Ultima din clanul Stanfield – Marc Levy este cea mai nouă carte din seria de autor care a apărut la noi în țară. Fiind un autor care mi-a rămas în suflet de la prima carte citită, vă dați seamă că nu puteam rata acest volum! Și mă înțelegeți când vă spun că am dat peste cap planurile mele de lectură și am început să o citesc de îndată.
Descrierea de pe spate îmi promitea o lectură presărată de secrete și o incursiune în trecutul a două mame pe care, aparent, familia lor nu le-a cunoscut prea bine. Deși mai am câteva cărți semnate de Levy de citit, pot spune că preferatele mele de la el sunt cele care au ca personaje centrale femeile. Îmi place să văd cum autorul pătrunde psihicul feminin, mă bucur să văd când le înțelege patima și când personajele lui sunt extrem de credibile și de umane. Niciuna nu este perfectă, niciuna nu este desăvârșită.
Cartea asta mi-a plăcut de la primele pagini. Am știut că voi avea de-a face cu personaje pe care le voi îndrăgi și abia așteptam să văd jocul în care le-a plasat autorul de data asta. Totul se desfășoară treptat și asta nu a făcut decât să îmi stârnească și mai tare curiozitatea. Știți care a fost impresia mea? Am simțit că mergem de-a lungul unui fir deșirat de ață și am înaintat poticnit, orbește către sursa lui, ghemul de secrete și minciuni care au stat la baza acelei distrugeri a unei tapiserii frumoase. Vor putea personajele să „împletească” o alta și mai frumoasă sau vor fi distruși pentru totdeauna de ceea ce au aflat?
„Nu cunosc decât două soiuri de oameni…cei care au probleme și cei care le rezolvă.”
Eleanor-Rigby este tentată să facă parte din prima categorie, dar spiritul ei de jurnalistă nu îi dă pace și se trezește antrenată în cursa care avea să îi dezvăluie lucruri pe care nu le cunoscuse sau pe care mama ei le păstrase secrete față de ei. O făcuse pentru a-i proteja pe cei dragi sau pentru a se proteja pe ea?
Eleanor-Rigby (fanii Beatles au recunoscut deja numele ei) crescuse într-un mediu frumos. Fusese iubită și binecuvântată cu o familie în care tandrețea și vorbele frumoase erau firești. Avea un frate geamăn care suferea de sindromul Asperger (Sindromul Asperger, cunoscut de asemenea și sub numele de tulburare Asperger, face parte dintr-un grup de tulburări de neurodezvoltare care au efecte asupra comportamentului unei persoane, la nivel de limbă și comunicare, precum și la modul de interacțiune socială a acesteia. Tulburarea Asperger este caracterizată ca una dintre tulburările mai ușoare din spectrul autismului, însă are o arie mai largă de răspândire. Persoanele cu sindrom Asperger au în mod obișnuit inteligență peste medie, însă au mari dificultăți în ceea ce privește interacțiunile sociale.) Michel făcea totul logic, nu suporta lucrurile care îi distrugeau rutina și era extrem de onest. Eleanor îl iubea foarte mult.
Ultima din clanul Stanfield – Marc Levy O poveste despre trecut și răzbunare
Mai era și sora lor Maggie, cu doar un an mai mică decât gemenii, dar extrem de înverșunată și de prietenoasă. Numai cu Eleanor se certa la cuțite spre disperarea alor săi. Ca soră mai mare, Eleanor fusese mai atentă la ceea ce făceau și spuneau părinții ei, dar nu se întrebase niciodată cine a fost mama lor înainte să le fie mamă. Ce a făcut înainte să ajungă în Londra? Ce făcuse timp de zece ani înainte de a reveni în viața tatălui lor?
Mama lor moare subit și tatăl lor m-a impresionat teribil. Nu îi încuraja în tristețea lor, le amintea să o poarte în gânduri așa cum era ea: caldă, zâmbitoare și extrem de dedicată. Copiii știau că mama lor fusese orfană, așa că îi erau recunoscători pentru tot șuvoiul de dragoste revărsat asupra lor.
Eleanor călătorea mult. Nu știa dacă o făcea pentru că îi plăcea sau pentru că fugea de familia ei. Nu ar fi avut motive să o facă, dar avea 35 de ani și era mai singură ca niciodată. O scrisoare cu o caligrafie impecabilă îi distruge liniștea. În scrisoare, expeditorul îi dădea multe detalii care îi demonstrau fetei că știa multe despre viața lor de familie, dar care aruncau o altă lumină asupra mamei lor. Anonimul spunea că mama ei renunțase la o moștenire substanțială și că fusese făptuitoarea unor ilegalități. Trebuia să înceapă să fie mai atentă la ceea ce știa despre familia ei și să caute semne în trecut. Durerea ei era atroce. Ca un plasture pe care nu îl smulgi dintr-o mișcare ci tragi îndelung de el. De unde să înceapă? Fusese mama ei capabilă de așa ceva?
