Trandafirul alb, pădurea neagră este o lecție de curaj, nu doar povestea unei tinere și a unui tânăr. Este un amestec incitant între curaj, dragoste, luptă și suspans. Eoin Dempsey a reușit să scrie un roman extrem de captivant, alcătuit din momente tensionante, dezvăluiri uluitoare și picături de revoltă.
Îmi plac mult romanele care abordează acest subiect. Rețeaua oamenilor care au contribuit la terminarea războiului este una extrem de complexă și a înflorit acolo unde au existat spori de curaj și determinare. De poveștilor lor, a eroilor fără nume, nu te poți sătura. Și subiectul rămâne ofertant, deschizând de fiecare dată noi căi și noi porți către trecut. Eoin Dempsey este un autor nou pentru mine, cu un stil de scriere îndrăzneț, liric, captivant.
Trandafirul alb, pădurea neagră – despre curaj și determinare
„Multe pot fi lăudate în Trandafirul Alb, Pădurea Neagră de Eoin Dempsey, dar pentru mine cartea aceasta se remarcă din nenumăratele ficțiuni de război prin simplitatea poetică. Romanul nu se întinde pe toată durata conflictului, pe diverse continente și nu are o listă uriașă de personaje. Este povestea unui tânăr, a unei tinere și a curajului de a schimba soarta unui război.” Aimie K. Runyan, autoarea bestsellerului Daughters of the Night Sky
O poveste bună nu are nevoie de prea multe artificii. Și nici de personaje multe. E foarte complicat să rămâi simplu și să transmiți mesajul corect, să reușești să treci peste ziduri cu emoții și să rămâi în memoria cititorului.
Eoin Dempsey reușește să transfere sensibilitate și emoție într-o poveste în care nu există loc de slăbiciuni și fragilități. Rămâi, te zbați, te revolți, te lupți. Sau îți predai resemnat toate armele în fața celor care vor să conducă lumea, îți accepți locul și aștepți să treacă pe deasupra ta ororile pe care nu le poți împiedica.
Franka Gerber – o lecție de curaj
Franka Gerber este o femeie curajoasă, inteligentă și hotărâtă. Mi-a plăcut de la primul rând și am știut că povestea ei îmi va intra în suflet. Nu știu câte femei ar fi putut juca rolul ei, ar fi găsit puterea de a salva, de a proteja și de a se sacrifica pentru cauzele altora.
Franka avusese o viață grea, se zbătuse împotriva regimului lui Hitler. Regimul acesta îi furase bucuria, familia și zâmbetul. Cabana familiei ei răsunase de râsete, fusese plină de bucurie și amintiri. Dar se terminase. Și ea venise să își încheie socotelile cu viața. Fusese în companie nepotrivită, își riscase libertatea și primise o a doua șansă. Dar cum să se prefacă fericită, cum să accepte credințe în care nu credea? Cum să traiască într-o lume în care nu mai avea pe nimeni?
Și ce loc ar fi fost mai bun dacă nu cabana în care fusese cândva atât de fericită? Dar destinul îi pregătise altceva. Poate că nu era posibil acum să traiască pentru ea, dar ar fi putut trăi pentru alții. Și acum avea un motiv în plus: un aviator în uniformă germană. Nu, nu se îndrăgostise. Îl găsise întins în pădure, fără cunoștință, rănit și cu parașuta fluturând în vânt.
Între minciuni și adevăr
Deși aviatorul avea acte germane, Franka nu credea că este german. Dacă ar fi fost, de ce vorbea în somn engleza? Și ce căuta tocmai aici, în munții Pădurea Neagră? Era cu ochii pe ea? Ar fi trebuit să declare autorităților prezența bărbatului? Ar fi avut și mai multe probleme?
Nu există timp pentru prea multe întrebări. Starea lui de sănătate nu permitea timpi morți. Avea nevoie de medicamente, de hrană pentru doi, de un strop de curaj pentru a le ține piept soldaților naziști. Și mai ales lui Daniel, fostul ei iubit, cel care acum știa că ea era în oraș. Bărbatul îi cunoștea trecutul, punctele vulnerabile și neputințele. Și nu trebuia să afle că în casa ei se adăpostea un aviator rănit. Mai ales când ea avea propriile semne de întrebare în legătura cu aviatorul.
Werner Graf, aviatorul rănit, nu știa dacă poate să aibă sau nu încredere în Franka, dar cu ambele picioare rupte, unde ar fi putut să meargă și cum ar fi putut transmite informații fără să își compromită misiunea?
Pentru a căpăta încredere unul în celălalt, amândoi știu că trebuie să fie sinceri, să își mărturisească adevăratele sentimente și trăiri. Dar era posibilă o sinceritate absolută? Erau în siguranță? Ea avea deja o situație delicată, iar el avea o misiune importantă, una pe care nu putea să riște să o dezvăluie. Ar fi însemnat schimbarea cursului războiului și oameni nevinovați ar fi putut suferi iremediabil.
Cum se va încheia povestea celor doi și prin ce situații sunt nevoiți să treacă? Asta veți descoperi voi, dacă alegeți să citiți povestea.
Trandafirul alb, pădurea neagră – o poveste emoționantă
Trandafirul alb, pădurea neagră este o poveste emoționantă, plină de confesiuni, de pericol și de suspans. Pot să spun că este o poveste care are puțin din toate, lucru care o face să rămână vie în memoria cititorilor. Recomand!
„Trandafirul Alb, Pădurea Neagră este, în același timp, un poem liric, o lecție incomodă de istorie și un thriller captivant, care îl va ține pe cititor vrăjit de la început până la sfârțit.”- Flora J. Solomon,
Trandafirul alb, pădurea neagră a apărut la Editura Corint și poate fi cumpărată de aici.
An aparitie: 2021
Autor: Eoin Dempsey
Colectie: Corint Fiction
Nr. pagini: 320
Traducator: Mihaela Doaga