Trădarea este cel de-al doilea volum al seriei numite Englishman. Mai avem o singură aventură de parcurs, ultimul volum al seriei care îl pune în lumină pe Dan Raglan – supranumit Englezul, fost luptător de comando în Legiunea franceză, devenit un prețios agent-fantomă pentru binecunoscute servicii de informații occidentale.

„Vervă, ritm alert, elemente de șoc și intrigă: iată un thriller cu spioni semnat de un autor aflat la zenitul puterilor sale scriitoricești” – Peter James

Trădarea
Trădarea

Trădarea – când lumea toată-i un complot

Sună puțin cam pompos, nu? Hai să vă spun mai pe scurt. Dan Raglan este un personaj trecut prin furcile caudine, fin cunoscător al lumii spionajului și contra spionajului, luptător de mare anvergură și ins cu o rană mereu la purtător. Dan Raglan este și un conducător dedicat, un prieten pe care mulți dintre noi și-ar dori să-l aibă. Desigur, lumea noastră ar fi prea plictisitoare pentru însetatul de aventură și probleme. Dar ar fi bine să-l avem prin preajmă. Nu refuză niciun strigăt de ajutor, nu ignoră mesajele, construiește planuri pe moment și simte intențiile tuturor celor din jurul său. V-am spus că ni l-am dori toți drept prieten? V-am spus!

Trădarea mi-a plăcut un pic mai mult decât primul volum. Îmi place Dan Raglan, dar mai are câteva lucruri de adus în arenă pentru a-l trece în dreptul personajelor mele preferate. Simt că nu am tabloul complet, că nu-l cunosc cu adevărat, că este tot timpul cu garda ridicată, suspicios și neîncrezător vis-a-vis de oricine.

Trădarea – când dai ochii cu răul cel mai mare

David Gilman reușește să construiască niște povești antrenante, pline de pericole și piste complicate. Ești aruncat încă de la primele rânduri în mijlocul acțiunii, ai senzația că este permanent cineva în spatele tău, simți nevoia să arunci câte o privire în spate sau să ții garda sus.

Eu am mai citit cărți de spionaj, nu atât de multe încât să mă pot declara fan înrăit al genului sau mare cunoscătoare, însă, din punctul meu de vedere, volumelor lui Gilman le lipsește ceva, acel ceva care să le aducă cinci steluțe sau un loc în rândul cărților mele de suflet. Știu că există comploturi pe care noi, oamenii normali, nici nu ni le putem imagina. Știu că răul are o mulțime de forme, că diplomații dau mâna cu răufăcătorii pentru a-și satisface interesele meschine. Doar că mi se pare un pic prea mult, un pic prea greu de urmărit, un pic prea amețitor.

„Acțiunea antrenantă ce-ți face inima să bată nebunește este marca lui Gilman, iar acesta a dus-o la superlativ.” — Amanda Craig, The Times

Înfruntări, pericole și noi aliați

Pe Dan Raglan îl vrei întotdeauna de partea ta. Dar, dacă nu ești Sokol (Păsăroiul) – agentul lui de legătură -, atunci nu știi să îl găsești.

Contactat de Sokol la rugămințile unui alt agent, Dan Raglan este nevoit să se întoarcă în Marsillia, acolo unde știa că un fost coleg de divizie descoperise niște informații de maximă importanță. Știind că va fi monitorizat de îndată ce va cumpăra un bilet de avion pe numele său, Dan Raglan o ia cu un pas înaintea urmăritorilor săi. Are un plan alcătuit minuțios, are cea mai bună acoperire și știe cum să se facă nevăzut.

Pentru că omul de legătură din Franța moare, Englezul este nevoit să îl caute pe al doilea membru implicat. Însă, acesta locuia în Washington, acolo unde există cele mai multe cartiere neprietenoase, pline de carteluri de droguri și de oameni înarmați. Doar nu credeați o clipă că Dan Raglan se va aventura pe străzile liniștite, nu? Fix aici, în epicentrul pericolului apare Raglan. Și trebuie să desfacă niște legături foarte încurcate.

Trădarea – nu există clipe de răgaz

Nu există clipe de răgaz în cartea asta, nici ușă care să nu ducă undeva. Înfruntările directe sunt la ele acasă, Dan Raglan fie are o rană, fie se recuperează după una. Aliați își găsește pretutindeni, poate și grație firii lui drepte, însă are nevoie de toată protecția din lume. Dacă nu e Guvernul pe urmele lui, atunci sunt mercenarii sau mafioții. Dacă nu se păzește de traficanții de droguri, s-ar putea să fie prins de agenții trimiși să-i monitorizeze fiecare mișcare. Iar Raglan știe că, în ciuda celor de pe urmele sale, are o promisiune de îndeplinit. Și el nu-și încalcă niciodată promisiunile.

Trădarea a fost un volum mult mai intens, mult mai alert, mult mai amenințător decât primul. Așa cum v-am spus, fiecare pagină aduce o întorsătură de situație sau un nou cadru periculos. Tensiunea nu părăsește deloc povestea, mizele cresc de la pagină la pagină, autorul plusând mai mult cu fiecare rând, cu fiecare personaj aruncat în joc.

Este un roman antrenant, plin de pericole și dedesubturi, de înfruntări și împușcături. Povestea sunt sigură că li se potrivește de minune domnilor sau celor interesați de lumea spionajului, de romanele de aventură.

Trădarea a apărut la Editura Lebăda Neagră. Poate fi cumpărat de aici.

Data apariției: Noiembrie 2023

Domeniu: Literatură străină contemporană , Carte străină

Traducator: Alexandra-Maria Vrînceanu

Pagini: 608

Alte informații:

Recenzia face parte din blogtourul organizat în colaborare cu alți colegi din lumea blogosferei. Recenziile lor le găsiți aici: Falled, Ciobanul de azi, Citește-mi-l; Analogii, antologii; Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Fata cu cartea, Cărțile mele și alți demoni.

 

3 COMENTARII

Lasă un răspuns