Ultima rochie de la Paris – romanul scris de Jade Beer și apărut la editura Litera – mi-a atras atenția acum câteva zile. Am atât de multe titluri tentante îngrămădite pe rafturile Litera din biblioteca mea și eu tot nu știu pe care să le aleg mai repede. Aveam nevoie de o poveste caldă, emoționantă și confortabilă și am știut că o voi găsi numai dacă voi ocoli ficțiunea istorică.
Apropo de asta, tare mi-aș dori ca noul an să ne aducă astfel de povești în tolba sa literară. Mi-e dor de povești care se întâmplă departe de front, ocupație nazistă sau lagăre. Mi-e dor de drame (sună ciudat asta?), de povești cu încărcătură emoțională și dezvăluiri cutremurătoare.
Ultima rochie de la Paris este o carte pe care v-o recomand mai ales în perioada rece. Sunt sigură că povestea ei poate ține de cald multor suflete, că personajele sale vor deveni frânturi din universul vostru și că trăirile stârnite de acest roller-coaster sentimental vă vor însoți multă vreme.
Ultima rochie de la Paris – cât de bine îi cunoaștem pe cei dragi?
Sunt convinsă că aproape orice femeie din lumea asta și-ar dori în garderoba sa o rochie haute couture semnată de Christian Dior. Vechile sale creații: cele diafane, elegante și feminine sunt cele care au stârnit furori și dorințe în rândul femeilor. Și pasiuni, secrete sau nu, în inimile bărbaților.
„În Ultima rochie de la Paris, proza superbă a lui Jade Beer aduce la viață moda Casei Dior în timp ce țese cu abilitate un roman care este pe de-o parte un omagiu adus modei, pe de alta o poveste romantică și o celebrare a relației dintre mamă și fiică. Cititorii îl vor devora!” Renée Rosen
Cândva, rochiile create de Christian Dior nu erau făcute pentru toate femeile și nici pentru toate buzunarele (nici acum nu sunt), dar creațiile casei de modă Dior se găsesc acum peste tot. Atunci, în alte timpuri, totul se desfășura după alt tipar.
Cine își permitea creațiile semnate de Dior, știa sigur că a obținut succesul garantat. Indiferent de locul în care erau purtate, ținutele Dior atrăgeau toate privirile. Dar rochiile Dior din această carte sunt cu adevărat speciale. De ce? Pentru că poartă mărturiile unei iubiri pasionale. Pentru că poartă în țesătura lor cuvinte de iubire, amintiri și șoapte de dor. Și ele vor trasa, de parcă ar țese din nou drumul iubirii din firele țesăturii lor, o poveste care a transformat inimi și destine.
O poartă spre trecut
„Această carte este cu adevărat succes.” – Natasha Lester
Jade Beer îmbină două planuri temporale și creionează două povești care se întrepătrund și se completează perfect. Din punctul meu de vedere, a îmbinat de minune dozele de suspans și dragoste, mărturisirile și descoperirile.
Lucille, o tânără care își duce viața în Londra anului 2017, are puține lucruri de preț în viața sa. Și are și mai puține persoane de iubit. Bunica ei, o bătrână adorabilă pe nume Sylvie, este persoana pentru care Lucille ar face orice compromis și orice sacrificiu. Bunica nu uita niciodată de ziua ei de naștere, de luptele din sufletul ei și de dorințele sale secrete. Cum ar fi putut Lucille să refuze propunerea bunicii sale, oricât de nebunesc suna?
Sylvie îi spune lui Lucille că mai are o singură dorință: ca aceasta să meargă la Paris și să îi aducă o rochie Dior. Dar nu orice rochie. O rochie care fusese martora unor întâmplări din anul 1952. Și acestea sunt singurele detalii pe care Lucille le mai primește de la bunica ei. Era un fel de misiune imposibilă? Se poate. Numai că, prin câteva conjuncturi fericite sau cu implicarea astrelor potrivite, călătoria lui Lucille merge mai bine decât îndrăznise aceasta să spere.
Dragoste, secrete, trădare
Lucille descoperă curând că nu exista doar o rochie Dior. Existau opt rochii, fiecare cu o cartolină însoțitoare și un mesaj ascuns brodat pe etichetă. Cea care le păstrase pentru bunica ei descoperise mesajele, dar nu știa mai mult despre cuplul A+A.
Lucille trebuie acum să urmeze rochiile, exact așa cum îi spusese și bunica sa, să adune piesele trecutului și să le așeze astfel încât să fie totul mai ușor de înțeles. Desigur, Sylvie ar fi putut să îi povestească totul de la început, dar unde ar mai fi fost fiorii satisfacției? Unde ar mai fi fost farmecul descoperirii și ai poveștii?
Despre povestea cuplului A+A nu vreau să vă spun nimic. Povestea lor a fost un cocktail dulce amar, punctat de înțepături, trădări și renunțare. Desigur, ar fi putut avea povestea un alt final, dar eu l-am plăcut mai mult pe acesta. Oricât de nebunesc vi s-ar părea vouă. Îmi plac mult drumurile care se rup de coloana previzibilității.
Ultima rochie de la Paris – mărturii emoționante și descoperiri cutremurătoare
Ultima rochie de la Paris a fost o călătorie interesantă, ancorată parcă într-o poveste reală spusă de o inimă care a îndurat mai mult decât putea duce.
Am simțit că plutesc deasupra secretelor și că deschid răni vechi, ascunse sub bandaje prăfuite. Sunt greu de dus zilele bătrâneții, dar și mai grele sunt secretele care așteaptă de prea multă vreme prin crăpăturile timpului. Bine că există, din când în când, o rază de lumină care îi obligă pe unii oameni să deschidă crăpăturile și să le scoată la vedere.
Mi-a plăcut și consider că este o carte de citit și de păstrat. ❤️
Dacă v-am făcut curioși, vă spun că o găsiți pe site-ul Litera, chiar aici.
Data Apariției : 11 aug. 2022
Autor(I) : Jade Beer
Numar Pagini : 384
Tip Coperta : Broșată
Colectie : Blue Moon
Traducator(I) : Valentina Georgescu
draga Anca,
scenariul pare asemanator cu „secretul fotografei franceze” scrisa de natasha lester…..care recunosc ca mi-a placut …