Toți cei din acest tren sunt suspecți. Suspecți de crimă, mai exact. Și suspect de tăcuți, de secretoși, de manipulatori. Iscusiți și la mânuit povești și la ascuns detalii, scriitorii din trenul groazei, sunt cei mai greu de prins criminali. Sau așa ar trebui să fie, nu? Știu unde s-ar uita prima dată polițiștii, dar mai ales cum să îndrepte atenția către alți vinovați. Însă, adevărul, după cum știm din experiență sau din cărțile citite, iese întotdeauna la lumină. Și nu este mereu confortabil.
„Un mystery remarcabil și excepțional de la început la sfârșit. Este o continuare impresionantă, fiecare întorsătură de situație la fel de amuzantă și șireată ca și în primul roman.” – Jane Harper
Toți cei din acest tren sunt suspecți este povestea care continuă aventura din Toți cei din familia mea au ucis pe cineva. Deși istoria respectivă și-a găsit deznodământul, aventurile lui Ernest Cunningham – cel care a șocat întreaga lume cu cartea sa de memorii (aka primul volum amintit mai sus) – nu s-au terminat. Umorul, în schimb, a murit puțin. Sau, să fiu mai corectă, a fost sufocat de călătoria cu trenul. Să fie oare vinovată tensiunea care se simte încă din primele rânduri? Să fie antipatia dintre scriitorii invitați mai puternică decât sarcasmul?
Toți cei din acest tren sunt suspecți – călătoria spre succes sau spre moarte?
Unde să se adune mai multe scântei dacă nu între orgoliile unor scriitori care-și doresc, fiecare pe rând, să dea lovitura? Adaugă la această combinație și un spațiu mic, imposibil de păcălit, și ai poțiunea perfectă! Evident, pentru gusturile fine sau pentru cei cu pretenții sau așteptări, autorul ar fi putut adăuga ironia primului volum, umorul fin, replicile parcă desprinse din numerele de stand-up. Dar, dacă nu-i familia Cunningham – întreaga familie de potențiali criminali – atmosfera nu mai este aceeași, din punctul meu de vedere. Voi nu trebuie să fiți de acord cu mine.
Povestea din cel de-al doilea volum a fost ca o călătorie cu trenul. Cu CFR-ul. Și fac această precizare pentru ca voi să înțelegeți exact cupola sub care ne adăpostim. O călătorie lentă, punctată de picanteriile auzite de la domnii sau doamnele de pe scaunele din față, antrenată de tot felul de ipostaze ciudate sau de întreruperi menite să distragă atenția sau să condimenteze monotonia mersului pe șinele de tren. La un moment dat, ca să fie meniul complet, poți să și adormi. Dar să nu te plângi de faptul că acțiunea, aia adevărată și merituoasă, a trecut pe lângă tine. Trenul oprește doar o dată în gara asta. Și criminalii știu să dispară într-o secundă. Nu toți, dar asta nu mai este treaba noastră.
„Inteligent și creativ, al doilea mystery cu cerc închis al lui Stevenson jonglează cu canoanele Epocii de Aur a literaturii polițiste, aducându-ne și propria enigmă extrem de convingătoare.” Publishers Weekly
Călătoria spre moarte
Dacă sunteți tentați să credeți că există doar o miză în această carte, eu zic să vă mai gândiți. Invitați să participe la un festival organizat într-un tren ce străbate Australia, scriitorii de romane polițiste ar trebui să se dueleze doar pe baza poveștilor ce le ies de sub condei. Corect, nu? Doar că, adunați laolaltă și cu timp din belșug, toți profită de ocazie pentru a-și etala farmecele sau pentru a scrie povești noi, însuflețite de acțiune și adrenalină.
Unii ar spune, eu nu mă număr printre ei, că Ernest Cunningham nu și-ar merita locul în tren. Aici, cel puțin la prima vedere, oamenii scriu despre crime, nu și lasă impresia că ar fi capabili să le comită. Numai că, după cum ați aflat și din descriere, lucrurile nu rămân calme. Prima moarte ar putea părea naturală. Dar ce ne facem cu a doua? Să fie prima doar capătul unui lanț al morții? Și care ar fi motivul din spatele atacurilor sângeroase? Să meargă orgoliile atât de departe?
Debutantul (Ernest Cunningham)
Scriitorul de ficțiune criminalistică
Scriitorul de blockbustere
Scriitorul de ficțiune literară
Scriitorul de thrillere psihologice
Pe cine pariați? În cine aveți încredere?
Toți cei din acest tren sunt suspecți – cine moare primul?
Atenția de la peisaj este deturnată de atmosfera periculos de inflamabilă din interiorul trenului. Și nici nu ar avea cum să fie altfel, având în vedere că tensiunea este aproape palpabilă. Sunt și o grămadă de stângăcii, de precizări, de numere și posibilități. Dar Benjamin Stevenson ne-a obișnuit deja cu stilul său neobișnuit de a expune povestea.
Așa cum am spus mai sus, călătoria a curs lent, fix în ritmul roților de tren. Nu am rezonat peste tot cu autorul și, recunosc, mi-a fost destul de greu să țin pasul cu atâtea personaje și dezvăluiri. Probabil, așa cum i-am povestit cuiva, nu am fost pregătită pentru această călătorie. Sau am urcat în trenul greșit. Apropo de povestit, vă invit pe blogurile colegilor mei, acolo unde vor apărea articole dedicate: Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled; Analogii, antologii; Literatura pe tocuri.
Volumul Toți cei din acest tren sunt suspecți a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.
PS: volumul este acum la reducere!
Pps: Editura Trei are site actualizat ❤️
Autor: Benjamin Stevenson
Colecții: FICTION CONNECTION, FICTION CONNECTION CRIME
Categorii: Ficțiune, Crime. Thriller. Mystery
Nr. pagini: 416
Anul apariției: 2024
Titlul original: Everyone on this Train is a Suspect
Limba originală: Engleză
Traducător: Mihaela Apetrei
[…] nou blog tour by Crime Club. Celelalte articole aparute in cadrul acestui nou blog-tour sunt: Anca si cartile; Andrei Cioata (When the rain falls); Ciobanul de azi; Literatura pe tocuri; Analogii – […]