.

” – Însă ceea ce am învățat în viață e că, pentru a ierta cu adevărat, mai întâi trebuie să moară ceva. Așteptările tale; sau circumstanțele. Poate inima ta. Și asta poate fi dureros. Însă este o eliberare incredibilă, în același timp.”

Ultimul zbor – o condamnare sau un nou început?

Mi-a plăcut foarte mult povestea scrisă de Julie Clark. Am trăit la cote intense alături de personaje și am sperat că totul se va termina cu bine. M-am temut pentru Claire și am așteptat răbdătoare să prindă suficient curaj pentru a-și înfrunta propriul destin.  Eva mi-a rupt sufletul, m-am regăsit în mai toate trăirile sale și m-a durut toată starea aceea apăsătoare de singurătate.

Ultimul zbor abordează teme importante și asezonează totul cu tensiune, mister și suspans. Este o carte pe care v-o recomand cu tot dragul! Nici nu veți ști când se termină!

Ultimul zbor a apărut la Editura Trei și poate fi comandată de aici.

Autor: Julie Clark

Nr. de pagini: 384

Titlul original: The Last Flight

Limba originală: engleză

Traducere de: Monica Vlad

Anul apariţiei: 2022

 

Lasă un răspuns