Toate fetele rele – roman scris de Chris Whitaker și apărut la Editura Trei – mi-a ținut companie zilele trecute. Pentru că am fost fermecată de gingășia și sensibilitatea romanului Începem cu sfârșitul, mi-am scos toate straturile de protecție și mi-am aruncat toate așteptările în această poveste. Voiam o alta poveste care să își arunce ancora în sufletul meu. Eram gata să plutesc iar pe apele emoțiilor, ale dezvăluirilor și ale secretelor de familie.

„Orășelul american nu a fost niciodată descris așa de strălucit. Scriitura este intensă, iar vocea autorului este unică și personajele sunt impecabile. Chris Whitaker duce intriga complexă la un nou nivel.” – Novel Gossip

Din păcate, încă din primele rânduri am simțit cum se cască o prăpastie între mine și poveste. Știți cum m-am simțit? Ca și cum o tornadă ar fi venit peste sătuc. Ar fi prins în forță ei o mulțime de elemente din mediul înconjurător. A trecut peste sat, dar toate lucrurile angrenate în vârtejul ei au picat deodată la pământ. Și eu, panicată și amețită, am început să le adun și să încerc să le așez la locul lor.

Toate fetele rele
Toate fetele rele

Toate fetele rele – necredințe, pedepse și nori

Trecerea aceasta de la gingășia din Începem cu sfârșitul la atmosfera apăsătoare din Toate fetele rele a fost precum un duș cu apă rece. Nu știu dacă eram pregătită pentru el. Și nu știu dacă autorul nu ar fi avut nevoie de o altă abordare pentru atâtea elemente înghesuite sub acoperișul unui singur roman.

Pe lângă traumele adolescentine, autorul abordează teme religioase. Credința și biserica ocupă locuri importante în roman și în micuța așezare în care autorul și-a plasat acțiunea. Dar firele sunt un pic „scămoșate”, un pic prea răsucite și prea încâlcite.

Și vă spun imediat ce nu m-a convins:

– există în pădure un personaj numit Păsăroiul. Toți știau că locuiește acolo. Unii îl descriau ca venind de pe alte tărâmuri: foarte înalt, plin de pene, răutăcios. Fusese văzut cărând fete pe umerii lui și dispărând cu ele în mijlocul pădurii. Deși avem de-a face cu o mulțime de bărbați care își plimbă testosteronul de colo până colo, niciunul nu face o căutare în pădurea aia. Dispăruseră deja cinci fete din satele vecine. Acum, o fată din satul lor dispăruse și ea (chiar dacă situația ei era un pic diferită)

– autorul tot numește niște fenomene ciudate. Ba un zid de întuneric, ba un nor apăsător și negru care nu se lasă dus de deasupra satului lor. Amestecă aici biserica din sat, preoții, religia. Numai că apocalipsa de care s-ar putea teme un credincios înflorește de data asta în mijlocul comunității lor. Nenorocirile par să se abată numai aici. Preotul face atac cerebral în timpul predicii, fiul acestuia pare instabil psihic, polițistul local pare măcinat de vină și de traume din trecut, polițe vechi își așteaptă răsplata, Păsăroiul dă târcoale. Și noul preot din sat are și el câteva schelete în dulap. Toate elementele îmi cereau atenția și povestea lui Summer tot aluneca mai jos și mai jos.

Summer – un plan bine pus la punct?

„Sumbru, antrenant, un portret fin schițat al bigotismului, prejudecăților și trăirilor omenești, Toate fetele rele aduce o doză revigorantă de emoție și empatie, care pare să devină punctul forte al lui Whitaker.” – Crimetime

Summer era fata cuminte a familiei. Sora sa geamănă era mult mai volubilă, mai extrovertită și mereu gata să muște din pericol. Apropo de rebeliune, autorul cred că s-a străduit prea tare să evidențieze cele două părți: bine-rău, credință – revoltă. Au fost mult prea multe cuvinte obscene. Nu sunt vreo pudică și recunosc că le folosesc și eu. Numai că, acestea au fost prea stridente. Nu au căzut „natural” – oricât de ciudat sună asta. Știu că au fost folosite de adolescenți și ei vor să iasă mereu în evidență. Totuși…

Summer, așa cum am spus, era considerată drept copilul etalon al familiei. Cuvântul este preludiul faptei și cuvintele ei păreau întotdeauna potrivite, cuminți și îndatoritoare. Numai că, Summer este și ea o tânără cu sentimente și ceva se întâmplă cu ea. Părinții nu văd semnele, dar Summer nu le poate ascunde de sora ei. Raine știa să identifice interese, porniri și semnale. Dar nici ea nu fusese pregătită pentru episodul dramatic: Summer dispăruse de acasă. Și lăsase în urma ei un bilet.

Toate fetele rele – au ceva în comun?

Raine o iubea mult pe Summer și nu credea că fata ar putea ascunde atât de multe secrete față de ea. Deși bărbații satului pornesc în fiecare zi în căutarea lui Summer, Raine nu se dă bătută și o caută pe cont propriu pe sora ei. În căutarea ei primește ajutor de la câțiva prieteni. Numai adolescenții ar fi putut ști ascunzișurile potrivite pentru o inimă rănită sau pentru vreo deziluzie.

Căutarea lui Raine devine tot mai periculoasă și o duce tot mai aproape de celelalte dispariții din zonă. Era ea pregătită pentru ce urma?

Am vrut cartea asta neapărat și mi-am dorit să găsesc o poveste la fel de bine închegată și de fluidă precum a fost cealaltă. Se prea poate ca prăpastia pe care am lăsat-o să se producă să fie și cea care nu m-a lăsat deloc să mă apropii de personaje, să cred în ele și să aștept cu nerăbdare deznodământul.

Finalul a venit abrupt. Am simțit că cineva îmi smulgea un plasture de pe rană. Violent, copleșitor, viu. Și am scăpat un suspin de ușurare. Se sfârșise căutarea, tensiunea începuse să se risipească…

Toate fetele rele este disponibil pe site-ul editurii Trei, chiar aici.

Autor: Chris Whitaker

Nr. de pagini: 464

Titlul original: All The Wicked Girls

Limba originală: engleză

Traducere de: Mihaela Doagă

Anul apariţiei: 2022

 

 

Lasă un răspuns