Ultima din clanul Stanfield – Marc Levy O incursiune în trecutul personajelor
Paralel cu povestea lui Eleanor, facem cunoștință cu două femei: May și Sally Anne. Erau amândouă ambițioase și unite de o relație pe care unii o blamau. Una dintre ele avea să devină peste ani mama gemenilor și a lui Maggie. Sally Anne era o tânără rebelă și se distanțase treptat de ceea ce reprezenta familia Stanfield. Îi acuza de minciună și de falsitate și nu înțelegea de ce nimeni nu le vedea adevărata față. Sally făcea totul cu pasiune și nu se temea de nimic. Fusese dată afară de la ziarul unde lucra pentru că ancheta ei lovea în figuri ilustre ale vremii, așa că decide să își deschidă propriul ziar, unul condus de femei și unul care ar fi spus lucrurilor pe nume.
Nu are fonduri suficiente, așa că știe exact de unde să le ia. Așa se putea răzbuna pe familia care o dăduse cu ușurință la o parte.
Eleanor descoperă piesele puzzle-ului trecutului mamei sale pe rând și îi este foarte greu să le pună laolaltă. Nu înțelege mai nimic și acceptă întâlnirea din Baltimore dată de același anonim care îi expediase scrisoarea și care avea să o ducă în America. Are impresia că are noroc și că dă peste anonim foarte repede, dar descoperă că George Harrisson era, de fapt, în aceeași situație ca ea. Primise o scrisoare de la același anonim, găsise în ea suficiente informații despre mama lui și promisiunea că avea să descopere cine era tatăl lui. Treizeci și cinci de ani așteptase să știe cine fusese bărbatul care îl părăsise. Cei doi sunt destul de sceptici la început dar realizează subit că numai împreună pot dezlega misterul. Erau oare pregătiți să sape și mai mult în trecutul mamelor lor? Peste ce aveau să dea? Ce legătură exista între ei? El locuia în Quebec, ea în Anglia și anonimul îi adusese în Baltimore…
Ultima din clanul Stanfield – Marc Levy Un roman care m-a cucerit
O enigmă care ne poartă în vara lui 1944, când Franța era sub ocupație, prin Baltimore și libertatea anilor 1980, apoi în Londra și Montrealul zilelor noastre. Nu avem o singură poveste, avem fire narative care se vor uni la sfârșit într-un ghem de secrete, acceptare și iertare. Mi-a plăcut foarte mult cum este structurat romanul pentru că îmi doream mereu să mai aflu răspunsul unei întrebări și eram extrem de curioasă să aflu cum se termină totul. Rămân la fel de îndrăgostită de stilul lui Levy. M-a surprins de fiecare dată și îl apreciez că a rămas fidel frazelor lui încărcate de tandrețe, de morală și de emoție. Subiectul este unul extrem de realist (asta o spun pentru cei care cred că el scrie numai despre moarte și reîncarnare), personajele sunt bine construite, le poți vizualiza și le poți simți trăirile, iar modul în care a ales autorul să ne prezinte întreaga poveste nu a făcut decât să mă țină cu gândul la carte întreaga zi.
”O poveste de dragoste este întâlnirea dintre doi oameni cărora le place să dăruiască.”
Despre carte:
An aparitie: 2018
Autor: Marc Levy
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editie: Necartonata
Editura: Trei
Nr. pagini: 392
Titlu Original: La Derniere des Stanfield
Traducator: Aliza Peltier
[…] Nu m-am gândit niciodată la acest criteriu. Nici nu am fost curioasă să văd câți autori bărbați sau autori femei am în biblioetcă. Am fost mereu surprinsă să văd mână forte la autori femei (Camilla Lackberg) și sensibilitate la autori bărbați (Marc Levy). […]
Nici eu nu am citit nimic de Levy, nu m-as da in laturi insa dupa ce am citit aici!
Eu îți recomand să încerci. S-ar putea sa îți placă!
Încă nu am citit nimic scris de Marc Levy, dar mă tentezi tu mereu. Felicitări pentru recenzia minunată! <3
[…] Ultima din clanul Stanfield – Marc Levy (recenzie) […]
Am tot auzit de Levy până acum. Poate că a sosit momentul să facem cunoștință. Cu ce îmi recomanzi să încep?
Cât despre Ultima din clanul Stanfield, pare o carte pentru care aș face nopți albe. Spune-mi, te rog, te-a lăsat să dormi?
Doar o seară :)) Îți sta gândul la ce se întâmplă în carte. Mie mi-a plăcut, deși sunt subiectiva când vine vorba de Levy.
Nu am citit nici o carte de Levy dar nu e tarziu nici acum. Adevarul este ca nici recenzii despre ale sale scrieri nu am cautat pana sa intru aici si sa imi traga cu ochiul datorita tie.
Nici eu nu le-am citit pe toate, dar dacă as avea ocazia as cumpara tot de la el 😀 Îmi fac un raft doar cu Levy 🙂
Așa am și eu de gând. Mai am câteva pe lista și sper să reușesc.
Pare o poveste aparte, cu multă intriga. Nu m-am hotărât încă sa cumpăr cartea, dar… am timp. In orice caz, îmi place mult recenzia ta, Anca! Felicitări.
Îți mulțumesc mult! Mie îmi place mult!
Eu nu am citit nici o carte de Levy pana acum…