Tot ce ea își dorește – Lynn Austin nu este doar o poveste. Este o incursiune, pe linie feminină, în viața a trei femei care au trăit, au greșit, au iertat și au tăcut. Tăcerea lor a adus pace pe moment, dar nu a făcut decât să afecteze viața lor și pe a celor din familie. Secrete, minciuni, iertare, acceptare și un nou început pentru una din ele. Putea ea să profite și să facă totul mai bine? Își primise lecția? 

Tot ce ea își dorește – Lynn Austin O carte pe care nu o poți lăsa din mână

Lynn Austin este născută pe 5 decembrie 1949 și este autoarea multor romane creștine de ficțiune și inspiraționale. Ea deține recordul pentru cele mai multe premii Christy Awards, în număr de opt. În scrierile sale promovează morala iudeo-creștină, devenind astfel cunoscută în întreaga lume. Una dintre cărțile sale, Locurile ascunse, a fost transformată în producție cinematografică. Până la prima carte publicată, Lynn Austin a scris nu mai puțin de 11 ani. În cărțile sale, ea se inspiră din istorii adevărate, din viețile oamenilor. 

Romanele semnate de Lynn Austin apar la noi în țară la Editura Casa Cărții, o editură care a adunat sub egida sa numeroși autori talentați și povești care pe mine m-au cucerit treptat. Tot ce ea își dorește este un roman captivant, un roman bine scris și care vă va capta interesul garantat. Dacă aveți nevoie să vă convingeți singuri, aici puteți găsi cartea. Eu am fost plăcut impresionată de tot ce am citit și am pus-o pe Lynn Austin în rândul autorilor mei preferați. Mai are rost să vă spun că wishlistul meu s-a mărit considerabil? 

lynn.jpg

Tot ce ea își dorește – Lynn Austin Povestea a trei generații unite de secrete și dezamăgiri

Tot ce ea își dorește – Lynn Austin este prima mea întâlnire cu autoarea. Vi se întâmplă și vouă să fiți cuceriți de la primele rânduri? Eu am autori cu al căror stil rezonez de la primele cuvinte, efectiv simt că mi se lipesc de suflet. Exact asta am simțit și acum. M-am așezat mai bine și m-am pregătit pentru a fi transportată în poveste. 

Acțiunea debutează în anul 2004, Maryland în prezentul lui Kathleen. Era o femeie de cincizeci și patru de ani și aș fi fost tentată să spun că este o femeie stăpână pe viața și deciziile ei. Așa era când venea vorba de îndatoririle de serviciu. Când era vorba despre fiica ei Joelle, Kathleen se comporta de parcă mergea pe sârmă. Atentă, fricoasă și tensionată. Nu ajungea la un numitor comun cu fiica ei și am realizat instant că femeia fusese traumatizată de ceva în copilărie. Ceva îi construise acea carapace. Kathleen se temea să nu își dezamăgească fiica și să îi piardă încrederea. Sentimentul meu a fost amplificat de apariția unei invitații din partea lui Annie, sora ei, care îi spunea despre petrecerea dată în cinstea tatălui lor. Kathleen nu îi mai văzuse de multă vreme și nici nu avea de gând să meargă. Îmi doream să aflu mai multe despre trecutul ei. Joelle își dorea același lucru. Nu știuse până atunci că are unchi, mătuși, verișori sau un bunic. 

Pe drumul către casa natală, Kathleen îi va spune adevărul fiicei sale. Avea nevoie să se elibereze de temerile sale și își dorea cu disperare să aibă o relație mai bună cu fiica ei. Ceea ce crezusem că va fi o luptă între generații și o lecție de conduită, se transformă într-o incursiune în trecutul unor femei care au greșit și au iertat și care m-au impresionat prin tăria lor în fața vieții. Pe una dintre ele am judecat-o la început, ca mai apoi să îi cer iertare în gând. Mă grăbisem să cred ce se desfășura în fața ochilor mei fără să mă gândesc prea mult la cărămizile din care era alcătuit comportamentul ei de astăzi. Sunt sigură că îmi veți da dreptate când veți citi cartea. 

