„ -Aceasta este o tartă cu mere,… Dar nu e o tartă cu mere obișnuită, a adăugat el. E tarta cu mere a speranței. După ce ai luat o bucățică, întreaga lume ți se va părea un loc cu totul diferit. Lucrurile vor începe să se schimbe, iar după prima felie ai să-ți dai seama că totul va fi bine.”

Tarta cu mere a speranței – Sarah Moore Fitzgerald îți face poftă. Poftă de tartă aromată, pudrată cu zahăr și cu aluat ușă crocant. Îți face poftă de oameni frumoși, de prietenie și de povești. Tarta cu mere încurajează prietenia și apropierea dintre oameni, subliniază atenția pe care ar trebui să le-o acordăm celor aflați în nevoie și fragilitatea lumii adolescenților. Este o lecție despre cât de mult rănesc unele cuvinte și despre diferența dintre o atitudine pozitivă și una negativă.

tarta.jpg

Nu este o carte complexă, nu are o acțiune complicată și nici multe fire narative, dar ascunde câteva mesaje în spatele rândurilor și simplitatea ei este cea care te cucerește. Consider că este o carte potrivit pentru o zi de vară, pentru o zi în care ai nevoie să îți regăsești busola sau în care să înveți să fii mai atent la oamenii din jurul tău. Poate că un pătrățel de ciocolată, o felie de tartă cu mere frumos decorată sau un pahar de ciocolată caldă va fi de ajuns pentru a rezolva problemele cuiva, dar este de ajuns pentru a-i arăta că ești acolo, pentru a-i oferi câteva clipe de răgaz și de liniște.

„Am învățat despre pace că nu e întotdeauna o soluție. Pacea poate fi fragilă. Pacea poate fi urâtă sau o greșeală. Pacea construită pe o minciună nu e deloc pace.”

Vă aduceți aminte de Karl şi Gretchen din Crăiasa zăpezii scrisă de Hans Christian Andersen? Cum se împrieteniseră după ce observaseră că ferestrele lor se învecinează? Așa s-au împrietenit Oscar și Meg, personajele din romanul nostru. Își petreceau mult timp în fața ferestrelor discutând despre orice. Oscar era calm și prietenos, cald și atent la nevoile celor din jur. Poate că asta învățase din familia lui. Mama lui murise într-un accident nefericit și el rămăsese doar cu fratele lui invalid, Steve, și tatăl lor care era în depresie.

Meg era singură la părinți și viața ei era mult mai ușoară. Când părinții îi spun că vor pleca în Noua Zeelandă pentru șase luni, Meg este extrem de supărată. Nu vrea să plece de lângă Oscar, nu vrea să înlocuiască fereastra lor cu plajele însorite, dar tot Oscar o convinge. Îi spune să vadă partea plină a paharului, să ia tot ce e mai bun din această experiență. Cine ar fi știut că viața lor se va schimba radical?

Casa lui Meg este închiriată de o familie și viața ei se mută pentru o perioadă în Noua Zeelandă. În camera lui Meg se mută Paloma, o tânără atrăgătoare și extrem de frumoasă. Paloma îi ia treptat viața lui Meg și locul ei în viața lui Oscar.

Toate aceste lucruri le aflăm treptat pentru că romanul debutează cu dispariția lui Oscar. Bicicleta lui fusese găsită în mare și se trage o singură concluzie: Oscar s-a sinucis. Cum fusese un băiat ca el în stare de un lucru atât de odios? De ce înlocuise speranța lui cu un astfel de gest? O mie de întrebări și niciun răspuns, prieteni triști și un tată disperat. Meg revine acasă, moartea lui Oscar îi dăduse viața peste cap. Acasă, se confruntă cu Paloma și realizează că lumea ei nu mai are farmec. De ce Oscar nu vorbise cu ea? De ce nu îi spusese ce îi apasă sufletul?

Singurul care nu crede în moartea lui Oscar este Steve. El vrea să afle adevărul, vrea să știe unde a dispărut Oscar și pentru asta are nevoie de Meg. Cum se va termina aventura lor? Unde este Oscar? Care erau motivele gestului său?

Cartea a apărut la Editura Rao și o puteți găsi aici. Eu vă recomand cartea, este potrivită pentru o zi de vacanță.

Descriere:
Oscar Dunleavy este un adolescent visător şi creatorul celor mai
gustoase tarte cu mere din lume. Acum, Oscar a dispărut, iar singurii
care îşi pun întrebări şi încearcă să-l găsească sunt Meg, cea mai bună
prietenă a lui, şi Stevie, fratele său. Aşa începe o poveste care vă va
purta în lumea tandră a prieteniei, în care Meg şi Oscar vor învăţa să
îşi asculte vocea inimii, descoperind puterea vindecătoare a dragostei
şi sincerităţii. Totul, în aroma plină de candoare a celor mai bune
tarte cu mere din lume.
An apariție: 2016
Traducere: Laura Monica Cibotariu

11 COMENTARII

  1. Pai e frumos ce faci tu??? Nu era suficient o tentație la cartea asta, trebuia sa mai pui si tu sare pe rană, nu???
    Offf, acum chiar nu mai am scăpare!
    Felicitări! Îmi place recenzia, iar subiectul cărții pare fix pe gustul meu.

  2. Cartea asta are un titlu delicios! Mi-a făcut pofta de Tarta cu mere, iar recenzia ta ma face sa o adaug in wishlist! ❤️

Lasă un răspuns