Tot ce a rămas nespus este romanul de debut al autoarei Tracey Lien și îmi doresc tare mult să ne întâlnim tot mai des cu scrierile sale. Deși are și ușoare derapaje de-a lungul poveștii, derapaje firești atunci când vine vorba de un autor debutant, Tracey Lien reușește să emoționeze și să păstreze un cadru simplu, un cadru pe care-l încarcă însă cu tensiune sufletească, presiune și așteptări.
Aparent, povestea sa este simplă. Însă, atunci când straturile sunt îndepărtate, rând pe rând, și ne apropiem de miezul real al problemei, pe lângă dorința de a afla ce s-a întâmplat, lucrurile își arată cu adevărat greutatea. Realizăm, de parcă am fi puși în fața unei oglinzi uriașe, că am stat în locul fiecărui personaj (sau cel puțin că urmează să stăm), că am privit pieziș spre unele persoane, că am avut așteptări așezate de alții pe umerii noștri, așteptări pe care le-am pasat la rândul nostru către alții sau către propriii noștri copii.
„Debutul plin de profunzime şi emoţionant al lui Tracey Lien încorporează în mod inteligent preocuparea legată de interferenţele mai multor culturi, într-o poveste strâns ţesută în jurul unui mister…” Publishers Weekly
Tot ce a rămas nespus – dorința de acceptare
„Se întrebă cum era să provii dintr-o familie bună – una în care frații și surorile țineau unii la alții, în care nimeni nu era izolat.”
Deși ne ciocnim chiar noi de aceste presiuni așezate pe umerii noștri prea devreme, pentru personajele din romanul lui Tracey Lien totul este mult mai greu. O mulțime de familii de origine vietnameză se mutaseră în Australia, în Cabramatta, o suburbie a orașului Sidney. Cabramatta era recunoscută ca o așezare în care violența, consumul și traficul de droguri erau la ele acasă și forțele de ordine tratau totul cu indiferență. S-ar zice că erau sătui polițiștii să rezolve infracțiunile altor națiuni, să vadă aceleași fețe schimonosite de droguri și aceleași mame disperate să-și salveze copiii.
Deși își aduseseră sau născuseră copiii într-o altfel de lume, total diferită de tărâmurile lor natale, părinții vietnamezi se încăpățânau să le ceară acestora să le respecte cultura și să trăiască după regulile în care chiar ei fuseseră crescuți. Conflictul dintre culturi, diferențele rasiale, nevoia de a se simți integrat, presiunile de acasă. Toate acestea mocnesc în sufletul fiecărui copil de imigrant, născând acolo focuri care pârjolesc și secătuiesc bucăți întregi de suflet. Prea vietnamez pentru a se simți de-al locului, prea cu gândire „australiană” pentru a fi tolerat acasă.
În căutarea adevărului
„Tot ce a rămas nespus e un fulminant roman de debut, care le propune cititorilor o combinaţie de mister captivant şi de dramă de familie profund mişcătoare, vorbind despre felul în care oamenii suferă şi se ascund tocmai de cei pe care îi iubesc cel mai mult, dar şi despre felul în care ei pot să repare şi să întărească acele legături care durează întreaga viaţă. Acest roman m-a uluit, pur şi simplu.” Angie Kim
Ky Tran se născuse în Vietnam, dar fusese adusă la o vârstă fragedă în Australia. Ca fată într-o familie de vietnamezi, Ky își cunoscuse locul dintotdeauna. Sora mai mare avea doar obligații. Puținele drepturi îi păleau pe măsură ce alți copii apăreau în familie, mai ales dacă erau băieți. Ky își iubea foarte mult fratele, însă preferă să plece departe de casă atunci când perfecțiunea fratelui său începe să fie etalată din ce în ce mai des.
„Lăsați-l să meargă” sunt cuvintele pe care Ky ajunge să le regrete atunci când părinții săi o sună pentru a-i spune că Denny, fratele ei, fusese ucis în mod brutal într-un bar din Cabramatta. Denny era un băiat inteligent, liniștit, cuminte, inocent, strălucitor pe plan școlar. De ce căzuse tocmai el victimă? De ce fusese lovit și de ce nimeni nu le spunea nimic despre ce se întâmplase cu adevărat acolo?
Tot ce a rămas nespus – vină, dor și amar
„Mi-e dor de lucrurile care nici măcar nu s-au întâmplat încă. Mi- e dor de toate clipele din viitor în care n-o să-i pot povesti despre lucrurile pe care o să le fac.”
Întoarsă acasă pentru înmormântarea lui Denny, Ky nu poate să se oprească din căutat. Are nevoie de adevăr, are nevoie de răspunsuri și de detalii care să-i umple golul interior. Descoperă curând că până și părinții ei aveau secrete față de ea, că oamenii din comunitatea măcinată de rău nu vor să-i vorbească și că va trebui să caut adevărul de una singură.
Mi-a plăcut mult maniera în care autoarea a ales să-și prezinte personajele secundare și martorii din această poveste. Le-a făcut loc tuturor, ne-a permis să-i cunoaștem și să tragem propriile concluzii. Povestea a fost ușor de urmărit, Ky strecurându-se agil printre toate ușile crăpate și minciunile rostite. Nu știu dacă era pregătită pentru adevăr, mai ales că acesta redeschide propriile răni din trecut, dar avea nevoie de asta. Ultima pagină din viața fratelui ei trebuia scrisă.
Tot ce a rămas nespus – împăcarea cu adevărul
„În timp ce misterul pe care îl conţine e de-a dreptul captivant, în buna tradiţie a marilor romane poliţiste, această poveste are ţeluri mai cuprinzătoare decât descoperirea făptaşului unei crime. Pe măsură ce-şi desfăşoară firul narativ, Lien explorează surprizele dramatice care le sunt rezervate imigranţilor asiatici în ţări aparent liberale precum Australia… Impecabila şi pătrunzătoarea artă scriitoricească a lui Tracey Lien demolează cu hotărâre toate falsele aparenţe.” Oprah Daily
Tot ce a rămas nespus este o călătorie printre amintiri, dezamăgiri, presiuni și așteptări. Nu este o călătorie confortabilă, însă este una cu o destinație importantă și sigură: desprinderea noastră de tot ceea ce ne face rău, de tot ceea ce ne obligă să ne stingem în umbră răului.
Tot ce a rămas nespus a apărut la Editura Litera, colecția Folio, și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 18 mai 2023
Colectie : Folio
Autor(I) : Tracey Lien
Traducator(I) : Alexandru Cormoș
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Numar Pagini : 384