Copilăria lui Kathleen, Riverside 1959 

Al doilea plan narativ ne poartă în copilăria lui Kathleen, copilărie care ar fi zdruncinat pe oricine. Crescuse alături de alți trei frați într-o sărăcie cruntă. Locuiau într-o casă dărăpănată alături de o mama mereu obosită și total dezinteresată. Din păcate, cei patru copii învățaseră lecția pentru supraviețuire prea devreme. Dacă Annie, sora mai mică, era o plângăcioasă, cei doi frați se transformau treptat în niște delicvenți juvenili. Tot timpul făceau ceva, tot timpul stricau ce le pica în mână.  Kathleen tânjea după o familie normală, o cutie cu creioane și o mamă mai atentă. Tatăl lor dispărea vreme de câteva luni de acasă și la întoarcerea sa copiii erau mai fericiți. Nu i-am înțeles pe niciunul din ei. Copiii erau stigmatizați și creșteau din mila familiilor mai bogate. 

Autoarea a recreat cu succes comunitatea aceea tipic americană în care vecinii sunt atenți la nevoile altora, se încurajează reciproc să meargă la biserică și își aduc aminte de legile creștine. Numai că familia lui Kathleen era atipică. Leonard, unchiul copiilor, era comunistul orașului și asta le aducea câte o nouă pată de vopsea roșie pe casă zilnic. El era împotriva mersului la biserică și ura bogătașii. Nu vedea cu ochi buni ajutorul pe care Kathleen îl primea de la Cynthia Hayworth, dar nici nu făcea ceva pentru a-i ajuta pe bieții copii. 

Kathleen descoperă că ceea ce crezuse ca fiind doar un gest caritabil din partea Cyntiei era de fapt modul în care își dorea aceasta să rămână lângă Eleanor, mama lui Kathleen. Cynthia și Eleanor fuseseră cândva cele mai bune prietene ba chiar colege de cameră. Cum se ajunsese aici? Cum de drumurile lor luaseră o curbă atât de neașteptată și de diferită? 

Cynthia și Eleanor  1942 – 1947 

Cynthia crescuse la țară și știa că nu voia să continue să locuiască acolo. Nu dorea să devină casnică și mamă cu normă întreagă. Când anunțurile în care fabricile cereau ajutorul femeilor pentru a asambla detonatoarele bombelor au început să umple ziarele, știa că asta era calea pentru a se elibera. O întâlnește pe Eleanor, o tipă directă și atât de stăpână pe sine. Eleanor era exact opusul Cynthiei. Au închiriat împreună o garsonieră și tot împreună au început să frecventeze sălile de dans unde se întâlneau cu tinerii soldați. În timp ce Cynthia era în căutarea unui bărbat bogat care să o întrețină, Eleanor fugea de bărbații independenți și potenți financiar. Ura bărbații de teapa lor și își jurase că nu va cădea în plasa niciunuia. 

Eleanor se îndrăgostește de Rick, exact genul de bărbat pe care îl ocolise și se lasă atinsă de magia dragostei. Se căsătorește cu acesta chiar înainte ca el să plece pe front și chiar dacă aveau o căsătorie de trei zile, tinerii îndrăgostiți știau că vor să trăiască toată viața împreună. Problema e că ea nu se încadra în lumea lui și el nu știa mai nimic despre trecutul ei. 

Eleanor devine o tânără extrem de închisă și de solitară când află despre moartea lui Rick. Cynthia sacrificase multe ore pentru a o face să râdă din nou, dar fără sorți de izbândă. Cea mai mare lovitură a vieții nu venise încă pentru Eleanor. Rick trăia, își înscenase moartea pentru a scăpa de ea. Tatăl lui aflase ceva rușinos despre viața mamei ei și nu și-ar fi lăsat băiatul în această uniune. Eleanor este distrusă și o pierde și pe Cynthia. Ce se întâmplă cu ele și de ce viața lor ajunge să fie atât de diferită, va trebui să descoperiți singuri. Eu vă spun că viața lor este presărată cu drame, pierderi și întorsături de situație. 

Toate aceste informații o sfâșie pe Kathleen. Nu bănuise niciodată că întoarcerea ei acasă îi va aduce atâtea destăinuiri despre un trecut care îi rămăsese necunoscut. Detaliile acestea aruncau o altă lumină asupra a tot ceea ce o îndepărtase și o înverșunase atât de tare. Și asta nu era tot…alte secrete aveau să iasă la iveală. 

Fiona, bunica lui Kathleen 1919-1930

Ca să aflăm ce o determinase pe Eleanor să plece de acasă și să ascundă tot ce ținea de trecutul ei, autoarea ne poartă în trecutul Fionei, mama lui Eleanor. 

