minion-972908__340

Dragilor, trebuie să vă previn. Acest articol este un pamflet și dacă îl veți citi până la capăt, o faceți doar pe proprie răspundere. V-am spus că mie îmi place să râd, nu vreau să mai fiu atât de serioasă și caut mereu în jurul meu lucruri amuzante. De ceva timp mă învârt pe grupurile de cititori și am văzut multe tipuri de cititori, de-aici m-am și inspirat pentru următorul articol. Astăzi veți găsi și pe Bookcaffe și pe Crâmpeie de suflete articole cu acest subiect. Noi suntem curioase să vedem ce gândesc trei persoane diferite.

Cam atât cu partea serioasă. Nu știu de ce, dar în momentul în care mi-a venit în cap acest articol, a apărut și un indian cu o pană colorată pe cap. Să fie de la celebrul Doctor Queen și Dansul Norilor? Nu știu, dar știu că în jurul acestei idei se vor învârti și tipurile de cititori, din punctul meu de vedere. Eu mereu am iubit numele lui Dansul Norilor și mă gândeam că dacă am adopta acest criteriu și în România, noi ne-am numi: Fără speranță, Plătește rate, Prima femeie ministru, Ancheta fără număr…etc. Ah, ne îndepărtăm, să revenim.

Tipuri de cititori
1. Cititorul ”Ochelari de cal” – nu vede stânga, nu vede dreapta. Nu acceptă recomandări și nu se dezice de genul lui preferat.
2. Cititorul ”Ce carte, vreau cartea” – categoria care pe mine mă disperă. Nu cred că voi fi vreodată capabilă să citesc o carte de vreo 300 de pagini pentru că mi-a plăcut un rând din ea. Trebuie să știu mai multe. Nu voi galopa printre pagini doar pentru a da de rândul buclucaș.
3. Cititorul ”Cu bujori în obrăjori” – acest tip de cititor este cel care fie se pitește sub plapumă cu romanul pe care îl citește, fie îi pune o învelitoare de plastic să nu îl vadă tanti Florica de la 2 cu volumul pe care îl citește. Doamne apără și păzește!
4. Cititorul ”Usturoi, usturoiaș” – ăsta este genul care nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. Nu citește cărți romantice, vai de capul nostru!! cum să citim așa ceva?!. Bine că după revoluție nu a existat facebook, cine știe câte Sandra Brown am fi numărat pe pereți?
5. Cititorul ”Nou, nouță, noușoară” – acesta este cititorul care citește doar cărți noi. El nu înțelege cum putem noi, mundanii, să cumpărăm cărți de al anticariat.
6. Cititorul ”fără număr, fără serie” – aici se încadrează cititorul care arată cu degetul pe cei care așteaptă reducerile pentru a cumpăra cărți. Ei nu pot face asta. A apărut cartea, a mea să fie! Ce contează că mai stă vreo 3 luni pe raft?
7. Cititorul ”Aroganță mică” – aici încadrăm pe toți cei care nu înțeleg pasiunea noastră pentru romanele astea”de duzină”, din punctul lor de vedere. Păi nu mai citim și noi un clasic? Un blogger transformat peste zi în scriitor de romane psihologice?
8. Cititorul ”Fashionist style” – aici se încadrează cititorul care citește pentru că e la modă. Păi nu-i așa că un status copiat de pe net și o poză cu o carte alături te transformă în fata bună de prezentat mamei?
9. Cititorul ”SE merită?” – pe lângă faptul că nici măcar nu este corectă exprimarea, cititorul ăsta întreabă o sută de români dacă merită sau nu o anume carte să fie citită. Din al cui punct de vedere? Trageți voi concluziile.
10. Cititorul ” Nehotărât și reading slump-ist” ca să te poți numi cititor în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să încerci mai multe genuri literare. Dacă te pune cineva să cumperi o carte care nu este pe placul tău, îți e rușine să spui că nu o înțelegi, așa că e mai ușor să dai vina pe Reading slump. Dacă Reading ăsta era vreun personaj, judecătorul îl închidea pe viață.
11. Cititorul ”Unde-i cartonata” – ăsta e cel mai periculos. Cumpără toate cărțile care arată bine și umple o vitrină, un raft și le aruncă așa, neîngrijit, pe colțul șemineului. Vă dați seama ce efect s-a creat?
12. Cititorul ”Filmul durează mai puțin” – aici îi încadrăm pe cei care consideră că au citit cartea doar pentru că au văzut filmul. Ce mai poate fi în plus? Câteva pagini de detalii, mare brânză.
13. Cititorul ”Toma limitatul” – aici îl încadrăm pe cel care știe el de la cineva, de la vreo păsărică, de la vreun prieten, că autorii români sunt slabi domnule. Și să îl pici cu ceară nu-i încearcă. Cum? de ce? Au încercat alții și nu e vreo mare chestie. A citit doar Fluturi și la nivelul Mamei fluturilor nu ajunge nimeni. Să ne fie clar!
14. Cititorul ”recenziile, spaima cititului” – a citit el o recenzie și a fost de-ajuns. Nu i-a plăcut cum a scris omul ăla despre carte. Nici nu o va mai cumpăra de-acum.
15. Cititorul ”english my love” el citește numai în engleză pentru că toate romanele sunt măcelărite la traducere. Eu nu pot citi în engleză, simt că citesc doar pe jumătate, dar lasă-mi plăcerea obiceiului meu. Poți?
16. Cititorul ” nu citesc, dar critic” – într-o lume construită pe consumerismul de emisiuni gen Capatos și Wowbizz, oamenii care citesc ar trebui scoși în fața ca la careul de la începutul anului școlar și răsplătiți cu o strângere de mână nu cu un șut în fund. Citește fiecare ce poate.
17. Cititorul ”target Goodreads” ăsta este cel care caută cărțile cu cel mic număr de pagini posibil. Să fie multe, să fie în liga mare și el. Neah, greșit!
18. Cititorul ”Lista și organizare” acesta este cititorul care își face liste, grupează cărțile, număra paginile și nu suportă abaterile.
19. Și avem un new entry de la Adina

