Te voi ucide zâmbind. Așa-i că vă este teamă de tot ce se poate ascunde în spatele acestor cuvinte? Nu știu cum ați perceput voi, dar eu am fost de-a dreptul îngrozită. Tot am vrut să citesc romanul, în ciuda fricii mele, mai ales că lunile reci de toamnă-iarnă sunt perfecte pentru poveștile care fac sângele să circule mai repede. Caut thrillerele mai ales în sezoanele friguroase și acesta avea o descriere extrem de interesantă.

Bine, am fost și destul de sceptică. Mă știți deja, așa sper eu. Și știți că nu am o relație foarte bună cu romanele cu și despre adolescenți. Am trecut de perioada aceea, nu mai sunt la curent cu obiceiurile sau tendințele din lumea lor. Și nu vreau povești de genul fata bună întâlnește băiatul rău, înțelegeți voi. De data asta, mi-a plăcut în campusul studențesc. Și nu de puține ori m-am îngrozit la gândul că existau atâtea și atâtea posibilități. Și într-o lume orchestrată de oameni fără gram de empatie, unde situăm granițele posibilului? Vera Kurian ne arată că le putem seta destul de departe, în zone întunecate și periculoase.

Te voi ucide zâmbind
Te voi ucide zâmbind

Te voi ucide zâmbind – promisune sau gând pasager?

Bine ai venit în program! Să nu te simți în siguranță. Vei fi în pericol în fiecare secundă a vieții tale, dosarul tău este plin cu amănunte despre tot ce ai făcut până acum. Ceasul brățara va monitoriza minut de minut starea dispoziției tale și informațiile preluate mă vor ajuta pe mine, doctorul Leonard Wymann, directorul acestui program, să înțeleg mai bine lumea celor ca tine.

Vezi tu, oamenii tind să asocieze psihopații cu răul. Psihopații sunt considerați criminali sadici, oameni lipsiți de emoție și de empatie. Există un adevăr, desigur. Dar poate fi și altfel. Voi puteți, cu ajutorul informațiilor și medicamentelor potrivite, să păreți niște oameni normali, să vă urmați visurile și să aveți cariera dorită.

Desigur, nimeni nu le spune asta celor șapte studenți selectați să participe în program. Există un doctor care dorește să arate o altă latură a celor diagnosticați cu psihopatie. Există un doctor care crede că nu este vinovat un psihopat criminal de răul pe care-l face. Și se folosește de niște tineri pentru a realiza cel mai amplu și mai îndrăzneț proiect.

Studenți cobai sau norocoși?

Selectați din medii diferite și din familii cu situații economice variate, studenții doreau un singur lucru: să se alinieze normelor societății din care făceau parte. Era o misiune imposibilă. Aveau dureri de cap aproape permanent, nu simțeau niciun gram de compasiune pentru oameni și erau recunoscuți pentru felul rece în care îmbrăcau fiecare eveniment.

Poate că ceilalți studenți sosesc în program sinceri, dornici să se schimbe și să meargă mai departe. Însă, așa cum se întâmplă aproape de fiecare dată, cineva nu este sincer. Chloe a acceptat să participe în acest program pentru un singur motiv: să se răzbune pe omul care-i nenorocise viața.

Dacă mă întrebați pe mine, motivația lui Chloe a fost foarte slabă. Da, i-a făcut Will un lucru teribil, dar nu cred că moartea lui ar fi schimbat cumva lucrurile. Răul fusese deja făcut și Chloe ar fi avut un preț mult prea mare de plătit după aceea. Dar cum poți căuta logica din spatele unor acțiuni dictate de o minte cu zone sumbre, sadice și întunecate?

Te voi ucide zâmbind – răzbunare și planuri groaznice

Chloe vrea să se răzbune și nu se poate abate de la planurile sale bine gândite. Știa fiecare pas și începuse numărătoarea inversă către moartea lui Will. Dar mai avea câteva etape de traversat până acolo și un lucru de recuperat. Pentru că trăia înconjurată de oameni, Chloe trebuie să joace permanent cartea amabilității și a normalității. Și avea nevoie de aliați. Numai că nu bănuiește că se va alia exact cu oamenii care erau în același program cu ea. Era un avantaj sau o pedeapsă?

Deși nu este un roman plin de răsturnări de situație sau de evenimente tulburi, pot să spun că am avut o mulțime de stări în timpul lecturii. M-am temut, m-am îngrozit și m-am gândit la cât de mult sau cât de puțin ajungem să îi cunoaștem pe oamenii de lângă noi. Aș fi dorit un pic mai multă tensiune, un plan mai bine gândit și mai multă consistență. Chloe ar fi putut fi un personaj interesant, mai ales că de la ea te poți aștepta fix la orice.

Tensiunea vine din altă direcție, o cu totul altă direcție decât cea orchestrată de Chloe. Altcineva vâna studenții și niște crime oribile spulberă liniștea campusului. Ceilalți nu aveau de unde să știe, dar primele două victime sunt din rândul studenților care participă în programul doctorului Leonard Wymann. Era o coincidență sau cineva îi voia eliminați? Și dacă da, care era motivul?

Mi-a plăcut romanul și pot să spun că a avut Vera Kurian o perspectivă interesantă, demnă de dezvoltat mai mult. Îmi place genul ăsta de romane și mintea umană se pare că nu încetează să ne uimească și să ofere material prețios pentru autorii de thrillere psihologice (și nu numai).

Te voi ucide zâmbind a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărat de aici.

Autor: Vera Kurian

Editura: RAO

Nr. pagini: 368

An aparitie: 2022

Editie: Necartonata

Titlu Original: Never Saw Me Coming

Traducator: Mihaela Neacsu

Lasă un răspuns