„Tentația de a fi fericit” – titlu de carte sau crez? Ambele variante. Titlu de carte inspirat și promițător. Crez personal care ar suferi modificări zi de zi.

Tentația de a fi fericit
Tentația de a fi fericit

„Tentația de a fi fericit” este cea mai solară carte din colecția Raftul Denisei. Eu nu am mai citit o alta la fel. Duioasă, tandră, amuzantă, tristă, caldă, lirică…nici nu aș ști unde să trag linie. Am zâmbit când nu eram prea ocupată să copiez/ fotografiez citatele preferate. Am rămas pe gânduri când am citit cuvintele simple și am descoperit lecțiile de viață. Am plâns când lucrurile au luat o turnură neașteptată și nedorită. M-am emoționat și mi-am dorit să îl întâlnesc pe simpaticul Cesare. Am vrut să îl îmbrățișez, să iau masa cu el, să îl ascult și să fac parte pentru câteva ore din viața lui.

„Tentația de a fi fericit” – un roman emoționant

V-a plăcut de Ove? O să îl adorați pe Cesare! Deși sunt la poli opuși, Ove morocănosul și Cesare glumețul, cei doi bătrânei și-au adjudecat un loc permanent la mine în suflet.

Lorenzo Marone nu se joacă cu cuvintele așa cum o face Backman. Nu ascunde nimic în spatele lor și nu maschează nimic în personalitatea protagonistului său.

Cesare nu se transformă în lupul moralist. Își asumă toate greșelile vieții, admite că a trăit pe fugă viața, atras mereu de superficial și de bucuria de moment. A amestecat plăcerile, a neglijat relația cu soția sa, a căutat plăcere în altă parte. Și nici acum nu este altfel. Are peste șaptezeci de ani, doi copii, o „relație” cu o femeie pe care o plătește, zeci de glume în repertoriu și sute de regrete.

Tentația de a fi fericit – un roman plin de căldură

Nu poți sta prea mult timp serios lângă el. Are momente dictate de înțelepciunea vârstei, dar adevăratul Cesare este cel care râde în față vieții. Este ba caporal, ba carabinier, ba mareșal. Cine îl poate condamna? Se „transformă” și își joacă micul rol în funcție de ceea ce îi cere o anume situație.

Are o relație tensionată cu fiica lui, Sveva. Pare că ea a luat toată seriozitatea familiei și o cară pe umerii săi. Sveva acceptă comportamentul tatălui său, chiar dacă nu mereu e de acord cu el. Chiar ea păstrează unele secrete față de acesta, secrete care i-ar putea îndepărta sau apropia pentru totdeauna.

Cu Dante, fiul lui, Cesare nu are o relație tocmai bună. Bănuiește că fiul său îi ascunde orientarea sexuală, ba chiar cu o astfel de precizare începe romanul: Cesare nu are de gând să moară doar pentru ca fiul său să își găsească curajul de a recunoaște.

Ai spune că un pensionar are o viață tristă. Viața lui Cesare este mai palpitantă decât a mea. Caută încă momente de tandrețe, ce dacă trebuie să și plătească pentru ele? Se implică în viețile tuturor (Sveva e pe cale să afle asta). Își vizitează prietenul bun care locuiește cu un etaj mai jos (îi dă și sfaturi de viață acestuia). Are grijă să se ascundă de Pisicăreasa (vecina lui curioasă care adună toate pisicile de pe stradă). Se implică în viața Emmei, vecina lui nouă și drăguță.

Tentația de a fi fericit – roman sau crez?

Cesare este o explozie de energie pozitivă și de bună dispoziție. Am crezut că asta va fi de ajuns pentru a o face pe Emma să zâmbească. Dar tânăra ducea o viață prea grea alături de soțul ei (cu greu pot să îl numesc așa). Emma era bătută și niciodată nu își denunța soțul. Cesare nu se poate impune fizic în fața acestuia, dar trebuie să existe o soluție salvatoare. Se activează planul de urgență al bătrânilor simpatici. Vor reuși oare să o salveze?

Nu are multe pagini, dar are mii de emoții. Eu am început cartea cu inima strânsă. Sinceră să fiu, nu mă gândeam că va exista cineva care să îl egaleze pe Ove în inima mea. Dar a venit Cesare din urmă. Este carismatic, aventuros, cald, sincer, prietenos. De-ar fi toți bătrânii așa!

Povestea ar fi fost una plină de amuzament și de situații comice, asta dacă nu ar fi fost Emma și bucățica ei de viață. Mi-a fost greu să citesc acele pasaje și l-am încurajat mereu pe Cesare să lupte pentru ea.

Tentația de a fi fericit este un roman de păstrat pe raft și în suflet. Are un farmec aparte, o căldură greu de egalat. Îți dă o stare de bine, te face mai puternic și îți da motive să zâmbești. Ce să vrei mai mult?

Tentația de a fi fericit – o lecție de viață

Nu îl pot îmbrățișa pe Cesare (pot să văd filmul măcar), dar pot să închei acest articol în felul lui:

Îmi place aroma de cafea dimineața. Îmi place mirosul de benzină, mirosul asfaltului ud. Îmi place ciocolata cu mentă. Îmi place zâmbetul unui copil. Îmi plac cărțile bune și cele cu dedicații. Îmi place vata de zahăr. Îmi place mirosul ierbii cosite. Îmi place să gătesc pentru cei dragi. Îmi place să îmi pun mâna în mâna soțului meu. Îmi plac discuțiile lungi cu prietenii dragi. Îmi place muzica populară și iubesc ia tradițională. Îmi place soarele. Îmi place sunetul valurilor. Îmi place albastrul. Îmi plac păsările și fluturii.

E o listă lungă. Și în fiecare lucru găsesc o tentație. Tentația de a fi fericită.

 

Romanul poate fi găsit pe Libmag și comandat chiar de aici. 

An aparitie: 2018

Autor: Lorenzo Marone

Colectie: Raftul Denisei

Editie: Necartonata

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 248

Titlu Original: La tentazione di essere felici

Traducator: Gabriela Lungu

 

 

7 COMENTARII

Lasă un răspuns