Cititorul „Câine de urmă” zis și ”Dalmațianul”.
Este cel căruia i se „pune pata” pe un subiect/autor și cauta disperat sa citeasca tot ce găsește legat de acel subiect sau scris de acel autor. Interesant e că petele nu se estompează cu timpul, ci se înmulțesc, Dalmațianul fiind interesat de varii subiecte.
Zonele albe de pe pielea Dalmațianului reprezintă cărțile ce nu se-ncadrează în tiparul său, dar pe care le citește totuși, riscând astfel apariția unor noi „pete”.
20. Cristina Braia de la Cărți de ciocolată ne-a mai adus o categorie
Cititorul – constructor. Acesta de fiecare data “finisează” o carte. Exemplu: “Astăzi am finisat cartea”. Este un tip de cititor foarte popular pe grupuri.

Și mai exist eu. Cititorul care este câte puțin din fiecare. Citesc în funcție de stare, de timp. Citesc orice gen literar atâta timp cât simt că îmi face plăcere și că îl înțeleg. Voi ce tip de cititor sunteți? Aștept și alte categorii. Poate am omis pe cineva.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bune observatiile. Pe unele tipuri si eu le recunosc din mediul online! As mai adauga cititorul „hotul de carti” care vede la tine in biblioteca o carte pe care demult dorea sa o citeasca, te simti nevoit sa i-o imprumuti, dupa care dispare cu ea cu tot. Se spune ca nu e bine sa lasi cartile expuse cand ai musafiri 🙂

  2. Cum de am ratat acest articol in ianuarie? Mi-ai făcut ziua frumoasă dis-de-dimineață! Cred că mă incadrez in 2 categorii : Dalmațianul (cu sute de pete) și Câte puțin din fiecare în funcție de starea! Mulțumesc pentru o zi care a început așa frumos!

  3. Nu cred ca ma regasesc in niciuna dintre categoriile prezente aici, eu sunt cititorul haotic: citesc ce vreau, cand vreau, unde vreau si de cate ori vreau. Probabil aici m-as incadra: sunt cititorul in stare sa reciteasca de 10 ori o carte buna insa nu pot sub nicio forma sa termin cartile care mi se par slabe sau nu ma atrag. Asadar, da: recitesc chiar si serii, inclusiv serii de caramizi fantasy sau fictiune istorica, genurile mele preferate atunci cand imi permite timpul si starea mea de spirit. Asta e cel mai bun leac si pentru asa zisul si extrem de controversatul „reading slump”.