Fiona se născuse în Irlanda și lucra ca spălătoreasă. Frumusețea ei putea fi imediat remarcată, dar situația precară a familiei ei îi închideau toate ușile către un viitor mai bun. Ambiția tatălui său o va purta până în America unde sperau că vor avea succes și că vor fi proprietarii unui conac. Familia formată din mamă și cele opt surori ale Fionei rămâne acasă fără ca vreuna să știe că nu se vor mai revedea vreodată.

Fiona îl întâlnește pe Arthur, un broker de pe Wall Street și simte că este foarte aproape de viitorul luminos. Credea în promisiunile lui și îi accepta dragostea și atențiile. El era căsătorit dar îi spune Fionei că divorțul era iminent și că ea va deveni doamna Arthur Bartlett. Acceptă să se mute într-un apartament de-al lui și se hrănește cu iluzii. Va deveni mamă de două ori, Leonard și Eleanor vin pe lume ca niște bastarzi și curând viața lor se va nărui. Arthur, lovit de marea criză economică, se sinucide și Fiona este mai singură ca niciodată. Cum va reuși să depășească eticheta de amantă și cum se va descurca de una singură într-o țară în care fusese doar o întreținută? Povestea ei mi-a întărit ideea că mamele sunt capabile de orice pentru copiii lor. Din nefericire, prețul se cere plătit întotdeauna. 

Ne întoarcem în 2004, în prezentul lui Kathleen și o ținem de mână în timp ce trece pragul casei în care locuiau ai ei. Va găsi oare aceeași stare jalnică? Erau frații ei niște delincvenți și acum? Ce se alesese oare de tatăl ei? 

Nu mă așteptam la așa poveste complexă și nu mă așteptam ca să fiu cucerită atât de ușor. Cuvintele autoarei se așează într-un mod absolut natural, personajele ei par a fi prietenii mei de o veșnicie și i-am lăsat în urmă cu o fluturare de mână și cu lacrimi în ochi. Scriitura autoarei mustește de sensibilitate și de trăiri. Există o singură monedă de schimb pentru ceea ce ne-a oferit și aceea este EMOȚIA. Am apreciat că informațiile au venit treptat și ca întotdeauna am avut timp pentru a asimila tot ce aflasem. Povestea în ramă mi-a dat șansa să mă conectez cu fiecare personaj și cu povestea lui. 

Tot ce ea își dorește – Lynn Austin este o poveste în care încrengătura de secrete se lasă descompusă bucată cu bucată și ne oferă povești cutremurătoare de viață și o lecție despre iertare. Este un roman pe care mi-ar plăcea să îl recitesc alături de fiica mea. Poate înțelegem mai bine ce ni se întâmplă în prezent și poate că vom fi mai atente la cei din jur și cei din generațiile trecute. 

Despre carte:
An apariție: 2009
Număr pagini: 450
Titlu original: All she ever wanted
Traducere: Ariana Roșiu

19 COMENTARII

  1. […] Lynn Austin face parte din grupul autoarelor dragi sufletului meu. Când sunt în căutare de o poveste de viață, mereu apelez la ea. Poate că romanele sale nu surprind prin acțiune, dar surprind mereu prin istoriile pe care le întâlnim. Mereu este câte ceva de învățat, legături de întărit sau de subliniat. Lynn Austin le așterne pe hârtie și le dă aripi să zboare în lume. Le dă puteri și dragoste, apoi le lasă să își găsească sufletele în care să își facă loc. […]

  2. […] Lynn Austin se pricepe să țeasă povești. Nu sunt ele pline de acțiune și răsturnări de situație, dar au sevă, au emoții, au istorii de viață și personaje care ajung să ți se pară remarcabile. Fără să fie o capodoperă, romanul „Locul femeii” te cucerește prin simplitatea lui, prin cumințenia cu care este scris. Autoarea Lynn Austin m-a cucerit de când am citit „Tot ce ea-și dorește”.  […]

  3. Minunata recenzie.Mi-ai adus aminte de continutul cartii deoarece am citit-o cred ca de 5 ani si am mai uitat putin subiectul cartii.Am 7 carti scrise de aceasta autoare pe care le-am citit de cum le-am cumparat.Recomand sa cititi si cartea Fiicele Evei.Este o carte deosebita.

Lasă un răspuns