Te iubesc se spune în șoaptă, șoaptele ajung mai ușor la suflet.

Citisem acum ceva vreme despre semnificația țipetelor atunci când ne certăm cu cineva sau când dorim să ne expunem punctele de vedere. Nu știu dacă este cea mai bună sau mai corectă explicație, dar mie mi-a plăcut tare mult și am simțit-o legată de titlul acestui roman. Se spunea că, în timpul disputei, inimile noastre se îndepărtează și avem nevoie să țipăm pentru a fi auziți de inima celuilalt. Așa e și cu te iubesc-ul. Se spune în șoaptă, atunci când îmbrățișezi, adormi sau mângâi. Îi e mai ușor să ajungă la inimă.

E normal să fii imperfect, să greșești, să rămâi fără cuvinte și să ai nevoie de cineva care să te împingă de la spate, până te prinzi din nou care e treaba cu mersul mai departe.

Dama de Treflă a stat mult la granița intereselor mele în materie de lectură. Dar s-a produs Doar un alt miracol și m-am bucurat de o întâlnire specială, emoționantă și vibrantă. Și mi-am promis atunci că o voi citi mai des. Nu știu cine este, ce vârstă are, ce profesie are, ce preferințe literare are. Știu doar că, atunci când scrie, oferă cuvintelor sale proprietăți magice. Și mai știu că nimeni nu a știut să descrie mai bine nodurile mele din piept.

Te iubesc se spune în șoaptă
Te iubesc se spune în șoaptă

Te iubesc se spune în șoaptă – dragostea vindecă

Cartea asta poate fi despre multe lucruri. Poate fi despre mine, despre tine, despre oamenii care nu au știut să ceară ajutor sau cum să o facă, despre cei care s-au încăpățânat în a se descurca singuri, despre cei care au greșit sau au iertat, despre dragoste și familie, despre drumuri grele și vindecări sufletești. Poate fi despre toate deodată, despre fiecare în parte. Depinde de solul pe care vor cădea cuvintele.

Poate fi despre strigătele mute de pe interior, despre traume și suflete zdrobite, despre doruri și lupte nedrepte, despre nodurile strânse ghem din capul pieptului sau din mijlocul sufletului. Poate fi povestea unui el sau povestea unei ei, povestea unei fiice sau a unui fiu, povestea unui tată care dorește să își răscumpere greșelile. Poate fi o lecție de viață sau un semnal de alarmă. Sau poate fi un mesaj plin de speranță, acel „e n regulă, o să fie mai bine. Sunt aici, te înțeleg, nu te las, rămân aici până când vei fi pregătit să te ridici.”

Iubirea e, adesea, firul mai greu de descurcat, având noduri care, asemenea nasturilor mici de la cămăși, sunt mult prea mici pentru degetele noastre neîndemânatice. Ura e mereu firul care se descurcă ușor, e firul acela pe care trebuie doar să-l atingi pentru a se desface. Câteodată, ura nu înseamnă că iubești mai puțin, înseamnă doar că e mai greu să o faci.”

Despre durere și nodurile din suflet

Unii spun că dragostea nu poate schimba întreaga lume, dar poate schimba întreaga lume a unui om. Și asta poate fi de ajuns. Dragostea nu este numai despre declarații, acțiuni sau gesturi. Dragostea poate fi și ascunsă într-un personaj dintr-o carte, personaj care ajunge să dea glas propriilor tale gânduri. Îl găsești din întâmplare, ajunge la tine la momentul potrivit, te sfărâmă în bucăți și te reconstruiește. Nu mai ești la fel după întâlnirea cu el. Nu, nu mai ai cum să fii. A luat bucățile întunecate, le-a lustruit cu grijă, a aplecat lumini peste cele pe care nu știai să le privești din unghiul potrivit și a avut răbadre cu tine.

Aveai nevoie de răbdare, de timp și de sinceritate. Trebuia să desfaci cu grijă nodurile, să le sufli de praf, să le desnozi cu mai multă răbdare decât ai avut atunci când le-ai strâns grăbit și ți-ai ascuns sentimentele în mijlocul lor.

Personajul acesta are propriile lupte de dus. Nu a fost altfel decât ești tu. S-a temut, a suferit, s-a închis între ziduri ridicate cu migală și a întors spatele lumii întregi. S-a rătăcit atât de mult încât a uitat și cuvintele potrivite. A desfăcut ancorele care îl țineau prins în lumea contruită din iluzii și dragoste, a lăsat colacul de salvare să plutească departe de el. Și asta pentru că uitase cum să ceară ajutor. Sau poate că nu știuse niciodată să îl ceară.

Te iubesc se spune în șoaptă – mă auzi?

„E ciudat cum ajungem mereu să ne oprim asupra acelor aspecte care ne diferențiază și ne separă, e ciudat cum alegem mereu să privim doar contrastul, când sunt atâtea aspecte care ne leagă și care ar putea, dacă le-am da voie, să ne apropie mai mult.”

Primele pagini ale romanului m-au consumat încet, m-au sfâșiat pe dinăuntru și m-au determinat să mă opresc de câteva ori din lectură. Mă regăseam printre rânduri, îmi regăseam acolo temerile și gândurile cele mai incisive. Și poate că ăsta a fost motivul pentru care am judecat ulterior personajele. Mă regăsisem atât de mult în Emma, îi înțelesesem atât de bine durerea… Și am făcut o greșeală. Am trecut toate alegerile lor prin filtrele mele, m-am supărat atunci când povestea a scăpat de sub controlul pe care credeam că îl dețin și și-a urmat propriul curs.

M-am supărat pe motivul pentru care Emma a ales să stea departe, fără să mă gândesc că acela ar fi putut fi un declic, scânteia care a aprins vâlvătaia. M-am supărat pe Bob, m-am supărat pe David, m-am supărat pe Dama de Treflă că nu a scris mai mult, mai mult, mai mult.

Dar am lăsat povestea să se așeze în suflet, m-am trezit întorcându-mă la anumite pasaje pe care le-am notat în telefon, mi-am dat timp pentru a răspunde întrebărilor și mi-am readus aminte că …

E normal să te simți copleșit și să yte întrebi cum reușesc alții să facă față unei vieți pentru care nu i-a pregătit nimeni suficient. Iar răspunsul e că se descurcă și ei la fel ca tine, suferă în tăcere, când nu îi vede nimeni, pentru că avem cu toții impresia că e rușinos să suferi, să ai slăbiciuni și să te doară într-un loc pe care nu poți să îl localizezi cu exactitate și căruia nu știi ce nume să îi dai.”

Te iubesc se spune în șoaptă a apărut la Bookzone și poate fi comandat de aici. 

O carte despre puterea adevărului și a speranței, care ne învață că dragostea nu poate schimba lumea, însă poate schimba un om, iar acest lucru este suficient.

După AXEL și Mai presus de el, Dama de Treflă ne oferă un nou roman de suflet.

Trei destine legate de acest joc numit viață, trei perspective care la final se întâlnesc și se completează. Te iubesc se spune în șoaptă este povestea iubirii care unește membrii unei familii în ciuda întunericului care îi desparte.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns