Tweet Cute este cartea la care am apelat pentru a mă repune pe picioare după două cărți mai solicitante. Fiind adresată adolescenților, nu mă așteptam la o poveste plină de dedesubturi sau de nu știu câte răsturnări de situație. Dar Tweet Cute mi-a oferit altceva. Am primit o porție sănătoasă de stare de bine, replici spumoase și un mesaj bine ascuns în spatele rândurilor.
„Tweet Cute e o poveste de dragoste perfectă între doi dușmani deveniți iubiți, cu subiecte inteligente și bine construite și personaje reale, ușor de închipuit în viața reală.” — Francesca Zappia, autoarea romanului Eliza și monștrii ei
Pentru adolescenți, cartea asta ar fi și mai ușor de înțeles. Eu am cont de Twitter, dar îl folosesc de suprafață, pentru prea puține lucruri și habar nu aveam că se pot porni adevărate războaie de imagine între diverse tabere. „Soldații” dau de știre prin retweet-uri, se implică și își expun propriile păreri. Probabil, implicarea lor nu face decât să prelungească starea conflictuală, dar ce nu fac omul pentru sandwich cald, plin de brânză delicioasă și lipicioasă?
„Ascultați de o fanatică a comediilor romantice: Tweet Cute vă va încălzi inima.” — Alanna Bennett, autoarea romanului Roswell, New Mexico
Lupta dintre rațiune și simțire
Adolescenții mi-au fost dragi de la primele pagini, au fost diferiți față de protagoniștii pe care i-am întâlnit până acum în romanele young-adult. Cu adulții am avut mari probleme! I-au implicat pe copii în situații de care ar fi trebuit să îi țină departe, i-au folosit drept instrumente în războaie izbucnite din conflicte vechi.
Mama lui Pepper a fost de-a dreptul enervantă. Mi s-a părut rece și mai axată pe afacere decât pe trăirile propriei fiice.
Adolescenții urmează o rețetă previzibilă, ușor de dibuit de la început. De la dușmănie la iubire este doar…un singur mesaj, nu? Nu m-a supărat previzibilitatea poveștii lor, dar m-a deranjat un picuț lentoarea poveștii. Deja se contura un scenariu, deja taberele își ascuțiseră bine cuțitele, rețetele lor atrăgeau și mai mulți fani. Nu știu de ce autoarea a preferat să ne poarte prin situații asemănătoare de câteva ori.
„O readaptare a comediei romantice pentru era Twitter, Tweet Cute aduce la un loc o delicioasă rivalitate online și o reflecție asupra ideii de presiune exercitată de familie și a efectului ei asupra copilăriei.” — Emily Wibberley și Austin Siegemund-Broka, autorii romanelor Always Never Yours și If I’m Being Honest
În dragoste este permis orice
Autoarea a ales două planuri foarte interesante pentru a ne prezenta povestea celor doi protagoniști. Iubire și război, alianță și atac. Și ambele planuri se desfășoară online.
Jack – geamănul mai puțin strălucit, clovnul clasei, ghimpele din coasta lui Pepper – se ocupă din umbră de afacerea familiei sale. Și iubește să creeze aplicații. Mai folositoare sau nu, aplicațiile lui sunt momentele în care el simte că e bun și folositor. Pune la cale o aplicație specială pentru liceul său. Elevii liceului se puteau înscrie aici și primeau username-ul unui alt elev. Erau folosite doar nume de animale și după o perioadă de timp identitățile le erau dezvăluite. Singurii care încă nu-și cunoșteau identitățile reale erau Lupul și Mierla. Cine erau și cum aveau să se desfășoare lucrurile între ei?
„Un amestec de Gossip Girl: Intrigi la New York și Fete rele cu arome din Tuturor băieților pe care i-am iubit, cu un praf de Mesaj pentru tine. E imposibil să nu-ți placă.” — Hypable
De partea cealaltă, în lumea reală, Jack și Pepper sunt aruncați în lupta sandwich-urilor chiar de către părinții lor. Deși susțin că ei au folosit prima data rețeta sandwich-ului cu brânză, părinții lui Jack nu o pot dovedi. Dar aleg să dea curs unui război mediatic cu părinții lui Pepper. Și fata trebuie să creeze meme-uri acide, deghizate în amabilitate și drăgălășenie.
Cei doi nu aveau nevoie de motive noi pentru a fi la cuțite. Interesele lor erau întotdeauna născătoare de scântei și ei nu ratau nicio șansă pentru a lansa atacuri reciproce. Iar războiul de pe Twitter nu face decât să arunce și mai multe paie pe foc.
Tweet – Cute – de la dușmani la iubiți
Nu știu la ce s-a gândit Emma Lord când a scris acest roman. Dar dacă a vrut să descrețească frunți, să arate o latură nouă a adolescenților, atunci și-a atins scopul.
„De la războaie luptate cu meme, până la marketing pe social media, Emma Lord descrie în detaliu toate aspectele culturii online de astăzi. În mijlocul nebuniei digitale, găsim o poveste antrenantă despre loialitatea familială și nevoia de a-ți urma pasiunile personale.” — Kirkus Reviews
Mi-a plăcut starea de bine pe care lectura mi-a oferit-o. Mi-au plăcut protagoniștii și modul în care autoarea a ales să îi testeze. Tweet Cute este o poveste drăguță, perfectă pentru adolescenți.
Tweet Cute a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici.
Titlul original: Tweet Cute
Traducător: Ionela Chirilă
Suport: 392 pagini, paperback