Ținuturile ostaticilor face parte din colecția Eroi și istorie, lansată de editura Casa Cărții. Pe lângă elementele istorice pe care le-am aflat, cartea mi-a stârnit dorul de anii de școală. Îmi aduc aminte de doamna profesoară de limba și literatura română. Ne explica cu atâta drag, încerca să ne insufle dragostea pentru limba latină. Nu a reușit. Nu înțelegeam de ce ar trebui să învățăm despre o limbă care nu mai este folosită. Ne axam pe celelalte limbi străine, convinși fiind că acestea ne vor ajuta mai mult.
Povestea mea seamănă cu a voastră? Vă asigur că până la un punct seamănă și cu cea a lui Neil Perkins, un elev de la o școală din Anglia. Nu căuta să priceapă slovele latine. Își imagina diferite povești în care personajul principal era domnișoara Klitsa. Imaginile cu profesoara cu părul roșu îi stârneau mereu hohote de râs.

Din întâmplare, Neil descoperă o suliță romană. Aceasta era îngropată adânc în pământ alături de un manuscris roman. Simte că cel care a scris pe tăblițe și-a dorit ca povestea lui să fie cunoscută, dar cum să descifreze literele limbii latine? Curiozitatea este cea care îl împinge să studieze limba, descifrând astfel o poveste captivantă despre trădare, credință, prietenie, sacrificiu și uneltiri.
Ținuturile ostaticilor – o lecție de istorie
Ținuturile ostaticilor este romanul perfect pe care l-aș recomanda elevilor. Pasionați sau nu de istorie, fiecare ar putea găsi elemente noi și interesante de-a lungul lecturii. Aflăm despre practicile soldaților romani și despre mândria acestora. Descoperim secrete și trădări, comploturi puse la cale pentru a obține puterea. „Funcție” este de multe secole un cuvânt care stârnește, incită și naște monștri. Funcția este plasa lipicioasă a unui păianjen gata să înghită principii, caractere și valori.
Această povestioară poate să facă mai curioasă mintea unui copil. Poate fi pista de lansare în lumea ficțională sau non ficțională pe care autorii talentați o creionează pentru noi. Eu nu mă satur de aceste povești și mă bucur că se ating tot mai multe perioade din istoria lumii. E adevărat, eu m-am concentrat mai mult pe istoria din jurul celor două războaie mondiale, dar recunosc că am lacune serioase când vine vorba despre alte epoci. „Ținuturile ostaticilor” a fost alegerea perfectă pentru a începe această călătorie fascinantă.
Ținuturile ostaticilor – trădare și prietenie
Manuscrisul găsit de Neil ne poartă pașii până în secolul al III-lea. M-aș fi bucurat să găsesc și mai multe obiceiuri din era respectivă, dar a fost o lectură captivantă și așa. Am aflat amănunte despre tacticile de apărare sau de luptă.
Centurionul Marcus Aurelius Rusticus servește imperiul Roman la Zidul lui Hadrian, problematica frontieră cu celții. Salvat dintr-o luptă care se dovedește mai târziu a fi un act de trădare, Centurionul este obligat să își regândească poziția și jurământul.
Teoretic, fusese trimis să apere Zidul de celți sau sălbatici vopsiți. Practic, stăpânul Festus îl trimisese într-o misiune sinucigașă. Din fericire, Centurionul este salvat chiar de un celt pe nume Calum.
Calum este o prezență liniștitoare. Experiența nefericită pe care a avut-o la Colosseumul de la Roma este cea care îi schimbă pentru totdeauna viața. Fusese prezent la martirizarea creștinilor și toată viața lui se transformă într-o căutare și o mărturisire continuă. Lupta, comploturile și vărsarea de sânge sunt lucrurile pe care mintea lui Calum nu le poate înțelege sau accepta. Mi-a plăcut mult de el. Mai mult decât de Centurion.
Ținuturile ostaticilor – lupta pentru putere
Pentru că salvarea Centurionului i-a cam dat planurile peste cap, Festus pregătește o altă lovitură. Îi trimite pe Calum și pe Marcus într-o misiune care i-ar putea costa viața. Centurionul trebuie să se prefacă în celt, Calum trebuie să îl însoțească dacă își dorește să o mai vadă vreodată pe femeia iubită.
Cei doi vor porni într-o călătorie plină de peripeții, una în care amândoi au de trecut peste obstacole și norme impuse de poporul din care făceau parte.
V-am spus că mi-a plăcut de Calum. El rămâne constant cumva. Pentru Marcus această călătorie de dovedește a fi una inițiatică. Mă temeam că mândrul roman nu va ști când să aprecieze ceea ce are și când să lase deoparte orgoliile. Dar m-a surprins. Ori a înțeles rolul lui, ori Calum a fost un profesor iscusit.
Mi-a plăcut această cărticică. Nu este una stufoasă, nici una plină de răsturnări de situație. Are doza perfectă de istorie, tensiune, poveste și suspans. Recomand!
Ținuturile ostaticilor a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărată de aici.
Colecție: Face a book
Nume original: Hostage Lands
Traducere: Adriana Daniela Sisoev
Da, pare o carte exact pe gustul meu. Multumesc pentru recomandare! Ca tot veni vorba, mie mi-a placut latina, din doua motive: citisem Regina Margot inainte de clasa a noua si chiar aveam talent la latina.
Talent am avut și eu, dar nu am continuat să aflu mai multe. Îmi plac limbile străine, dar a fost destul de greu sa nu aud pe cineva vorbind, efectiv, aceasta limba.