  4. Foarte simpatic articol! Chiar m-a făcut să mă întreb dacă m-aş caracteriza ca aparţinând unui gen anume de cititori, dar nu cred. Am citit multă bibliografie obligatorie, unele cărţi cu plăcere, altele doar pentru că erau obligatorii, iar acum citesc în principal cărţile care îmi dau o stare de bine, din genurile mele preferate. Câte puţin mă regăsesc în câteva din categoriile din articol, sau deloc în altele…

  5. Eu sunt „Câine de urmă” zis și ”Dalmațianul” :)). Clar, fara niciun dubiu! :)) Am tendinte obsesive pronuntate cand vine vorba de ceva ce-mi place, caut autorul si-n gaura de sarpe si aflu tot despre el si ce a mai scris :)) Basca ii innebunesc pe cei din jur cu ce a mai scris cutare :)))

  6. M-a amuzat mult articolul acesta. :)) Recunosc ca m-am regasit putin in majoritatea tipurilor de cititori, dar 100% in cititorul “Lista si organizare”. :))
    Felicitari pentru articol si mai astept altele la fel de amuzante.

  7. Interesantă „colecție” de genuri de cititori. Dar eu cred că, un cititor adevărat, cu siguranță se va regăsi în mai multe categorii descrise mai sus.
    Mulțumesc!
    Voi reveni pe aici.

      • Eu nu mă regăsesc în toate. Spre exemplu, nu aleg cărțile după copertă deși, atunci când caut o anumită carte în biblioteca mea, după copertă mă orientez. Nici cărțile subțiri nu le-am luat pentru că erau subțiri, ci pentru că erau de un autor cunoscut mie, spre exemplu.
        Sigur, am autori sau genuri preferate și am alergat „cu limba scoasă” după câte un titlu, mai ales dacă făcea parte dintr-o serie de romane pe care mi-o doream completă. Ciclul „Fundația” a lui Asimov nu mi-am putut-o completa decât apelând și la vreo trei titluri în format electronic, dar tot nu m-am lăsat.
        Anticariatele au reprezentat pentru mine o adevărată oază, mai ales înainte de ’89, când în librării găseai arar titluri care să merite achiziționarea. Așa l-am descoperit pe Baudelaire (în original si traducere, ceea ce mi-a dat o mai bună imagine asupra poeziilor sale) sau pe Anatole France.

  8. Hahaha! M-ai amuzat teribil! Ai uitat însă de cititorul – constructor. Acesta de fiecare data “finisează” o carte. Exemplu: “Astăzi am finisat cartea”. Este un tip de cititor foarte popular pe grupuri.

  9. Și acum stau si ma gandesc ca prostul oare unde ma încadrez eu?!?!super articolul,felicitări!Sunt foarte curioasă să văd ce au scris Oana si Laura.

  10. Am şi eu câteva genuri care vin înaintea celorlalte: SF-uri şi thriller-uri, dar din păcare nu citesc deloc atât de mult pe cât mi-aş dori. Reuşită şi amuzantă prezentarea. Sunt sigur că mai sunt şi alte tipuri de cititori, dar e dificil de făcut o prezentare exhaustivă (mamă, ce cuvinte folosesc…) a lor.

  11. Super articolul! Câte puțin pe ici și colo… mă regăsesc. Deși nu am un tip anume.
    Eu citesc ce îmi place, cum îmi place și când îmi place!
    Asta cu numărul de pagini nu o știam, sincer nu mi-ar fi trecut prin cap că exista așa ceva..

  12. Cititorul „Căine de urmă” zis și ” Dalmațianul”.
    Este cel caruia i se „pune pata” pe un subiect/autor și cauta disperat sa citeasca tot ce găsește legat de acel subiect sau scris de acel autor. Interesant e că petele nu se estompează cu timpul, ci se înmulțesc, Dalmațianul fiind interesat de varii subiecte.
    Zonele albe de pe pielea Dalmațianului reprezintă cărțile ce nu se-ncadrează în tiparul său, dar pe care le citește totuși, riscând astfel apariția unor noi „pete”.

  13. Eu citesc extrem de puţin, chiar îngrijorător de puţin, nu citesc să fac o sumă.
    Mama dacă scrie și nu îmi place, n-o citesc, mai bine îi spun că o iubesc dublu.
    Interesantă momeala ta, dar te asigur că sunt nebănuit de multe alte categori.
    Numai bine, Anca!

  14. Amuzanta si subtila. Te ador! A nu se intelege gresit, ador stilul in care scrii, atat recenziile, cat si articolele diverse. Felicitari, chiar m-a amuzat si m-a bine-dispus articolul tau. Si ca sa iti raspund si la intrebare, ma regasesc si eu, cate putin, pe alocuri.

Lasă un răspuns