Țipăt în tăcere nu veți primi de la mine dacă îmi veți aduce vestea apariției unui nou thriller. Și îmi era cam dor de poveștile publicate de editura Litera. Știu, știu că ne-au răsfățat cu alte titluri interesante. Însă, ca un iubitor de thrillere ce sunt, mă aștept și la o bogăție de titluri din acest gen, mai ales pentru că am descoperit în colecția lor o mulțime de povești interesante, pline de acțiune și mister.

Țipăt în tăcere
Țipăt în tăcere

Așadar, de îndată ce a ajuns la mine un colet plin cu bunătăți, am profitat de situație și am ales din rândul lor următoarea mea lectură. Am oscilat, recunosc, între câteva titluri. Țipăt în tăcere a avut ceva în plus, nu știu de ce m-a „strigat” mai tare. Nu cunoșteam nici autoarea, coperta mi se părea la fel de reușită ca a celorlalte. Nu știu, așa mi-a spus instinctul. Și eu l-am ascultat. Ok, trebuie să spun că a cântărit foarte mult și prima pagină. O groapă adâncă și cinci oameni care privesc în ea, încercând să ascundă acolo adevărul și un cadavru? Hm, cum poți rezista?

Țipăt în tăcere – adevărul găsește întotdeauna o cale spre suprafață

Nici cele mai întunecate secrete nu pot rămâne îngropate pentru totdeauna 

Când vine vorba de thriller – și știu că v-am mai spus asta – îmi place ca întregul ansamblu să fie bine organizat, bine tăiat, bine șlefuit. Apreciez o cantitate generoasă de suspans, completată de elemente surprinzătoare, bine închegate. Însă, ce ar fi misterul fără personaje care să-l scoată la lumină? Ce ar fi un caz interesant fără o anchetă solidă? Ce ar fi o anchetă solidă fără oameni care să o alcătuiască exemplar? Ce ar fi o anchetă fără oameni care să sfideze ocazional legea și să împingă limitele? Ce ar fi legea fără oameni capabili să își asculte instinctul și să lege crâmpeiele de dovezi unele de altele?

Vedeți? Totul merge mână în mână. Și o carte bună are nevoie de toate elementele pentru a-și ține cititorul prizonier. Pentru a-l „obliga” să stea în fotoliul preferat până ce termină cartea. Și dacă nu este posibil să facă asta dintr-o „lovitură”, atunci să-i țină toate gândurile captive și rotițele din mintea sa să devină piese în ansamblul din carte.

„Regina acestui gen. Știe cum să adauge căldură umană fiecărei povești. Pur și simplu o ador… Fabuloasă!“ Postcard Reviews

Țipăt în tăcere – un lanț de crime și niște cazuri vechi

Angela Marsons a reușit să dozeze destul de bine suspansul din această poveste. Am avut parte de o intrigă interesantă, de personaje controversate și întunecate, de secrete și de pericol, de oameni implicați mai mult sau mai puțin în jocul grotesc al morții. Ce aș fi vrut în plus? Mai multă atenție pentru poveștile din trecut, mai mult timp în mintea criminalului (capitolele din perspectiva lui au fost foarte interesante, însă prea scurte și prea puțin ofertante), mai multe dezvăluiri din anchetă.

Poate că misiunea autoarei a fost aceea de a-și face personajul central să strălucească, să atragă atenția și interesul celor implicați. Și a reușit să facă asta. Detectiva Kim Stone se detașează de restul personajelor atât prin povestea de viață, cât și prin temperamentul său.

Kim Stone este o prezență interesantă, intrigantă și cu multe lucruri de spus. Pentru că are și o pasiune pentru motociclete, dar și pentru că are multe puncte în comun cu vulcanica Helen Grace – inspectoarea mea preferată – Kim mi-a atras instant atenția. Simt că are câteva lucruri ascunse în dulapul personal, că ne-a dezvăluit doar punctele comune cu victimele acestei povești. Știu că are multe puncte nevralgice, dar încă nu am primit harta pentru ele. Poate în următorul volum?

Țipăt în tăcere – o minte bolnavă și moarte peste tot

Liniștea din Black Country este spulberată de vestea morții unei directoare de școală privată. Poate că ar fi fost tratat ca un caz izolat de omucidere dacă nu ar fi apărut și alte morți suspecte, toate avându-i implicați pe foști angajați ai unei case de copii din zonă. Dacă era vorba de răzbunare, de ce așteptase atât de mult criminalul? Până la urmă, casa de copii nu mai funcționa de ani buni. Ce se întâmplase acolo de izbucnise un așa val de cruzimi atât de târziu?

Ancheta lui Kim Stone pleacă de la o moarte și se ramifică într-o adevărată rețea a răului, care o poartă până în apropierea fostei casei de copii, acolo unde și găsește rămășițe umane îngropate în perimetrul curții. Grație pregătirii medicului legist și a mijloacelor moderne, Kim descoperă că morțile acestora fuseseră violente, pline de cruzime și sadism. Să fie criminalul din prezent același cu cel care semănase moartea în curtea casei de copii? Și dacă da, de ce așteptase atât de mult ca să se răzbune?

Kim Stone forțează limitele legii – și eu m-am bucurat că a făcut asta – și caută să fie înaintea criminalului cu un pas, lucru aproape imposibil atunci când ai atât de multe elemente de grupat.

Țipăt în tăcere – o porție de suspans

Mi-a plăcut povestea, am parcurs-o ușor, împinsă de la spate de dezvăluirile și pericolul care răzbăteau din fiecare rând. Așa cum am spus, poate că aș fi vrut ca povestea să fie un pic mai dezvoltată, dar nu este deloc o poveste rea. Are suficiente elemente interesante, personaje bine plasate și bine mânuite, un final care șochează și oferă un strop de liniște. Recomand!

Țipăt în tăcere a apărut la editura Litera și poate fi comandat de aici.

Data Apariției : 21 ian. 2025

Colectie : Buzz Books

Autor(I) : Angela Marsons

Traducator(I) : Dana-Ligia Ilin

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 432

Lasă un răspuns