Ultimul voiaj al lui Poe Blythe este un roman tare drăguț, plin de aventură și de personaje care știu să se facă plăcute cititorilor. Mă bucur că mi-am ascultat instinctul și m-am îmbarcat la bordul dragei lui Poe Blythe. Aventură, atacuri barbare, orgolii, trădători și aur. Ce să mai? Un cocktail delicios și efervescent!

Sunt dimineți în care mă trezesc gândindu-mă la anumite cărți. Mai ales dacă fac greșeala de a nu-mi alege carte nou înainte de a adormi. Nu vă spun că am și visat cărțile, sunt sigură că nu sunt singura pățită! Cu Ultimul voiaj al lui Poe Blythe, roman apărut la CorinTeens, m-am trezit pe neașteptate în gânduri și am zis că nu există semn mai potrivit pentru a începe lectura sa.

Ultimul voiaj al lui Poe Blythe
Ultimul voiaj al lui Poe Blythe

Ultimul voiaj al lui Poe Blythe – cine nu-i gata, îi lai cu lopata!

Nu știu cum faceți voi, dar eu nu mai citesc descrierile cărților înainte de a le începe. Citesc (sau nu) descrierile atunci când le cumpăra, dar cum turnulețele mele cu cărți pentru citit stau să se prăbușească, vă dați seama că nu rețin toate informațiile.

Nu știu de ce aveam impresia că Ultimul voiaj al lui Poe Blythe este un roman fantasy. Nu mă așteptam la nave însuflețite, trase de dragoni magici sau nu știu ce… Mă așteptam la elementele acestui gen, ceva puteri nebănuite care așteaptă să fie descoperite. Aș! Singura chestie fantastică este Poe Blythe! Curajoasă, ambițioasă, răzbunătoare și incisivă. Poe știe să se facă greu de uitat.

Aventură și bandiți, aur și o misiune sinonimă cu imposibilul.

Fără a avea nu știu ce plot twisturi sau vreun fir narativ complicat, Ally Condie reușește să facă din acest volum unul greu de uitat. A adăugat gramul acela de farmec, touch-ul acela care poate transforma o carte. Da, da..același care te face să sari peste împotmoliri sau momente scârțâitoare. Nu că acest volum ar fi avut parte de așa ceva. Altele au fost minusurile, din punctul meu de vedere.

Am intuit că totul va lua o turnură distopică, dar aș fi preferat ca lucrurile să fie mai clare.

Cartea asta nu are unghiuri moarte. Nu îți oferă prea des momente de respiro. Și nu le caut întotdeauna, dar autoarea le-ar fi putut folosi pentru a ne oferi nouă, cititorilor, mai multe detalii despre misiunea lui Poe, despre bandiți sau despre Avanpost, locul în care Poe locuia. Puține informații avem despre Avanpost și am simțit acest minus pe pielea mea. Cine era Amiralul și ce rol avea? Cum alegeau râul pe care urmau să navigheze? Nu intrau în contact cu alte „popoare”? Ce făceau cu tot aurul extras?

„Poe este o eroină aprigă, plină de contradicții și interesantă, pe măsura ce iese, puțin câte puțin, din vârtejul furiei […]. Acțiune continuă, un cadru de tipul Vestului Sălbatic, personaje pline de culoare, o lume distopică plastic zugrăvită și un conducător sinistru.” ―Buffalo New

Personaje greu de uitat

Draga – nava – lui Poe are un motor puternic și o misiune: căutarea aurului și extragerea lui de pe fundul râului. Poe are și ea o misiune, alta decât cea impusă de Amiral. „Motorul” lui Poe era angrenat de ură și răzbunare. Ea devenise o „navă” neiertătoare, cu pereți din promisiuni puternice și dezamăgiri zdrobitoare.

Poe era orfană. Dar întâlnise fericirea în brațele unui bărbat. Cu el plănuia retragerea din misiuni. Aveau să fugă împreună, departe de țeluri dictate de mândrie. Doar că, în timpul misiunii care-i devine mormânt lui Call, toate planurile lor se dărâmă asemeni inimii ei zdrobite. Bandiții, cei care le vânau aurul din burta navei, îl omoară pe omul în mâinile căruia Poe își încredințase viitorul. Și ea jură să se răzbune.

Și acum, după ore de analiză, studiu și construcție, noua navă gândită de Blythe este gata să plece în voiaj. Poe o făcuse invincibilă. Bandiții nu ar mai avea șanse de izbândă. Mai ales că Poe este trimisă ca și căpitan pe navă. Blindajul și renumele ei erau de-ajuns pentru a stârni fiori reci în banda atacanților.

„Un roman axat în mod special pe eroi și care caută să descopere frumusețea sufletului într-un pustiu apocaliptic. O poveste precisă, introspectivă, despre drumul pe care te poartă durerea.” ―Booklist

Numai că, planurile de acasă nu se potrivesc tocmai bine cu planurile de pe râu. Și Poe are câteva decizii curajoase de luat. Indiferent de prețul pe care l-ar fi putut plăti.

Ultimul voiaj al lui Poe Blythe – aventură și adrenalină

Mi-a plăcut neșteptat de mult cartea! A fost mix-ul perfect dintre aventură și adrenalină. Personaje curajoase, replici tăioase și acțiune la fiecare pagină. Ce să vreau mai mult?

După cum ați ghicit deja, aventura lui Poe este departe de a se fi încheiat. Dar vom afla despre asta în volumul următor.

Ultimul voiaj al lui Poe Blythe a apărut la CorinTeens și poate fi cumpărat de aici.

An aparitie: 2021

Autor: Ally Condie

Nr. pagini: 304

Traducator: Alexandru Szollo

Lasă un răspuns