„Tot ce am iubit” este o altă poveste marca Pam Jenoff, dar una care a ajuns mai greu la sufletul meu. Și mă tem că emoțiile pe care le-a trezit în interiorul meu au fost datorate doar subiectului abordat de autoare. Nu știu sigur dacă autoarea are și romane care nu sunt ancorate în trecut și în istorie (în preajma celor două războaie mondiale), dar știu sigur că mi-ar plăcea să citesc și altceva.

Autoarea are un stil foarte plăcut de scriere, cald și catifelat, dar mi se pare că nu iese din tiparul pe care l-a studiat și cizelat îndelung. Călătoriile astea nu mai același farmec și poveștile își pierd din strălucire și farmec.

Tot ce am iubit
Tot ce am iubit

Tot ce am vrut să iubesc, dar nu am găsit.

Pentru senzația de „disconfort” am dat vina pe starea mea, pe dulcea toropeală specifică zilelor de sărbătoare, dar nu au fost ele vinovate. La finalul lecturii, atunci când am tras linie și am analizat plusurile și minusurile, mi-am dat seama că, indiferent din ce unghi aș privi, povestea și-a pierdut farmecul.

A fost o lectură accesibilă, bună pentru zilele în care aș putea avea nevoie de relaxare. Dar, din păcate, cred că se înscrie în rândul cărților care mi se vor șterge din minte în câteva zile. Mi-a oferit câteva ore de relaxare, dar se va risipi asemeni fumului. Și mi-e atât de ciudă pentru asta! Mai ales că subiectul avea potențial, mai ales că povestea a avut la bază o întâmplare frumoasă și un obiect minunat.

Pam Jenoff pare că s-a grăbit cu cartea asta. A avut câteva personaje, un scenariu creionat rapid și a trecut la „brodat” întâmplări. Dacă mă întrebați pe mine, Pam Jenoff a avut în minte un deznodământ, a știut unde vrea să ajungă cu întreaga poveste și a sprintat spre el. Iar acest sprint nu a făcut decât să ne oblige să „privim” întregul ansamblu în viteză, fără să avem posibilitatea să asimilăm și să înmagazinăm informațiile și trăirile.

Unele personaje apar fugitiv, altele se pierd printre detaliile oferite episodic. Întâmplările parcă se întrec unele pe altele în a ocupa locul principal. Nu știu, nu pot să redau exact sentimentele de frustrare și de dezamăgire, chiar dacă este mult spus. Îmi plac finalurile fericite, îmi place când talerul balanței se înclină spre partea binelui, dar nu pariez totul pe cartea asta. Vreau o poveste credibilă, reală, cu întâmplări care nu sfidează nici rațiunea, nici imposibilul.

Tot ce am iubit – căutare și devotament.

Cu Tot ce am iubit, așa cum am spus, parcă am rămas tot timpul la suprafața unei povești care ar fi putut deveni una bună. M-am simțit aruncată din prezent în trecut, din povestea imposibilă de dragoste din trecut în brațele celei din prezent, dar fără să am posibilitatea să stabilesc legături cu personajele sau cu planurile temporale.

Charlotte pare a fi născută sub o stea ghinionistă, cel puțin din punct de vedere sentimental. Îl iubise pe Brian și i se dăruise cu totul, dar fusese sedusă și abandonată pentru o altă femeie. Din nefericire, Brian încă își exercită puterea asupra ei și o convinge să i se alăture într-un caz special. Aveau nevoie să dovedească nevinovăția unui bătrânel simpatic, acuzat de crime de război, inclusiv de trădarea fratelui său și a copiilor evrei pe care acesta încerca să-i salveze.

Roger Dykmans, bancherul acuzat, refuza să mărturisească orice l-ar fi putut ajuta să se elibereze. Care era motivul său? Asta nu vă spun, dar vă spun că totul are legătură cu un ceas aniversar, un ceas construit de un meșter iscusit. Dacă despre personaje vă spuneam că vin și pleacă, despre ceas nu pot să spun la fel. Rămâne element central și în jurul lui gravitează cam toate întâmplările din carte.

Personal, mi-ar fi plăcut ca subiectul să fie mai dezvoltat, planurile temporale să fie mai pline de acțiune și întâmplări emoționante. Nu am fost se acord cu o ramură a deznodământului, nu știu de ce autoarea a mers în direcția aceea (practic, a ales să parcurgă un drum care nu a dus nicăieri).

O poveste caldă, un parcurs grăbit

După cum v-am spus, îmi plac finalurile fericite și cred în speranță și culori vibrante. Dar prefer poveștile care îmi oferă situații credibile, întâmplări pe care să le simt rupte din viață. Vreau povești care să nască în sufletul meu emoții și semne de întrebare.

Tot ce am iubit este o poveste drăguță, bună pentru câteva ore de relaxare, dar aș fi așteptat mult mai mult de la ea. Autoarea mi-a demonstrat altă dată că știe să scrie povești cu multă încărcătură emoțională. Aștept o nouă carte și să sperăm că va fi una cu acțiunea plasată în altă perioadă! 😀

Tot ce am iubit a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 7 apr. 2022

Autor(I) : Pam Jenoff

Numar Pagini : 336

Tip Coperta : Broșată

Colectie : Blue Moon

Categorie : Literatura Pentru Femei

Traducator(I) : Alina Ciulacu

Lasă un răspuns